Sunday, October 1, 2017

Cara mengundang rezeki Allah SWT

CARA MENGUNDANG REZEKI ALLAH

+ Ada yang mengetuk pintu langit dengan cara setiap pagi memberi 40 nasi bungkus untuk orang miskin. Rutin dia lakukan.

+ Ada yang mengundang rezeki dengan cara mencium tangan ibunya lalu minta didoakan.

+ Ada yang mengundang rezeki, setiap minggu dia mendatangi anak-anak yatim, mengusap kepala mereka, membelikan sesuatu untuk keperluan mereka sebagaimana diajarkan Nabi SAW.

+ Ada yang mengundang rezeki, setiap pagi keluar ke tempat kerja dia rutin bersedekah kepada siapa saja.

+ Ada yang mengundang rezeki, tiap malam jumaat dia membahagi makanan kepada orang² yang tidur di jalanan. Doanya tembus ke langit!

+ Ada yang mengundang rezeki, setiap kali setelah solat subuh dia tidak tidur. Dia beristighfar 100 kali dan bertadarrus Al-quran hingga terbit fajar, lalu menatap langit langsung dan mengangkat tangan. Doanya tembus langsung kepada Tuhannya.

+ Ada yang mengundang rezeki, setiap Jumaat profit hasil jualannya 100% disedekahkan.

+ Ada yang mengundang rezeki, tiap bulan 20% dari total pendapatannya disedekahkan. Dia yakin Tuhan-nya MAHA KAYA.

+ Ada yang mengundang rezeki, seminggu sekali tengah malam didatangi rumah orang miskin. Dia angkat/pikul sendiri makanan untuk mereka.

+ Ada yang mengundang rezeki, tiap Jumaat dia tidak mahu dibayar upah untuk khidmatnya yang diberikan ke orang lain. Tiap titik keringatnya penuh pahala.

+ Ada yang mengundang rezeki dengan memperbaiki jadual solat 5 waktunya berjamaah di masjid dan Allah pun memudahkan segala urusannya.

+ Ada yang mengundang rezeki, tiap pagi dia solat dhuha & berdoa, ketika orang lain sudah sibuk dia memilih menghadap langsung ke Penciptanya.

+ Ada yang mengundang rezeki tiap 1/4 malam bangun solat tahajud berbisik pada bumi dan terdengar di langit. Allah redha, hidupnya pun berkat.

+ Ada yg mengundang rezeki dengan cara menanam pkok agar semua makhluk bumi boleh menikmati oksigen.

*REZEKI MELALUI USAHA TAQWA, SELAMAT DAN RAHMAT.

Jemputlah rezeki datang dengan cara-cara yang Allah redhai.

Sila SHARE dan SEBARKAN. Moga ada kebaikan dan manfaat buat semua .

#SharingIsCaring
|Copy paste from my mentor Fazidah Eda|
 Bersama2 kita berbagi rezeki. ❤️

Friday, September 15, 2017

Apa itu Hyperemesis Gravidarum #7cabaranmenulis 

Kate Middleton penghidap Hyperemesis Gravidarum.. HG .http://huffp.st/I7tJwDV Aku  dua kali 'melewati' pengalaman HG.. bolehkah dipanggil HG survivor..? πŸ˜…

Kemuncak sakit HG ni, macam di satu peringkat ko lagi rela mati dari meneruskan hidup...  Sebab dia macam ' see yourself dying slowly'.. severe dehydration , kebuluran.. tapi waktu itu makanan dan minuman macam satu benda yang betul2 menakutkan.. fobia mau makan..  Sebab setiap benda yang masuk ke mulut akan secara 'violently' nya keluar... Kalau bukan sebab Si Kate Middleton ni yang menghidapi sakit ni.. mungkin tiada orang mau buat HG awareness.. πŸ˜… Sebab komen2 netizen di UK sana ada bilang " Kenapa mau besar2kan pasal si Kate morning sickness?.. No pipol πŸ™…πŸ»( people) .. HG is big different from Morning Sickness.. *Boleh baca artikel bahasa inggeris ini nanti..  Orang yang bukan berada di tempat si pesakit HG ni mungkin dengan senangnya akan cop Si pesakit, 'mengada2'... tidak pandai jaga pemakanan.. etc..  Kalau Iya sebab sembarang x jaga pemakanan , Kenapa Kate Middleton yang punya ramai penasihat di raja.. tidak boleh jaga pemakanan dia? 3 kali dia preggy , 3 kali juga dia kena HG. Kalau baca artikel ini, penyakit HG masih dikaji, mungkin ia penyakit yang mengikut ibu yang boleh berjangkit diwarisi anak2..( lagi sekali boleh rujuk artikel ) Kak noora balik2 up pasal benda ni, sebab mau kalau boleh lagi ramai orang tau.. jika ada ahli keluarga atau pasangan kamu yang ada tanda2 sakit HG ni, Jangan sekali kali buat statement " Kenapa si anu okey?.. Kenapa orang lain mengandung ndak juga begini?" "Orang lain pun mengandung bah!.. morning sickness bah ndak juga begini?" Jangan sekali kali buat perbandingan beginiπŸ™…πŸ»πŸ€°πŸ» Cuba kamu fikir, adakah orang yang hobinya suka sakit, muntah lebih 20 kali sehari? Yang ndak mau makan itu makan ini? Yang langsung ndak boleh minum dan makan?  Yang nikmat makannya ditarik? Adakah orang yang suka nikmat makannya ditarik? Best bah tu makan!.. Giloss ko sana berpurak2 ndak mau makan?!🀦🏻‍♀️ Lepas tu adakah orang yang suka duduk di hospital berbulan2 lamanya? Hari2 tangan dan lengan nya di cucuk jarum supaya uv ( ka iv? ) saya lupa sudah namanya πŸ˜…..yang penting yang cucuk air tu bah.. supaya ada bekalan air masuk ke dalam badan.. pergi mandi ada jarum di tangan.. sudahlah ko lemah, di situ juga ko macam magician macamana mau memahirkan diri membuka baju dengan ada jarum iv yang tali bergantung di sebelah mu.. Terlebih pula KakNoora membebel.. mula2 mau share tips haha.. Tapi tershare nukilan luahan rasa pula.. Bagi can lah hehe.. Mau praktis menulis bah ni 😜 Salam subuh, Makcikmu Noora  #Hyperemesisgravidarumawarenes #darisudutbekaspesakit #siapahabisbacakaknoorasayang❤️

Tuesday, September 5, 2017

Cabaran menulis #7 : Drama Pinggan X retak nasi x dingin.

Betul lah orang bilang.. benda yang bikin sakit hati, itulah yang ko tertengok2 kan huhuhu..

Ndak tau Kenapa naik darah tinggi ku menengok drama ni huhayy...

Pelakon perempuan nya yang adik beradik senrose tu macam annoying pulak aku tengok.. kalau bercakap macam trip2 pandai genius tapi annoying.. adoi matilah aku kena kutuk dalam ni kalau ada peminat yang die hard fan haha...

Sebenarnya banyak lagi komenku pasal drama ni..

Mungkin sebab mau pms kali itulah terus tulisan pun macam meroyan dan melepas geram hahahah...

Siapa yang ada perangai macam kak noora?

Melepas geram depan TV..

Cerita dan orang2 dalam tv tu jadi mangsa melepas geram hhh..

Lepas tu angan2 ada superpower boleh menampar watak dalam TV tu laju2... adoi lah aku ni kan..

Saturday, August 19, 2017

Cabaran menulis # 6 : Testimoni set pkp ( Mineral coffee dan Garlic Hai O )

Siapa2 ibu2 yang pernah mengandung dan selalu review di kkia, mesti ndak miss kena buat ujian gula tu kan?

Eiiii kalau terbayang balik minum air gula manisssnyaa bukan kepalang lepas tu besar gedabak lagi bekasnya... kembang tekak ingat balik weii..

Kambang2 hidung kita mau kasi habis satu gelasπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Customer ni kena suspect ada mogtt.. kira macam kana suspek diabetes ketika preggy ( betulkan saya kalau salah ya hehe... ikut pemahaman dan pengalaman sendiri)

Alhamdulillah customer ini hanya amalkan Set pkp Minkaffe dan Garlic tablet dan result kadar gula nya menurun. 

Tapi yang penting ibu preggy kena jaga juga pemakanan ya.. 

Mau tau lebih lanjut mengenai set pkp ini? 

Pm WhatsApp saya Noora 014-2034814


IMG_2486.JPG

Tuesday, August 15, 2017

Cabaran menulis # 5 : Rindu yang paling sakit.

Assalamualaikum blog jurnal diary,

Tadi kununnya mau simpan apa2 gambar dari google library profile ..

Ternampak gambar arwah mama.... sama Kakak Ning...

Aku ndak boleh terus...

Aku klik sudah tu gambar mau share balik...

Tapi aku ndak boleh teruskan.....

Sedih..

Susah mau gambarkan perasaan ku..

Terus mulutku 'tu bi' tercemik mau menangis....

Bila lihat gambar tu.. rasa betul macam arwah mama masih ada.. dan suasana keadaan di dalam gambar tu...

Terus rasa rindu yang sakittt.....

Sakit rasa di dada sekaraang...

Sesiapa pembaca Unachenta yang terbaca ni.. hargailah betul2 mama kamu.. Ibu bapa kamu... bila tiada kamu akan terasa sangat2 kehilangan yang sampai satu tahap macam kamu ndak percaya yang dorang sudah tiada.. macam denial begitu....

Sudah rasa terbiasa yang ibu kita ada di setiap episode hidup kita...

Bila tiada.....

😭😭😭😭

Al fatihah untuk arwah mamaku tercinta
Narsiah Alawangsa❤️

Sunday, August 13, 2017

Cabaran menulis # 4 : Ramblings thought

✨Salam blog diary...

Hello everyone..

I'm stressed hahaha..

Stress pasal masih ndak dapat simpan gambar dalam post blog ini, sudah try copy link pun ndak buli..

Mau menaip di laptop juga ni kan... laptop acer yang pink tu pun rosak sekarang ni huhu..

Ndak pa.. buat sementara ni kita membebel sajalah ya hewhew...

Bukan apa, aku suka bah kalau setiap post ada gambar.. baru aku rasa best dan puas tu..

Walaupun kadang2 gambar dengan entri post ndak kena mengena hahah..

Memang perangai dari dulu suka menaip apa2 segala.. suka menaip..

Suka membebel dalam tulisan hehe..

Sebenarnya sekarang ni aku tengah buat kerja partime #projekstg

Untuk fokus benda bisnes yang aku suka buat ni, aku sampai buat satu blog baru...

Tapi bila log in blogger memang blog unachenta ni juga terkeluar hahaha..

Sebab blog yang lain tu aku lupa email dan password nya ..

Apalah aku ni.. Jangan di ikut hehe..

Apa yang best aku berniaga di bawah bimbingan #projekstg?

Dorang punya support group kuat!

Jalinan ukhuwah yang tercipta insyallah akan kekal baik sampai bila2..

Tiba2 aku yang ndak ramai kawan ni, jadi terasa ramai kawan..

Alhamdulillah ada circle positive kawan2.. tengok tu menaip pun terbalik2 hahaha..

Oops.. aku set ya masa aku menaip ni.. dalam 10 minit seja.. sebab aku ada daily routine banyak mo kena buat.. dan aku ada dua anak yang constantly mau kena layan hehe..

Nanti bila ada masa lagi terluang untuk sessi memblog.. aku sambung ya..

Friday, August 11, 2017

Cabaran menulis day #3

Salam blog tersayang...

Sebelah tangan sambil bf anak..

Sebelah tangan menaip di handphone ya..

Untuk cabar diri sendiri tu kan haha..

Macam tahun 2014 lalu..

Kan ada aku buat secara detailnya.. setiap post pun yang panjang2 lagi hehe.. cabaran 100 hari unachenta ka ndak silap...

Memang bagus dan konsisten lah.. tabik spring dengan diri sendiri huahua..

Sekali tengok hari ke puluh2 ka... terstop sudah.. Sebab si Abdul Hamid junior sedang menjadi di dalam perut hehe... Alhamdulillah... syukur dengan rahmat Allah swt..

Memang mula2 ndak expect si kecik nombor dua ni..

Bila sudah lambat period.. lepas rasa badan lain macam ., nahh terus si madchek ini mambali upt.. urine pregnancy test...

Sekali check 2 stripes 😱..

Aku ingat lagi si mr suami bilang.. " Congratulations! U a mother.. again.. "

Ahh macam begitulah bunyi2 nya yang aku ingat haha..

Terus aku punya cabaran seratus hari tu ndak tersambung...

Sebab aku trimester yang pertama memang teruk dia punya alahan..

Doktor sebut sakitku ni Hyperemesis Gravidarum.. sakit morning sickness yang severe..

Aku google2 sedikit peratus mama2 di dunia ni yang ada sakit begini...

Orang yang ndak faham dan ndak tahu, akan fikir kami yang ada sakit ni mengada2..

Tapi doktor dan dalam kitab perubatan dorang ada ya sakit ni..

Dulu2 time belum ditau ada penyakit ni.. sampai ada mama2 yang meninggal di Sebab kan sakit ni..


Sunday, October 1, 2017

Cara mengundang rezeki Allah SWT

CARA MENGUNDANG REZEKI ALLAH

+ Ada yang mengetuk pintu langit dengan cara setiap pagi memberi 40 nasi bungkus untuk orang miskin. Rutin dia lakukan.

+ Ada yang mengundang rezeki dengan cara mencium tangan ibunya lalu minta didoakan.

+ Ada yang mengundang rezeki, setiap minggu dia mendatangi anak-anak yatim, mengusap kepala mereka, membelikan sesuatu untuk keperluan mereka sebagaimana diajarkan Nabi SAW.

+ Ada yang mengundang rezeki, setiap pagi keluar ke tempat kerja dia rutin bersedekah kepada siapa saja.

+ Ada yang mengundang rezeki, tiap malam jumaat dia membahagi makanan kepada orang² yang tidur di jalanan. Doanya tembus ke langit!

+ Ada yang mengundang rezeki, setiap kali setelah solat subuh dia tidak tidur. Dia beristighfar 100 kali dan bertadarrus Al-quran hingga terbit fajar, lalu menatap langit langsung dan mengangkat tangan. Doanya tembus langsung kepada Tuhannya.

+ Ada yang mengundang rezeki, setiap Jumaat profit hasil jualannya 100% disedekahkan.

+ Ada yang mengundang rezeki, tiap bulan 20% dari total pendapatannya disedekahkan. Dia yakin Tuhan-nya MAHA KAYA.

+ Ada yang mengundang rezeki, seminggu sekali tengah malam didatangi rumah orang miskin. Dia angkat/pikul sendiri makanan untuk mereka.

+ Ada yang mengundang rezeki, tiap Jumaat dia tidak mahu dibayar upah untuk khidmatnya yang diberikan ke orang lain. Tiap titik keringatnya penuh pahala.

+ Ada yang mengundang rezeki dengan memperbaiki jadual solat 5 waktunya berjamaah di masjid dan Allah pun memudahkan segala urusannya.

+ Ada yang mengundang rezeki, tiap pagi dia solat dhuha & berdoa, ketika orang lain sudah sibuk dia memilih menghadap langsung ke Penciptanya.

+ Ada yang mengundang rezeki tiap 1/4 malam bangun solat tahajud berbisik pada bumi dan terdengar di langit. Allah redha, hidupnya pun berkat.

+ Ada yg mengundang rezeki dengan cara menanam pkok agar semua makhluk bumi boleh menikmati oksigen.

*REZEKI MELALUI USAHA TAQWA, SELAMAT DAN RAHMAT.

Jemputlah rezeki datang dengan cara-cara yang Allah redhai.

Sila SHARE dan SEBARKAN. Moga ada kebaikan dan manfaat buat semua .

#SharingIsCaring
|Copy paste from my mentor Fazidah Eda|
 Bersama2 kita berbagi rezeki. ❤️

Friday, September 15, 2017

Apa itu Hyperemesis Gravidarum #7cabaranmenulis 

Kate Middleton penghidap Hyperemesis Gravidarum.. HG .http://huffp.st/I7tJwDV Aku  dua kali 'melewati' pengalaman HG.. bolehkah dipanggil HG survivor..? πŸ˜…

Kemuncak sakit HG ni, macam di satu peringkat ko lagi rela mati dari meneruskan hidup...  Sebab dia macam ' see yourself dying slowly'.. severe dehydration , kebuluran.. tapi waktu itu makanan dan minuman macam satu benda yang betul2 menakutkan.. fobia mau makan..  Sebab setiap benda yang masuk ke mulut akan secara 'violently' nya keluar... Kalau bukan sebab Si Kate Middleton ni yang menghidapi sakit ni.. mungkin tiada orang mau buat HG awareness.. πŸ˜… Sebab komen2 netizen di UK sana ada bilang " Kenapa mau besar2kan pasal si Kate morning sickness?.. No pipol πŸ™…πŸ»( people) .. HG is big different from Morning Sickness.. *Boleh baca artikel bahasa inggeris ini nanti..  Orang yang bukan berada di tempat si pesakit HG ni mungkin dengan senangnya akan cop Si pesakit, 'mengada2'... tidak pandai jaga pemakanan.. etc..  Kalau Iya sebab sembarang x jaga pemakanan , Kenapa Kate Middleton yang punya ramai penasihat di raja.. tidak boleh jaga pemakanan dia? 3 kali dia preggy , 3 kali juga dia kena HG. Kalau baca artikel ini, penyakit HG masih dikaji, mungkin ia penyakit yang mengikut ibu yang boleh berjangkit diwarisi anak2..( lagi sekali boleh rujuk artikel ) Kak noora balik2 up pasal benda ni, sebab mau kalau boleh lagi ramai orang tau.. jika ada ahli keluarga atau pasangan kamu yang ada tanda2 sakit HG ni, Jangan sekali kali buat statement " Kenapa si anu okey?.. Kenapa orang lain mengandung ndak juga begini?" "Orang lain pun mengandung bah!.. morning sickness bah ndak juga begini?" Jangan sekali kali buat perbandingan beginiπŸ™…πŸ»πŸ€°πŸ» Cuba kamu fikir, adakah orang yang hobinya suka sakit, muntah lebih 20 kali sehari? Yang ndak mau makan itu makan ini? Yang langsung ndak boleh minum dan makan?  Yang nikmat makannya ditarik? Adakah orang yang suka nikmat makannya ditarik? Best bah tu makan!.. Giloss ko sana berpurak2 ndak mau makan?!🀦🏻‍♀️ Lepas tu adakah orang yang suka duduk di hospital berbulan2 lamanya? Hari2 tangan dan lengan nya di cucuk jarum supaya uv ( ka iv? ) saya lupa sudah namanya πŸ˜…..yang penting yang cucuk air tu bah.. supaya ada bekalan air masuk ke dalam badan.. pergi mandi ada jarum di tangan.. sudahlah ko lemah, di situ juga ko macam magician macamana mau memahirkan diri membuka baju dengan ada jarum iv yang tali bergantung di sebelah mu.. Terlebih pula KakNoora membebel.. mula2 mau share tips haha.. Tapi tershare nukilan luahan rasa pula.. Bagi can lah hehe.. Mau praktis menulis bah ni 😜 Salam subuh, Makcikmu Noora  #Hyperemesisgravidarumawarenes #darisudutbekaspesakit #siapahabisbacakaknoorasayang❤️

Tuesday, September 5, 2017

Cabaran menulis #7 : Drama Pinggan X retak nasi x dingin.

Betul lah orang bilang.. benda yang bikin sakit hati, itulah yang ko tertengok2 kan huhuhu..

Ndak tau Kenapa naik darah tinggi ku menengok drama ni huhayy...

Pelakon perempuan nya yang adik beradik senrose tu macam annoying pulak aku tengok.. kalau bercakap macam trip2 pandai genius tapi annoying.. adoi matilah aku kena kutuk dalam ni kalau ada peminat yang die hard fan haha...

Sebenarnya banyak lagi komenku pasal drama ni..

Mungkin sebab mau pms kali itulah terus tulisan pun macam meroyan dan melepas geram hahahah...

Siapa yang ada perangai macam kak noora?

Melepas geram depan TV..

Cerita dan orang2 dalam tv tu jadi mangsa melepas geram hhh..

Lepas tu angan2 ada superpower boleh menampar watak dalam TV tu laju2... adoi lah aku ni kan..

Saturday, August 19, 2017

Cabaran menulis # 6 : Testimoni set pkp ( Mineral coffee dan Garlic Hai O )

Siapa2 ibu2 yang pernah mengandung dan selalu review di kkia, mesti ndak miss kena buat ujian gula tu kan?

Eiiii kalau terbayang balik minum air gula manisssnyaa bukan kepalang lepas tu besar gedabak lagi bekasnya... kembang tekak ingat balik weii..

Kambang2 hidung kita mau kasi habis satu gelasπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Customer ni kena suspect ada mogtt.. kira macam kana suspek diabetes ketika preggy ( betulkan saya kalau salah ya hehe... ikut pemahaman dan pengalaman sendiri)

Alhamdulillah customer ini hanya amalkan Set pkp Minkaffe dan Garlic tablet dan result kadar gula nya menurun. 

Tapi yang penting ibu preggy kena jaga juga pemakanan ya.. 

Mau tau lebih lanjut mengenai set pkp ini? 

Pm WhatsApp saya Noora 014-2034814


IMG_2486.JPG

Tuesday, August 15, 2017

Cabaran menulis # 5 : Rindu yang paling sakit.

Assalamualaikum blog jurnal diary,

Tadi kununnya mau simpan apa2 gambar dari google library profile ..

Ternampak gambar arwah mama.... sama Kakak Ning...

Aku ndak boleh terus...

Aku klik sudah tu gambar mau share balik...

Tapi aku ndak boleh teruskan.....

Sedih..

Susah mau gambarkan perasaan ku..

Terus mulutku 'tu bi' tercemik mau menangis....

Bila lihat gambar tu.. rasa betul macam arwah mama masih ada.. dan suasana keadaan di dalam gambar tu...

Terus rasa rindu yang sakittt.....

Sakit rasa di dada sekaraang...

Sesiapa pembaca Unachenta yang terbaca ni.. hargailah betul2 mama kamu.. Ibu bapa kamu... bila tiada kamu akan terasa sangat2 kehilangan yang sampai satu tahap macam kamu ndak percaya yang dorang sudah tiada.. macam denial begitu....

Sudah rasa terbiasa yang ibu kita ada di setiap episode hidup kita...

Bila tiada.....

😭😭😭😭

Al fatihah untuk arwah mamaku tercinta
Narsiah Alawangsa❤️

Sunday, August 13, 2017

Cabaran menulis # 4 : Ramblings thought

✨Salam blog diary...

Hello everyone..

I'm stressed hahaha..

Stress pasal masih ndak dapat simpan gambar dalam post blog ini, sudah try copy link pun ndak buli..

Mau menaip di laptop juga ni kan... laptop acer yang pink tu pun rosak sekarang ni huhu..

Ndak pa.. buat sementara ni kita membebel sajalah ya hewhew...

Bukan apa, aku suka bah kalau setiap post ada gambar.. baru aku rasa best dan puas tu..

Walaupun kadang2 gambar dengan entri post ndak kena mengena hahah..

Memang perangai dari dulu suka menaip apa2 segala.. suka menaip..

Suka membebel dalam tulisan hehe..

Sebenarnya sekarang ni aku tengah buat kerja partime #projekstg

Untuk fokus benda bisnes yang aku suka buat ni, aku sampai buat satu blog baru...

Tapi bila log in blogger memang blog unachenta ni juga terkeluar hahaha..

Sebab blog yang lain tu aku lupa email dan password nya ..

Apalah aku ni.. Jangan di ikut hehe..

Apa yang best aku berniaga di bawah bimbingan #projekstg?

Dorang punya support group kuat!

Jalinan ukhuwah yang tercipta insyallah akan kekal baik sampai bila2..

Tiba2 aku yang ndak ramai kawan ni, jadi terasa ramai kawan..

Alhamdulillah ada circle positive kawan2.. tengok tu menaip pun terbalik2 hahaha..

Oops.. aku set ya masa aku menaip ni.. dalam 10 minit seja.. sebab aku ada daily routine banyak mo kena buat.. dan aku ada dua anak yang constantly mau kena layan hehe..

Nanti bila ada masa lagi terluang untuk sessi memblog.. aku sambung ya..

Friday, August 11, 2017

Cabaran menulis day #3

Salam blog tersayang...

Sebelah tangan sambil bf anak..

Sebelah tangan menaip di handphone ya..

Untuk cabar diri sendiri tu kan haha..

Macam tahun 2014 lalu..

Kan ada aku buat secara detailnya.. setiap post pun yang panjang2 lagi hehe.. cabaran 100 hari unachenta ka ndak silap...

Memang bagus dan konsisten lah.. tabik spring dengan diri sendiri huahua..

Sekali tengok hari ke puluh2 ka... terstop sudah.. Sebab si Abdul Hamid junior sedang menjadi di dalam perut hehe... Alhamdulillah... syukur dengan rahmat Allah swt..

Memang mula2 ndak expect si kecik nombor dua ni..

Bila sudah lambat period.. lepas rasa badan lain macam ., nahh terus si madchek ini mambali upt.. urine pregnancy test...

Sekali check 2 stripes 😱..

Aku ingat lagi si mr suami bilang.. " Congratulations! U a mother.. again.. "

Ahh macam begitulah bunyi2 nya yang aku ingat haha..

Terus aku punya cabaran seratus hari tu ndak tersambung...

Sebab aku trimester yang pertama memang teruk dia punya alahan..

Doktor sebut sakitku ni Hyperemesis Gravidarum.. sakit morning sickness yang severe..

Aku google2 sedikit peratus mama2 di dunia ni yang ada sakit begini...

Orang yang ndak faham dan ndak tahu, akan fikir kami yang ada sakit ni mengada2..

Tapi doktor dan dalam kitab perubatan dorang ada ya sakit ni..

Dulu2 time belum ditau ada penyakit ni.. sampai ada mama2 yang meninggal di Sebab kan sakit ni..


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails