Tuesday, August 15, 2017

Cabaran menulis # 5 : Rindu yang paling sakit.

Assalamualaikum blog jurnal diary,

Tadi kununnya mau simpan apa2 gambar dari google library profile ..

Ternampak gambar arwah mama.... sama Kakak Ning...

Aku ndak boleh terus...

Aku klik sudah tu gambar mau share balik...

Tapi aku ndak boleh teruskan.....

Sedih..

Susah mau gambarkan perasaan ku..

Terus mulutku 'tu bi' tercemik mau menangis....

Bila lihat gambar tu.. rasa betul macam arwah mama masih ada.. dan suasana keadaan di dalam gambar tu...

Terus rasa rindu yang sakittt.....

Sakit rasa di dada sekaraang...

Sesiapa pembaca Unachenta yang terbaca ni.. hargailah betul2 mama kamu.. Ibu bapa kamu... bila tiada kamu akan terasa sangat2 kehilangan yang sampai satu tahap macam kamu ndak percaya yang dorang sudah tiada.. macam denial begitu....

Sudah rasa terbiasa yang ibu kita ada di setiap episode hidup kita...

Bila tiada.....

😭😭😭😭

Al fatihah untuk arwah mamaku tercinta
Narsiah Alawangsa❤️

Sunday, August 13, 2017

Cabaran menulis # 4 : Ramblings thought

✨Salam blog diary...

Hello everyone..

I'm stressed hahaha..

Stress pasal masih ndak dapat simpan gambar dalam post blog ini, sudah try copy link pun ndak buli..

Mau menaip di laptop juga ni kan... laptop acer yang pink tu pun rosak sekarang ni huhu..

Ndak pa.. buat sementara ni kita membebel sajalah ya hewhew...

Bukan apa, aku suka bah kalau setiap post ada gambar.. baru aku rasa best dan puas tu..

Walaupun kadang2 gambar dengan entri post ndak kena mengena hahah..

Memang perangai dari dulu suka menaip apa2 segala.. suka menaip..

Suka membebel dalam tulisan hehe..

Sebenarnya sekarang ni aku tengah buat kerja partime #projekstg

Untuk fokus benda bisnes yang aku suka buat ni, aku sampai buat satu blog baru...

Tapi bila log in blogger memang blog unachenta ni juga terkeluar hahaha..

Sebab blog yang lain tu aku lupa email dan password nya ..

Apalah aku ni.. Jangan di ikut hehe..

Apa yang best aku berniaga di bawah bimbingan #projekstg?

Dorang punya support group kuat!

Jalinan ukhuwah yang tercipta insyallah akan kekal baik sampai bila2..

Tiba2 aku yang ndak ramai kawan ni, jadi terasa ramai kawan..

Alhamdulillah ada circle positive kawan2.. tengok tu menaip pun terbalik2 hahaha..

Oops.. aku set ya masa aku menaip ni.. dalam 10 minit seja.. sebab aku ada daily routine banyak mo kena buat.. dan aku ada dua anak yang constantly mau kena layan hehe..

Nanti bila ada masa lagi terluang untuk sessi memblog.. aku sambung ya..

Friday, August 11, 2017

Cabaran menulis day #3

Salam blog tersayang...

Sebelah tangan sambil bf anak..

Sebelah tangan menaip di handphone ya..

Untuk cabar diri sendiri tu kan haha..

Macam tahun 2014 lalu..

Kan ada aku buat secara detailnya.. setiap post pun yang panjang2 lagi hehe.. cabaran 100 hari unachenta ka ndak silap...

Memang bagus dan konsisten lah.. tabik spring dengan diri sendiri huahua..

Sekali tengok hari ke puluh2 ka... terstop sudah.. Sebab si Abdul Hamid junior sedang menjadi di dalam perut hehe... Alhamdulillah... syukur dengan rahmat Allah swt..

Memang mula2 ndak expect si kecik nombor dua ni..

Bila sudah lambat period.. lepas rasa badan lain macam ., nahh terus si madchek ini mambali upt.. urine pregnancy test...

Sekali check 2 stripes 😱..

Aku ingat lagi si mr suami bilang.. " Congratulations! U a mother.. again.. "

Ahh macam begitulah bunyi2 nya yang aku ingat haha..

Terus aku punya cabaran seratus hari tu ndak tersambung...

Sebab aku trimester yang pertama memang teruk dia punya alahan..

Doktor sebut sakitku ni Hyperemesis Gravidarum.. sakit morning sickness yang severe..

Aku google2 sedikit peratus mama2 di dunia ni yang ada sakit begini...

Orang yang ndak faham dan ndak tahu, akan fikir kami yang ada sakit ni mengada2..

Tapi doktor dan dalam kitab perubatan dorang ada ya sakit ni..

Dulu2 time belum ditau ada penyakit ni.. sampai ada mama2 yang meninggal di Sebab kan sakit ni..


Cabaran menulis day #2

Salam blog...

Memang nampak sangat aku ni ndak lah organise orangnya kan hehe..

Gambar yang aku upload ni dari picture yang available dalam google profile li..

Heran ataupun aku ni yang ndak pandai kali setting macamana mau sambung atau ambik gambar dari handphone..

Gambar di atas ni.. aku lama merenung..

Confused aku ..

Si umar ka ni atau abdul Hamid?

Bila tengok betul2 si Abdul Hamid hehe...

Macam kembar lain tahun dorang dua ni.. hehe...


Wednesday, August 9, 2017

Cabaran menulis-terus-live Unachenta Day #1

Salam para pemirsa...😊

Panjang kan tajuk dan nama cabaran di atas tu.. hehe

Tau apa makna yang aku maksudkan dengan cabaran-menulis-terus-live-unachenta?

Maksudnya.. aku secara live and unplugged terus direct menaip dari handphone ku ni, di waktu ini dan sat tika ini, membebel tanpa ada draft2 save2 simpan2 dulu muahahahh..

Jadi para Pembaca Unachenta bersedialah dengan ramblings si madchek unachenta Inew...

Taaapiiii...

Yang ndak bestnya...

Aku ndak dapat simpan gambar.. kalau ada pun gambar yang memang ada dalam account unchenta Gmail yang bersambung dengan handphone lama ku yang dipakai sudah oleh si yana dan si bapa hehe..

Tuesday, August 8, 2017

Salam pembaca blog..

Masih adakah Pembaca Unachenta ni? Hehe

Kalau ada komen post ni ya 😊

Kami sekarang masih di Tawau..

Urusan bisnes si mr suami huhu..


Saturday, June 17, 2017

Blog baru lagi😁? 

Post di bawah ini aku kupipis dari another blog from another mader πŸ˜…πŸ‘‡πŸ» Kaknoora.blogspot.my Salam Dunia ! Hello 🌎 world ❤️ Terpaksa buka blog baru lagi bawah unchenta sebab aku ndak boleh edit sudah blog tu... Atau aku ni yang sukaaaaa betul buat blog baru haha.. Tajuk blog ni pop out saja terus di kepalaku.. So I google.. Mompreneur memang ada sudah term nya ya hehe.. So yeah I'm a proud mompreneur to 2 Little boys.. and proud stgian( online & offline business) Mompreneur is a neologism defined as a female business owner who is actively balancing the role of mom and the role of entrepreneur. The term has a dedicated section on Entrepreneur magazine's website. There is also a Canadian magazine devoted to the topic, The MOMpreneur Magazine.

Tuesday, August 15, 2017

Cabaran menulis # 5 : Rindu yang paling sakit.

Assalamualaikum blog jurnal diary,

Tadi kununnya mau simpan apa2 gambar dari google library profile ..

Ternampak gambar arwah mama.... sama Kakak Ning...

Aku ndak boleh terus...

Aku klik sudah tu gambar mau share balik...

Tapi aku ndak boleh teruskan.....

Sedih..

Susah mau gambarkan perasaan ku..

Terus mulutku 'tu bi' tercemik mau menangis....

Bila lihat gambar tu.. rasa betul macam arwah mama masih ada.. dan suasana keadaan di dalam gambar tu...

Terus rasa rindu yang sakittt.....

Sakit rasa di dada sekaraang...

Sesiapa pembaca Unachenta yang terbaca ni.. hargailah betul2 mama kamu.. Ibu bapa kamu... bila tiada kamu akan terasa sangat2 kehilangan yang sampai satu tahap macam kamu ndak percaya yang dorang sudah tiada.. macam denial begitu....

Sudah rasa terbiasa yang ibu kita ada di setiap episode hidup kita...

Bila tiada.....

😭😭😭😭

Al fatihah untuk arwah mamaku tercinta
Narsiah Alawangsa❤️

Sunday, August 13, 2017

Cabaran menulis # 4 : Ramblings thought

✨Salam blog diary...

Hello everyone..

I'm stressed hahaha..

Stress pasal masih ndak dapat simpan gambar dalam post blog ini, sudah try copy link pun ndak buli..

Mau menaip di laptop juga ni kan... laptop acer yang pink tu pun rosak sekarang ni huhu..

Ndak pa.. buat sementara ni kita membebel sajalah ya hewhew...

Bukan apa, aku suka bah kalau setiap post ada gambar.. baru aku rasa best dan puas tu..

Walaupun kadang2 gambar dengan entri post ndak kena mengena hahah..

Memang perangai dari dulu suka menaip apa2 segala.. suka menaip..

Suka membebel dalam tulisan hehe..

Sebenarnya sekarang ni aku tengah buat kerja partime #projekstg

Untuk fokus benda bisnes yang aku suka buat ni, aku sampai buat satu blog baru...

Tapi bila log in blogger memang blog unachenta ni juga terkeluar hahaha..

Sebab blog yang lain tu aku lupa email dan password nya ..

Apalah aku ni.. Jangan di ikut hehe..

Apa yang best aku berniaga di bawah bimbingan #projekstg?

Dorang punya support group kuat!

Jalinan ukhuwah yang tercipta insyallah akan kekal baik sampai bila2..

Tiba2 aku yang ndak ramai kawan ni, jadi terasa ramai kawan..

Alhamdulillah ada circle positive kawan2.. tengok tu menaip pun terbalik2 hahaha..

Oops.. aku set ya masa aku menaip ni.. dalam 10 minit seja.. sebab aku ada daily routine banyak mo kena buat.. dan aku ada dua anak yang constantly mau kena layan hehe..

Nanti bila ada masa lagi terluang untuk sessi memblog.. aku sambung ya..

Friday, August 11, 2017

Cabaran menulis day #3

Salam blog tersayang...

Sebelah tangan sambil bf anak..

Sebelah tangan menaip di handphone ya..

Untuk cabar diri sendiri tu kan haha..

Macam tahun 2014 lalu..

Kan ada aku buat secara detailnya.. setiap post pun yang panjang2 lagi hehe.. cabaran 100 hari unachenta ka ndak silap...

Memang bagus dan konsisten lah.. tabik spring dengan diri sendiri huahua..

Sekali tengok hari ke puluh2 ka... terstop sudah.. Sebab si Abdul Hamid junior sedang menjadi di dalam perut hehe... Alhamdulillah... syukur dengan rahmat Allah swt..

Memang mula2 ndak expect si kecik nombor dua ni..

Bila sudah lambat period.. lepas rasa badan lain macam ., nahh terus si madchek ini mambali upt.. urine pregnancy test...

Sekali check 2 stripes 😱..

Aku ingat lagi si mr suami bilang.. " Congratulations! U a mother.. again.. "

Ahh macam begitulah bunyi2 nya yang aku ingat haha..

Terus aku punya cabaran seratus hari tu ndak tersambung...

Sebab aku trimester yang pertama memang teruk dia punya alahan..

Doktor sebut sakitku ni Hyperemesis Gravidarum.. sakit morning sickness yang severe..

Aku google2 sedikit peratus mama2 di dunia ni yang ada sakit begini...

Orang yang ndak faham dan ndak tahu, akan fikir kami yang ada sakit ni mengada2..

Tapi doktor dan dalam kitab perubatan dorang ada ya sakit ni..

Dulu2 time belum ditau ada penyakit ni.. sampai ada mama2 yang meninggal di Sebab kan sakit ni..


Cabaran menulis day #2

Salam blog...

Memang nampak sangat aku ni ndak lah organise orangnya kan hehe..

Gambar yang aku upload ni dari picture yang available dalam google profile li..

Heran ataupun aku ni yang ndak pandai kali setting macamana mau sambung atau ambik gambar dari handphone..

Gambar di atas ni.. aku lama merenung..

Confused aku ..

Si umar ka ni atau abdul Hamid?

Bila tengok betul2 si Abdul Hamid hehe...

Macam kembar lain tahun dorang dua ni.. hehe...


Wednesday, August 9, 2017

Cabaran menulis-terus-live Unachenta Day #1

Salam para pemirsa...😊

Panjang kan tajuk dan nama cabaran di atas tu.. hehe

Tau apa makna yang aku maksudkan dengan cabaran-menulis-terus-live-unachenta?

Maksudnya.. aku secara live and unplugged terus direct menaip dari handphone ku ni, di waktu ini dan sat tika ini, membebel tanpa ada draft2 save2 simpan2 dulu muahahahh..

Jadi para Pembaca Unachenta bersedialah dengan ramblings si madchek unachenta Inew...

Taaapiiii...

Yang ndak bestnya...

Aku ndak dapat simpan gambar.. kalau ada pun gambar yang memang ada dalam account unchenta Gmail yang bersambung dengan handphone lama ku yang dipakai sudah oleh si yana dan si bapa hehe..

Tuesday, August 8, 2017

Salam pembaca blog..

Masih adakah Pembaca Unachenta ni? Hehe

Kalau ada komen post ni ya 😊

Kami sekarang masih di Tawau..

Urusan bisnes si mr suami huhu..


Saturday, June 17, 2017

Blog baru lagi😁? 

Post di bawah ini aku kupipis dari another blog from another mader πŸ˜…πŸ‘‡πŸ» Kaknoora.blogspot.my Salam Dunia ! Hello 🌎 world ❤️ Terpaksa buka blog baru lagi bawah unchenta sebab aku ndak boleh edit sudah blog tu... Atau aku ni yang sukaaaaa betul buat blog baru haha.. Tajuk blog ni pop out saja terus di kepalaku.. So I google.. Mompreneur memang ada sudah term nya ya hehe.. So yeah I'm a proud mompreneur to 2 Little boys.. and proud stgian( online & offline business) Mompreneur is a neologism defined as a female business owner who is actively balancing the role of mom and the role of entrepreneur. The term has a dedicated section on Entrepreneur magazine's website. There is also a Canadian magazine devoted to the topic, The MOMpreneur Magazine.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails