Wednesday, December 29, 2010

Entri boringku yang-ka-sa-ratus

Assalamualaikum semua.. :)

Lama sudah ndak update kan :). Kalau lama ndak update pun tiada juga yang perasan bah kan huehue. Sementara ada kemudahan internet di rumah orang ni, ambiklah kesempatan hehe.


MyEm0.Com
Aku perasan aku bukanlah pemblog yang tegar. Berblog mau dekat dua tahun, tapi entry baru hari ni sampai seratus. Dan ya, emoticonn kucing berpom2 cheerleading di atas tu kunun menggambarkan meraikan penulisan entri yang ke seratus kunun... hahaha

Sekarang hidupku macam orang nomad. Sudah berubah 360 darjah pusingan hidupku, walaupun banyak rintangan, aku sangat bersyukur dan akan bersedia menghadapi apa-apa cabaran di hadapan hehe. ( Ada ayat hehe di hujung macam ndak meyakinkan jak )

Aku akan selalu berada di daerah ini huhu. Gunung di belakang tu, anak buahku bilang gunung Tiga. Tapi me and Tuan Cholo gelar 'Sleeping Old Man'. Macam orang tua yang tengah limpang2 kan. ( Baring terlentang )


Akan selalu rindu dengan manusia ini . :)

Udang goreng yang telah berjaya melukakan jari miss EG. ( Siapa suruh lagak muahaha ! )

Ketan Rebus, telurnya yang warna kuning tu sodapp..

Stew Aussie Beef Steak Secret Recipe berharga RM19. Gravynya pun sodappp..

Gambar lastlah ni. Miss Epal berharga RM 17. Just kidding!!.. :). 


Hahaha.. itu saja cerita semborono buat kali ni. Gambar-gambar yang ditaruh tiada kaitan dengan entri. Sudah namanya blog ku ni Caca Marba. Sembarang jak macam tuannya jugak.

Adioss akhir kata dariku, Its not TV, its Fish Tank..

Monday, November 22, 2010

Hantu Game

Memang macam budak-budak. Aku akui jugak gayaku ni. Tapi untuk megehadkan 'kesukaan' bermain game, aku limitkan buka facebook dalam satu masa tertentu, ndak boleh lebih dari sejam. Mau ada timer di siring laptop.Kalau ndak , ndak sedar masa. Tsk tsk, adakah aku juga terkena sindrom buduh bermain game? wahaha..

Aku sekarang tengah syok main tu game Ravenwood Fair. Syok lak bekerja menebas hutan, kalau betul-betul, kaya sudah aku ni jadi pembalak haram.

Dalam pokok tu ada hantu nama Domovoi, suaranya 'AAhh' setiap kali keluar macam suara katak dalam Usop sontorian. Buduss :). ( err, nampaknya encik Domovoi tidak kelihatan di dalam gambar ya, mungkin beliau sedang sibuk mengecheck status FB di belakang sana )

Bah, itu seja aku mo cerita kali ni. Tidak lupa mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha, hehe ( Better Late than never bak kata orang putih ) 

P/s : Baru buat layout baru untuk blog, tiba-tiba dia jadi sot2, bila post entry boleh double. Emm mungkin ada wayar yang salah pasang. Gue check dulu..

Monday, November 8, 2010

Aku 48 dia 45 neehhh

Aku tau kadang-kadang aku ni eksyen, riak dan tambirang kadcang. ( bilang si epal aku betrep jak )

MySpace Imajinasi * cik Epal flying kick Munachi sebab terlampau trep

Baru lulus Ujian komputer sudah minta puji mau compare dengan anak buah yang bija ( beza ) 8 tahun dari kau.
Wahaha.. tapi apapun, usaha aku dan cik epal selama seminggu ni berbaloi. Syukur! padaNya ya Allah.. aku takut mula2 , sebab selalu dengar dari orang sekeliling, yang dorang mau ambik ujian komputer memandu ni , mau ambil sampai berulang-ulang.

Tapi rupanya, kalau kita study bagus2, jawab semua soalan 500 buku latihan tu InsyaAllah lulus.

Lepas ni ada ujian KPLI plak , yang berkali-kali kali sudah aku ambil. Ndak pa..jangan putus asa munachi !

Thursday, November 4, 2010

Aku punya pasal



MySpace Assalamualaikum :)   
Aku ditag oleh kawan baru dunia blogging ---> Misae Nohara
Seorang ibu penyayang yang mempunyai anak perempuan kembar yang cantik. Thanks Misae sebab sudi mengetag blog ini ya! Muaaahhh!..

Macam gini tag dia, senaraikan 25 perkara rawak pasal diri tuan blog ( akulah tu ). Buli baca di bawah ini peraturan tag dia. Siapalah yang cipta peraturan tag ni terimas kasis yas...

Once you have been tagged, you are supposed to write a note
with 25 random things, fact, habits, or goal about you.

At the end, choose 25 people to be tagged.
You have to tagged the person who tagged you
If I tag you, its because i want to know more about you


  1. Bermula senarai satu ni, secara random, apa yang terlintas di kepala hotak haku sekarang ini.Aku selalu sakit belakang, tulang belakang.Mengkali kalau tua macam mama aku ni kali, ada penyakit arthritis.
  2. Aku bersyukur Allah selalu menguji aku, kalau bab-bab percintaan memang aku ndak miss selalu ada halangan macam cerita 'Cinta kirana' ( Minta pujikkknya aku !! ). Lain cerita, sukanya aku dengar lagunya.. Yuvi dan Nuno 'Dia milikku'.
3. Aku rasa aku ada satu perangai ganjil, aku ada terbaca ni di Readers Digest dulu tapi aku lupa sudah term dia. Aku  obses dengan nombor!! Bukan main nombor ekor ya!. Aku suka dan teruja tengok sesuatu dari sikit lama-lama dia banyak. Especially nombor. Ada orang di luar sana gaya macam aku ka?.. Bukan saja nombor tapi gila mengira. Bukan masalah Matematik menghitung. Tapi aku suka mengira benda-benda semualah. Satu habit aku yang orang sekeliling aku  mula-mula ganjil tengok aku punya habit ni, lama-lama terikut, ialah, Mengumpul SMS!.. aku mula kumpul dari tahun 2001 sampai sekarang, ( salin ke dalam buku diary ) sehingga sekarang sudah mau dekat 11 ribu lebih. Buduhnya aku kenapalah aku tulis ni dalam blog..mesti korang semua bilang aku weirdo kan?..huhuhu... Dan lag berkaitan dengan tabiat suka mengira aku ni, kalau dalam perjalanan yang panjang... aku akan secara tidak sedar, mengira semua tiang lampu yang kereta sudah lalui, Tapi aku dah ubah gaya ni, mengira zikir dalam hati.. aku gunakan suka mengira tu pigi positiflah kiranya.. ganjil ka aku ni??..pleasee kalau ada sepa-sepa di luar sana yang ada gaya macam aku ni sila tampil ke depan muehehe..




  •  
    4. Emm apalagas mau cakap ni aa.. ini baru nombbor empat. Aku anak bongsu, itulah gayaku macam budak2. Manja dan spoil, akupun ndak suka!
    5. Aku ada adik kembar. Dulu masa kecil aku selalu bergaduh kaw-kaw dengan dia. Acara rutin harian kami adalah 'Acara mari menarik rambut saudara sendiri di waktu senggang'. Tapi kami tatap bestfriend. wahahah.Adik beradik bah kan.
    6. Aku ndak suka terlampau kurus. Dulu waktu muda budak aku kurus badan depan leper sampai dipikir budak lelaki kalau rambut tomboy. Aku suka curvy gitu berisi2. ( kenapa aku cakap pasal body ni?..ohh yaa aku menggeliat tadi lalu ternampak body )
    7. Suka buat lawak, suka tengok orang ketawa bila dengar lawakku. tapi sekarang ni sense of humor macam kurang menyengat sudah, jadi akhirnya aku dapat rasakan lawakku hanya aku sendiri yang mengetawakannya.
    8.Suka tengok perempuan cantik, tapi bukan lesbian. Cuma kagum dengan dorang yang pandai menjaga dan mencantikkan diri.Alah, macam orang lain juga suka tengok benda yang cantik2.
     9. Suka warna merah jambu.

    10. Seorang yang penakut , read; Terlalu penakut. Buduh kan... tapi kadang2 berani. Kalau buli tidur kasi hidup lampu bilik.

    11. Aku sudah ada ramai cucu, dipanggil nenek muda.

    10. Banyaknya lagi list 25 ni, adakah orang mau baca panjang ni?.. oh ya, aku ni selalu kurang confident bilang orang-orang yang rapat dengan akulah.

    11. Suka menari. Dulu pernah ikut pertandingan menari rap anjuran kfc. Sampai sekarang pun suka menari, tapi badan suka menternak lemak dan sudah tua gayut ada hati mo menari lagi muehhehe.Berangan-angan, mau masuk rancangan Mari menari berpasangan dengan kembar aku sorang yang bedebah tu! hehe..jangan ko marah bah eg..ko tau aku suka main-main..

    12. Aku perahsia orangnya. Tapi kalau orang tanya aku, aku punya buduh jujur lurus bendul buli terkasi tau apa benda yang aku ndak mo cerita. Selalu begitu..

    13.Suka tengok rancangan realiti tv , paling suka American next Top Model, Keeping up with kardashian, Kimora lee Simmons suka betul dengan gaya KLS ni. Dan berharap di Malaysia ada rancangan realiti tv keluarga, memaparkan cerita keluarga Hanis Zalikha pulak. Sebab macam best jak keluarga dorang ni. Kan semuanya dari mama, adik kakak ada blog. Blog dorang pun semuanya best2. Siapa pengarah tv kaya?..buatlah kamu rancangan ni, meletup punya. ( Tapi keluarga dorang HZ mauka dirakam kehidupan dorang?..heheh sorry just my imagination and some crazy idea )
     Kimora, suka tengok gaya dia dalam Life in the Fab lane.

    14. Kesukaan aku yang terbaru di dunia blogging sekarang, aku suka baca blog Peej Burhan. Sebab kan, entahlah.. dia membebel punya panjang pun aku baca. Sebab dia ni macam ndak hipokrit. Dia selamba badak jak cerita semua tanpa berselindung, buat kita pembaca rasa dekat dengan dia. Dan sebab aku sekarang ni kuat makan kuat nafsu melantak... jadi blog dia banyak gambar makanan sedap .

    15. Aku ada ramai juga anak buah. Antara dua orang anak buah yang aku paling sayang ( walaupun aku selalu buli, selalu marah dan selalu kasi sakit hati ) ialah Epal dan Yana. Sebab dorang ni macam PA aku yang paling magsyabal ko indah!

    16. Suka melukis. Aku dulu selalu melukis potret. Pakai pensil. Tapi siapa aku dengar, dorang cakap melukis muka potret orang ni berdosa.. tapi aku belum dapat sahihnya lagi. Start situ aku sudah slow melukis potret.. ndak tau di mana sudah aku simpan lukisan2 haprak tu semua. 

    Main-main faceyourmanga


    17. Apalagi ya... suka menyanyi. Tapi suara punyalah ndak sedap.MySpace 

    18. Ndak suka orang yang temberang, eksyen lebih, cakap besar dan menilai sesuka hati.

    19. Suka dengan kucing. Tapi sekarang ndak sudah piara kucing. Sebab ndak tahan kalau dorang mati. Dulu ada si Apek dan si ating. anduii kadang2 aku termimpi juga dengan dorang ni. Kunun2 dalam mimpi tu dorang datang minta dibelai. Sekarang dorang bahagia di Syurga kucing. Itu seja cara aku setkan dalam fikiran, supaya aku ndak sedih bila ingat dorang.

    20. Cita-cita, mau jadi bisneswoman, ada perniagaan sendiri, perusahaan sendiri atau kedai sendiri. Lepas tu tolong keluarga dan orang susah. Bukan untuk kaya kumpul harta. Ndak mau riak InsyaAllah. Mau tolong orang.

    21. Aku mengaku, aku seorang yang keras kepala. ( Si epal tengah menyampuk di belakangku sekarang, menyibuk jak dia ni..dia suruh aku taip--> aku mengaku aku seorang yang cheledakk ( miang ).

    22. Aku teringin mau keluar negara. anduii kesian kan aku ni.huhu..

    23. Banyak benda yang aku mau belajar. Kalau aku senaraikan mungkin sampai 25 juga kali.Suka mau belajar.Titik.

    24. Suka tengok iklan National Geographic yang di tv 1 tu. yang part buaya mengasih pusing badannya. Nak pernah aku nampak buaya comel.itulah first!..

    25. Aku seorang yang pemalu. Social retarded, dan introvert ...hahahah.Tapi dalam blog aku ndak. Senang jak mau tegur orang sana sini dalam blogwalking. Cuba kalau di luar. Mengkali kamu fikir aku sombong. Tapi sebenarnya aku pemalu dengan orang yang aku ndak biasa hehe...

    Akhirnya habis jugak, jadi aku kena tag 25 orang, let see.. Aku mau tag --->

    1. Miss Epal.
    2. Yana lastgurl
    3. Miss Eg
    4. Vic 
    5. Kotak Hitam 
    6. Kami punya lawyer
    7. Misae Nohara
    8. Nikitamokujo
    9. Wei Lyn
    10. Marina Monroe
    11. TujuhKakiDalam
    12. Ummu Solehah
    13. Lisa Ali
    14. Era Nazera
    15. Dillah
    16. mamaGee
    17. iSephia
    18. Reena
    19. Cik Ross
    20. Yan
    21. Nancy Poh
    22. talkwithmykeyboard
    23. Daisy
    24. Adn
    25. Anamizu

    Betul-betul aku cari 25 orang blogger kan.. Rajinnya akuu. Siapa-siapa di luar sana hambeklah aku bekerja. BTW, semua mereka di atas adalah yang hebat-hebat. Jadi aku Tag kamu. Bye.. Wasalam, Selamat Tidurr..:)


    Friday, October 29, 2010

    Hamba komputer

    Tajuk di atas dikenakan keatas kami oleh bapa.. Meriah betul rumah sekarang , sebab anak-anak buah tersayang ada juga di rumah. Ditambah dengan kehadiran insan bedebah waahhaaha,,  ( ndak bah main-main jak aku cakap bedebah tu Yana ) Insan Comel kesayangan keluarga yang terkini si Azam @ beng-beng, Chang-Chang, Boboy, Galang dan macam-macam lagi.

    Berbalik kepada bapa kami yang handsome.. beliau telah mengatakan kami 'Hamba Komputer ' sebab semuanya perempuan dalam rumah ini berebut laptop, sama ada bermain internet mahupun permainan komputer. ( Macam skema poyo ayat! )

    Tempat : Ruang tamu featuring meja makan berginbaran kayu jati.
    Watak realiti tibi : Miss Epal, Mrs Yen2 dan Bapa sebagai ketua keluarga.

    Dialog durang :

    Miss Epal & Mrs Yen2 Nom nom nomm nomm.. ( kunun dorang tengah makan )
    Bapa : Mana si Jian?
    Miss Epal & Mrs Yen2 : Telepati --> Apa mau cakap mau cover si Jian aa ?.. aa cakap sejalah apa yang betul..
    Miss Epal : Anu.. dalam bilik main komputer..
    Bapa : Haaiiisshhh.. jadi hamba komputer sudah.. 
      Misi mau habiskan level paling last ( Ranch Rush : Permainan mari menaikkan tekanan darah anda ! )

    Miss Epal : Jian! Makanlah kau sebelum kau dimakankan!

    Pengajaran :
    Kau tu perempuan .. jangan terlampau gila main game!
    MyEm0.Com


    sebelum terlupa!


    Selamat Hari Jadi Miss Epal ! 29 Oktober..
    Bungsu 28 Oktober..
    Rustam 30 Oktober.. 

     Baked cheese cake untuk semua yang hari jadi berturut -turut, bungsu-epal-tam :)
     

    Sunday, October 24, 2010

    Down Memory Lane Part 1 & Mari semua sini mengutip Award

    Salam semua ! MySpace

    Ringan tangan untuk buat cerita memori-memori segala ni.. umur sudah meningkat ni tiba-tiba mau emo ingat kisah-kisah kanak-kanak duluuu-duluuu.. sob sob huk huk! huarrgg tui!!


    Mula-mula sebab tangan tergoogle nama tempat kampung mama, sebab check status blog keyword untuk unachenta ni, ada orang google nama 'Tambisan' dan dorang termasuk pigi blog durjana ni kot huahua.. Last-last tangan melarat menggoogle nama-nama tempat lama-lama yang berkaitan dengan diriku ini cheh!


    Janganlah ko banyak membebel situ mUnachi, biarlah gambar yang bercerita <--line lapuk huhu



    Tempat jatuh lagi di kenang.. inikan pula tempat bermain


    Aku bukan di kampung halamanku sekarang, jadi.. gambar dulu2 tidak dapat ditayangkan di sini. Semua gambar hasil gugeling aja ( google ). Gambar atas ni, kampung tempat kami dibesarkan, ini Klinik desa merangkap rumah nurse desa, mama terchenta seorang nurse yang amat baik dengan pesakitnya tetapi amat garang dengan anak-anaknya hehehe..tapi kami tatap chentakan mama ;)

    Kalau dulu, rumah ni bukan begini, dia kayu, dan ada beranda besar dan mama taruh banyak bunga. Di rumah nilah kunun mama nampak orang giant ( hantu tinggi ? ).. malam-malam time dia mau tutup pintu depan, mama nampak hantu ni, pergelangan kaki hantu 'tersebut' sama tinggi dengan pintu depan rumah.
    MySpace




    Tempat tunggu bas.. Bas pun retro bah !.. ini zaman awal punya gambar ni. Kami belum lahir lagi.


    MySpace St.Mary's Convent yang kami chentaa.. Jasamu tiada bandingannya .. Time perhimpunan nyanyi lagu sekolah yang paling best.Semua bersemangat!




    Lama gila gambar ni kan..bangunan ni pun tiada juga sudah rasanya.. Tiap-tiap hari sabtu ada kelas tambahan, di sinilah kami dikumpulkan waaaa.. tengok gambar-gambar lama ni, teringat betul waktu zaman budak2 bestnya.. ;)




    Sebenarnya ada banyak lagi gambar mau upload ni, tapi blogger ni ada masalah pula tiba-tiba. Ndak pa kesian ko kan blogger penat mau layan permintaan orang balik-balik mau mengupload jak kerjanya..

    So macam biasa ada part two lah ni.. sebelum tu..



    Huhuhu..terharu dapat award dari Miss Ross. Beautiful Blogger Award ..thanks dear.. Selalu nampak award ni di blog-blog orang.Lama dah blog ni berlegar-legar aku nampak huahua.. tapi baru sekarang dapat.Nasib baik ada insan hati mulia sudi mengawardkan aku :).. Thanks Ross.. Jadi aku turunkan award ni kepada Semua Follower aku di sebelah side bar aku ni... Mereka semua layak menerimanya.. dan kepada semua blogger yang baru yang lama memberi komen dalam blog Unachenta ni..anda yang terasa tu , sudi2kanlah ambil award ni dan paste di blog kamu ya. Sayang kamu semua ! Muaahh!!
    MySpace

    Tuesday, October 19, 2010

    Down memory Lane

    Image uploads will be disabled for two hours due to maintenance at 5:00PM PDT Wednesday, Oct. 20th


    Gambar tak boleh diupload..jadi bolehlah aku merepek tanpa gambar di sini. Mau excuse hanya tulis caption tidak buli.. sebab picture nada!


    Tadi online, tiba-tiba boring semangat mau google tempat-tempat aku membesar.. tempat-tempat yang banyak memori, dan membangkitkan bau-bauan zaman kanak-kanak :)...


    Aku dah save beberapa gambar yang membuatkan hatiku berkata...
     " Anduii... macam mau balik ke zaman ni ..."


    Entri seterusnya, InsyaAllah aku akan upload semua gambar yang aku save tu, dan cuba merepek dan bercerita di sini lagi.


    Teringat perbualan dulu-dulu dengan kembar aku;


    Kembar 1 : Bodoh!
    Kembar 2: Kaulah Bodoh!!
    Kembar 1 : Kalau aku bodoh , kau pun bodoh jugakk!!
    Kembar 2 : Aii??..kenapa pulak?!
    Kembar 1 : Sebab kita kembar, kita diberanakkan sama-sama satu perut!
    Kembar 2: Kalau begitu aku kembar pandai, kau kembar bodoh!
    Kembar 1 : Ndak buli begitu.. sebab time mama mengandungkan kita, sambungan otak kita sama! bersambung!! Jadi otak kita sama lah !
    Kembar 2 : Kalau begitu, sebenarnya kau anak angkat!!
    Kembar 1: Kalau aku anak angkat, kenapa muka kita sama??
    Kembar 2: Kebetulan lah bah tu!
    Kembar 1 : Kebetulan pula dorang mama boleh ambil anak angkat muka yang sama!
    Kembar 2: Mestilah mama senang cari, sebab muka ku muka kebanyakkan!..


    Huhuu.. sebenarnya ada panjang lagi..tapi tiba-tiba ada urgent plak ni hehe..


    p/s: Eg, ko masi ingat dialog ala-ala di atas tu?  si jan anak buah kita yang kasi ingat, sebab bilangnya bila kita bergaduh lucu bilangnya..padahal dia ndak tau kita tengah kepayahan mau menegakkan keegoan masing wahahah..sori Eg, sebab selalu bergaduh dengan ko dulu muahahah...mesra adik beradik bah tu kan ;).



    Saturday, October 16, 2010

    Mau ikut2 jadi food blogger ka ni?

    Straight to the point, kali ni pun entri bergambar, pemalas aku ni mau tulis ayat-ayat pembuka entri. Baca caption jak kamu aahh.. Mengkali entri akan datang pun, semuanya taipan caption jak berkumandang di blog ini... Aku dan Tuan Cholo menerai mengorder set untuk dua orang. 1 lauk dan 1 sayur, 1 kelas, 1 sekolah 1 Malaysia... ( ndaak kau, menunya panjang buduh gilaakk hahaha ) Jadi, sayur gambar atas tu, Siu Pak Choy. Sayur bagus untuk kulit ya kawan-kawan.



    Lauknya Kari Ayam.. mula2 sampai dalam hati berkata-kata ( gantunglah ni, lauknya sikit.. bukan untuk dua orang ni, cukup untuk aku yang lagak satu orang jak ni! ) Rasanya serupa dengan masakan mamaku.Rindu dengan mama lak.. Sekali dah makan, rupa-rupanya cukup lak.Kenyang jugalah alhamdulillah... burrrpp . Satu set semua ni RM18+ sekali dengan air, pilihlah white coffe atau milk tea..


    Kami makan di Ipoh White Coffe Kopitiam, @ karamunsing Capital. Di sini best, ndak ramai orang dan pekerja2nya semuanya friendly.. tenang jak. Itulah aku pun ndak malu2 mau ambil gambar makanan. Kalau tempat ramai orang, terus jadi introvert gila lah tu. pemalu habis. Aku rasa aku ni ada penyakit atau Social Phobia kot?..aku rasalah..kadang2lah..apalah aku taip ni..

    Bukan macam di Restoran Kak Nong cawangan baru.. memang sedap makanannya, portion makanan yang dorang taruh pun memang banyakss, harga pun sederhana.. itulah sentiasa ramai orang. Tapi sebijik gambar makanan pun harem aku buli ambil... Sebab time mau ambil gambar, aku rasa badanku berpeluh-peluh, tanganku menggeletar, kakiku... aahh sudahlah ko mo cerita lebih-lebih di situ jian!..

    Pendek kata..aku ni pemalu kalau tempat ramai orang .. aku kagumlah dengan food blogger yang buli ambil makanan2 cantik time dorang makan di luar.. Lainlah kalau aku di rumah, sampai terbalik meja tu aku memanjat ambil gambar pun ndak pa2.

    Okeylah.. itu seja dulu. sekarang sudah pukul 5 pagi.. Terima Kasih sebab baca sampai part ini .Hehehe.. adioss muaahhh!

    p/s: Food blogger ka?.. Blogger food? -_-'
    Posted by Picasa

    Monday, October 11, 2010

    Geramnya tengok gambar ni!

    Aisehmann.. malu pula aku mau mulakan entri bergambar ni ..miaarr.miiar maluu huu..


    Okey.. apa-apa pun strechkan badanku yang montok ni dulu.. pwaaahhh


    Sebelum itu, opening performance dari geng kumpulan elitemiaw.. " Aahhh Ohhh Caramu dan Caraku..Yoo..Kamilah femicaat!! Yoo! Yo!..Rap sai ni!..miarrr! ( Kucing #3 " Dorang ni sudah buang tebiatka?..limpas sudah zaman elite feminin? )

    Seterusnya.. grand performance dariku.. berpose ala-ala Tuan Puteri Miaww berjalan sambil mengeget rumput.. ini signature poseku bak kata Tyra Banks! Auww! ( "Kucing! jangan lupa tunjukkan lehermu! miringkan kepala!..Ekk tiada leher?" Tyra banks in the bekgeraun )

    Ahh .. penat lak photoshoot ni! Sudahla panas.. buat-buat senyum jaklah. smilee pwesss!!

    Bluueekkkk.. sudahlah! aku malas mo layan ko lagi.. aku panat sudah berphotoshoot ni!

    *Picture source from Internet.:)

    Tuesday, October 5, 2010

    Cerita bulan sepuluh ( ten ten ten Ben Ten )

    Assalamualaikum semua! Apa khabar?..harap-harap baiklah ya.. Untuk menyumbat blog ini dengan entri cukup syarat, aku mengupload gambar-gambar basi dari suasana di hari raya.. Tahun ni kami tidaklah grand mau masak-masak macam biasanya. Rendang dan kurma hanya bertahan selama 2 hari saja.. Hari Raya pertama dan kedua. Hari-hari seterusnya tetamu hanya dihidangkan kuih-kuih raya dan air oren featuring cola.


    Memandangkan Hari raya kali ni, hanya aku yang balik beraya, dorang Miss Eg, miss Epal dan adik beradik yang lain tidak dapat balik. Jadi macam kurang meriah sikitlah..huhuhu. Daan, tangan aku macam mau meletup sebab akulah pencuci piring dan penyedia makanan yang tunggal di rumah itewww.. ( 24 jam sehari tangan balik2 mencuci piring, si Miss Epal wairuun menolong wuaaa )


    Ndak pa.. its ok bah. Huhu.. tapi tahun ni, my bestfriend pun ada balik beraya di Sandakan. Jadi dialah pengunjung yang kerap datang beraya di rumah huahuahua.. memandangkan faktor rumah kami yang dekat, jadi bolehlah selalu keluar berfoya2.


    Berperasaan kejap kunun aku yang buat fotografi ni, padahal dari TV! ( Bapa jugak yang saspen, "Jian! gambar siapa ko ambik ni?" waktu dia view gambar-gambar dalam kamera )



    Tips awet muda dari Cik Puan Pajilah --> Siram muka anda dengan air oren di hadapan khalayak orang.


    Kuih muih yang 90% dibeli di kedai servay dan One Stop ini hanya tinggal kenangan.. sekarang bekas kuih jak yang tinggal.Hatta serdak pun sudah divacum oleh mulutku yang lagak inewww... ( gambar ni si Yana yang ambil, dia lagi yang rajin mau taruh caption dalam gambar ni. Minta maaf ya para tetamu, softlan tidak sengaja disimpan seiring dengan kuih muih huhuhuuu )



    Bah, itu sajalah cerita buat kali ni. Lain kali kita sambung lagi.. byeeeee :)
    Posted by Picasa

    Tuesday, September 21, 2010

    Ahli 'anggauta' baru !

    Assalamualaikum semua :),

    Entri yang ringkas saja, khas untuk menyambut kewujudan seorang insan Allah yang baru lahir ke dunia.

    Memperkenalkan !

    Muhammad Azam Rushazrin Rustam :)


    ( Azam.. kalau ko dah besar dan masih dapat baca Belog nenek muda mu ni.. ko belanja nenek muda yang cantik jelita ni ya! Awaas kau! muehehe .. )


     Huh?..whaaat??...


    Muka kencang mau be'ol .. Uuuuhh Ohhh Baby Babyy mau beooollllll


    " Ekk?.. apa benda yang panjang2 ni ? "



    " Yo watzuup !.. my makcik Epal bila lu nak datang bagi I angpow basyaall ni?..
    And you my nenek muda Eg, lu janji ya Hari Raya Haji nanti datang jumpa I
    taww..auuww!"
    Posted by Picasa

    Wednesday, December 29, 2010

    Entri boringku yang-ka-sa-ratus

    Assalamualaikum semua.. :)

    Lama sudah ndak update kan :). Kalau lama ndak update pun tiada juga yang perasan bah kan huehue. Sementara ada kemudahan internet di rumah orang ni, ambiklah kesempatan hehe.


    MyEm0.Com
    Aku perasan aku bukanlah pemblog yang tegar. Berblog mau dekat dua tahun, tapi entry baru hari ni sampai seratus. Dan ya, emoticonn kucing berpom2 cheerleading di atas tu kunun menggambarkan meraikan penulisan entri yang ke seratus kunun... hahaha

    Sekarang hidupku macam orang nomad. Sudah berubah 360 darjah pusingan hidupku, walaupun banyak rintangan, aku sangat bersyukur dan akan bersedia menghadapi apa-apa cabaran di hadapan hehe. ( Ada ayat hehe di hujung macam ndak meyakinkan jak )

    Aku akan selalu berada di daerah ini huhu. Gunung di belakang tu, anak buahku bilang gunung Tiga. Tapi me and Tuan Cholo gelar 'Sleeping Old Man'. Macam orang tua yang tengah limpang2 kan. ( Baring terlentang )


    Akan selalu rindu dengan manusia ini . :)

    Udang goreng yang telah berjaya melukakan jari miss EG. ( Siapa suruh lagak muahaha ! )

    Ketan Rebus, telurnya yang warna kuning tu sodapp..

    Stew Aussie Beef Steak Secret Recipe berharga RM19. Gravynya pun sodappp..

    Gambar lastlah ni. Miss Epal berharga RM 17. Just kidding!!.. :). 


    Hahaha.. itu saja cerita semborono buat kali ni. Gambar-gambar yang ditaruh tiada kaitan dengan entri. Sudah namanya blog ku ni Caca Marba. Sembarang jak macam tuannya jugak.

    Adioss akhir kata dariku, Its not TV, its Fish Tank..

    Monday, November 22, 2010

    Hantu Game

    Memang macam budak-budak. Aku akui jugak gayaku ni. Tapi untuk megehadkan 'kesukaan' bermain game, aku limitkan buka facebook dalam satu masa tertentu, ndak boleh lebih dari sejam. Mau ada timer di siring laptop.Kalau ndak , ndak sedar masa. Tsk tsk, adakah aku juga terkena sindrom buduh bermain game? wahaha..

    Aku sekarang tengah syok main tu game Ravenwood Fair. Syok lak bekerja menebas hutan, kalau betul-betul, kaya sudah aku ni jadi pembalak haram.

    Dalam pokok tu ada hantu nama Domovoi, suaranya 'AAhh' setiap kali keluar macam suara katak dalam Usop sontorian. Buduss :). ( err, nampaknya encik Domovoi tidak kelihatan di dalam gambar ya, mungkin beliau sedang sibuk mengecheck status FB di belakang sana )

    Bah, itu seja aku mo cerita kali ni. Tidak lupa mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha, hehe ( Better Late than never bak kata orang putih ) 

    P/s : Baru buat layout baru untuk blog, tiba-tiba dia jadi sot2, bila post entry boleh double. Emm mungkin ada wayar yang salah pasang. Gue check dulu..

    Saturday, November 20, 2010

    Monday, November 8, 2010

    Aku 48 dia 45 neehhh

    Aku tau kadang-kadang aku ni eksyen, riak dan tambirang kadcang. ( bilang si epal aku betrep jak )

    MySpace Imajinasi * cik Epal flying kick Munachi sebab terlampau trep

    Baru lulus Ujian komputer sudah minta puji mau compare dengan anak buah yang bija ( beza ) 8 tahun dari kau.
    Wahaha.. tapi apapun, usaha aku dan cik epal selama seminggu ni berbaloi. Syukur! padaNya ya Allah.. aku takut mula2 , sebab selalu dengar dari orang sekeliling, yang dorang mau ambik ujian komputer memandu ni , mau ambil sampai berulang-ulang.

    Tapi rupanya, kalau kita study bagus2, jawab semua soalan 500 buku latihan tu InsyaAllah lulus.

    Lepas ni ada ujian KPLI plak , yang berkali-kali kali sudah aku ambil. Ndak pa..jangan putus asa munachi !

    Thursday, November 4, 2010

    Aku punya pasal



    MySpace Assalamualaikum :)   
    Aku ditag oleh kawan baru dunia blogging ---> Misae Nohara
    Seorang ibu penyayang yang mempunyai anak perempuan kembar yang cantik. Thanks Misae sebab sudi mengetag blog ini ya! Muaaahhh!..

    Macam gini tag dia, senaraikan 25 perkara rawak pasal diri tuan blog ( akulah tu ). Buli baca di bawah ini peraturan tag dia. Siapalah yang cipta peraturan tag ni terimas kasis yas...

    Once you have been tagged, you are supposed to write a note
    with 25 random things, fact, habits, or goal about you.

    At the end, choose 25 people to be tagged.
    You have to tagged the person who tagged you
    If I tag you, its because i want to know more about you


    1. Bermula senarai satu ni, secara random, apa yang terlintas di kepala hotak haku sekarang ini.Aku selalu sakit belakang, tulang belakang.Mengkali kalau tua macam mama aku ni kali, ada penyakit arthritis.
    2. Aku bersyukur Allah selalu menguji aku, kalau bab-bab percintaan memang aku ndak miss selalu ada halangan macam cerita 'Cinta kirana' ( Minta pujikkknya aku !! ). Lain cerita, sukanya aku dengar lagunya.. Yuvi dan Nuno 'Dia milikku'.
    3. Aku rasa aku ada satu perangai ganjil, aku ada terbaca ni di Readers Digest dulu tapi aku lupa sudah term dia. Aku  obses dengan nombor!! Bukan main nombor ekor ya!. Aku suka dan teruja tengok sesuatu dari sikit lama-lama dia banyak. Especially nombor. Ada orang di luar sana gaya macam aku ka?.. Bukan saja nombor tapi gila mengira. Bukan masalah Matematik menghitung. Tapi aku suka mengira benda-benda semualah. Satu habit aku yang orang sekeliling aku  mula-mula ganjil tengok aku punya habit ni, lama-lama terikut, ialah, Mengumpul SMS!.. aku mula kumpul dari tahun 2001 sampai sekarang, ( salin ke dalam buku diary ) sehingga sekarang sudah mau dekat 11 ribu lebih. Buduhnya aku kenapalah aku tulis ni dalam blog..mesti korang semua bilang aku weirdo kan?..huhuhu... Dan lag berkaitan dengan tabiat suka mengira aku ni, kalau dalam perjalanan yang panjang... aku akan secara tidak sedar, mengira semua tiang lampu yang kereta sudah lalui, Tapi aku dah ubah gaya ni, mengira zikir dalam hati.. aku gunakan suka mengira tu pigi positiflah kiranya.. ganjil ka aku ni??..pleasee kalau ada sepa-sepa di luar sana yang ada gaya macam aku ni sila tampil ke depan muehehe..




  •  
    4. Emm apalagas mau cakap ni aa.. ini baru nombbor empat. Aku anak bongsu, itulah gayaku macam budak2. Manja dan spoil, akupun ndak suka!
    5. Aku ada adik kembar. Dulu masa kecil aku selalu bergaduh kaw-kaw dengan dia. Acara rutin harian kami adalah 'Acara mari menarik rambut saudara sendiri di waktu senggang'. Tapi kami tatap bestfriend. wahahah.Adik beradik bah kan.
    6. Aku ndak suka terlampau kurus. Dulu waktu muda budak aku kurus badan depan leper sampai dipikir budak lelaki kalau rambut tomboy. Aku suka curvy gitu berisi2. ( kenapa aku cakap pasal body ni?..ohh yaa aku menggeliat tadi lalu ternampak body )
    7. Suka buat lawak, suka tengok orang ketawa bila dengar lawakku. tapi sekarang ni sense of humor macam kurang menyengat sudah, jadi akhirnya aku dapat rasakan lawakku hanya aku sendiri yang mengetawakannya.
    8.Suka tengok perempuan cantik, tapi bukan lesbian. Cuma kagum dengan dorang yang pandai menjaga dan mencantikkan diri.Alah, macam orang lain juga suka tengok benda yang cantik2.
     9. Suka warna merah jambu.

    10. Seorang yang penakut , read; Terlalu penakut. Buduh kan... tapi kadang2 berani. Kalau buli tidur kasi hidup lampu bilik.

    11. Aku sudah ada ramai cucu, dipanggil nenek muda.

    10. Banyaknya lagi list 25 ni, adakah orang mau baca panjang ni?.. oh ya, aku ni selalu kurang confident bilang orang-orang yang rapat dengan akulah.

    11. Suka menari. Dulu pernah ikut pertandingan menari rap anjuran kfc. Sampai sekarang pun suka menari, tapi badan suka menternak lemak dan sudah tua gayut ada hati mo menari lagi muehhehe.Berangan-angan, mau masuk rancangan Mari menari berpasangan dengan kembar aku sorang yang bedebah tu! hehe..jangan ko marah bah eg..ko tau aku suka main-main..

    12. Aku perahsia orangnya. Tapi kalau orang tanya aku, aku punya buduh jujur lurus bendul buli terkasi tau apa benda yang aku ndak mo cerita. Selalu begitu..

    13.Suka tengok rancangan realiti tv , paling suka American next Top Model, Keeping up with kardashian, Kimora lee Simmons suka betul dengan gaya KLS ni. Dan berharap di Malaysia ada rancangan realiti tv keluarga, memaparkan cerita keluarga Hanis Zalikha pulak. Sebab macam best jak keluarga dorang ni. Kan semuanya dari mama, adik kakak ada blog. Blog dorang pun semuanya best2. Siapa pengarah tv kaya?..buatlah kamu rancangan ni, meletup punya. ( Tapi keluarga dorang HZ mauka dirakam kehidupan dorang?..heheh sorry just my imagination and some crazy idea )
     Kimora, suka tengok gaya dia dalam Life in the Fab lane.

    14. Kesukaan aku yang terbaru di dunia blogging sekarang, aku suka baca blog Peej Burhan. Sebab kan, entahlah.. dia membebel punya panjang pun aku baca. Sebab dia ni macam ndak hipokrit. Dia selamba badak jak cerita semua tanpa berselindung, buat kita pembaca rasa dekat dengan dia. Dan sebab aku sekarang ni kuat makan kuat nafsu melantak... jadi blog dia banyak gambar makanan sedap .

    15. Aku ada ramai juga anak buah. Antara dua orang anak buah yang aku paling sayang ( walaupun aku selalu buli, selalu marah dan selalu kasi sakit hati ) ialah Epal dan Yana. Sebab dorang ni macam PA aku yang paling magsyabal ko indah!

    16. Suka melukis. Aku dulu selalu melukis potret. Pakai pensil. Tapi siapa aku dengar, dorang cakap melukis muka potret orang ni berdosa.. tapi aku belum dapat sahihnya lagi. Start situ aku sudah slow melukis potret.. ndak tau di mana sudah aku simpan lukisan2 haprak tu semua. 

    Main-main faceyourmanga


    17. Apalagi ya... suka menyanyi. Tapi suara punyalah ndak sedap.MySpace 

    18. Ndak suka orang yang temberang, eksyen lebih, cakap besar dan menilai sesuka hati.

    19. Suka dengan kucing. Tapi sekarang ndak sudah piara kucing. Sebab ndak tahan kalau dorang mati. Dulu ada si Apek dan si ating. anduii kadang2 aku termimpi juga dengan dorang ni. Kunun2 dalam mimpi tu dorang datang minta dibelai. Sekarang dorang bahagia di Syurga kucing. Itu seja cara aku setkan dalam fikiran, supaya aku ndak sedih bila ingat dorang.

    20. Cita-cita, mau jadi bisneswoman, ada perniagaan sendiri, perusahaan sendiri atau kedai sendiri. Lepas tu tolong keluarga dan orang susah. Bukan untuk kaya kumpul harta. Ndak mau riak InsyaAllah. Mau tolong orang.

    21. Aku mengaku, aku seorang yang keras kepala. ( Si epal tengah menyampuk di belakangku sekarang, menyibuk jak dia ni..dia suruh aku taip--> aku mengaku aku seorang yang cheledakk ( miang ).

    22. Aku teringin mau keluar negara. anduii kesian kan aku ni.huhu..

    23. Banyak benda yang aku mau belajar. Kalau aku senaraikan mungkin sampai 25 juga kali.Suka mau belajar.Titik.

    24. Suka tengok iklan National Geographic yang di tv 1 tu. yang part buaya mengasih pusing badannya. Nak pernah aku nampak buaya comel.itulah first!..

    25. Aku seorang yang pemalu. Social retarded, dan introvert ...hahahah.Tapi dalam blog aku ndak. Senang jak mau tegur orang sana sini dalam blogwalking. Cuba kalau di luar. Mengkali kamu fikir aku sombong. Tapi sebenarnya aku pemalu dengan orang yang aku ndak biasa hehe...

    Akhirnya habis jugak, jadi aku kena tag 25 orang, let see.. Aku mau tag --->

    1. Miss Epal.
    2. Yana lastgurl
    3. Miss Eg
    4. Vic 
    5. Kotak Hitam 
    6. Kami punya lawyer
    7. Misae Nohara
    8. Nikitamokujo
    9. Wei Lyn
    10. Marina Monroe
    11. TujuhKakiDalam
    12. Ummu Solehah
    13. Lisa Ali
    14. Era Nazera
    15. Dillah
    16. mamaGee
    17. iSephia
    18. Reena
    19. Cik Ross
    20. Yan
    21. Nancy Poh
    22. talkwithmykeyboard
    23. Daisy
    24. Adn
    25. Anamizu

    Betul-betul aku cari 25 orang blogger kan.. Rajinnya akuu. Siapa-siapa di luar sana hambeklah aku bekerja. BTW, semua mereka di atas adalah yang hebat-hebat. Jadi aku Tag kamu. Bye.. Wasalam, Selamat Tidurr..:)


    Friday, October 29, 2010

    Hamba komputer

    Tajuk di atas dikenakan keatas kami oleh bapa.. Meriah betul rumah sekarang , sebab anak-anak buah tersayang ada juga di rumah. Ditambah dengan kehadiran insan bedebah waahhaaha,,  ( ndak bah main-main jak aku cakap bedebah tu Yana ) Insan Comel kesayangan keluarga yang terkini si Azam @ beng-beng, Chang-Chang, Boboy, Galang dan macam-macam lagi.

    Berbalik kepada bapa kami yang handsome.. beliau telah mengatakan kami 'Hamba Komputer ' sebab semuanya perempuan dalam rumah ini berebut laptop, sama ada bermain internet mahupun permainan komputer. ( Macam skema poyo ayat! )

    Tempat : Ruang tamu featuring meja makan berginbaran kayu jati.
    Watak realiti tibi : Miss Epal, Mrs Yen2 dan Bapa sebagai ketua keluarga.

    Dialog durang :

    Miss Epal & Mrs Yen2 Nom nom nomm nomm.. ( kunun dorang tengah makan )
    Bapa : Mana si Jian?
    Miss Epal & Mrs Yen2 : Telepati --> Apa mau cakap mau cover si Jian aa ?.. aa cakap sejalah apa yang betul..
    Miss Epal : Anu.. dalam bilik main komputer..
    Bapa : Haaiiisshhh.. jadi hamba komputer sudah.. 
      Misi mau habiskan level paling last ( Ranch Rush : Permainan mari menaikkan tekanan darah anda ! )

    Miss Epal : Jian! Makanlah kau sebelum kau dimakankan!

    Pengajaran :
    Kau tu perempuan .. jangan terlampau gila main game!
    MyEm0.Com


    sebelum terlupa!


    Selamat Hari Jadi Miss Epal ! 29 Oktober..
    Bungsu 28 Oktober..
    Rustam 30 Oktober.. 

     Baked cheese cake untuk semua yang hari jadi berturut -turut, bungsu-epal-tam :)
     

    Sunday, October 24, 2010

    Down Memory Lane Part 1 & Mari semua sini mengutip Award

    Salam semua ! MySpace

    Ringan tangan untuk buat cerita memori-memori segala ni.. umur sudah meningkat ni tiba-tiba mau emo ingat kisah-kisah kanak-kanak duluuu-duluuu.. sob sob huk huk! huarrgg tui!!


    Mula-mula sebab tangan tergoogle nama tempat kampung mama, sebab check status blog keyword untuk unachenta ni, ada orang google nama 'Tambisan' dan dorang termasuk pigi blog durjana ni kot huahua.. Last-last tangan melarat menggoogle nama-nama tempat lama-lama yang berkaitan dengan diriku ini cheh!


    Janganlah ko banyak membebel situ mUnachi, biarlah gambar yang bercerita <--line lapuk huhu



    Tempat jatuh lagi di kenang.. inikan pula tempat bermain


    Aku bukan di kampung halamanku sekarang, jadi.. gambar dulu2 tidak dapat ditayangkan di sini. Semua gambar hasil gugeling aja ( google ). Gambar atas ni, kampung tempat kami dibesarkan, ini Klinik desa merangkap rumah nurse desa, mama terchenta seorang nurse yang amat baik dengan pesakitnya tetapi amat garang dengan anak-anaknya hehehe..tapi kami tatap chentakan mama ;)

    Kalau dulu, rumah ni bukan begini, dia kayu, dan ada beranda besar dan mama taruh banyak bunga. Di rumah nilah kunun mama nampak orang giant ( hantu tinggi ? ).. malam-malam time dia mau tutup pintu depan, mama nampak hantu ni, pergelangan kaki hantu 'tersebut' sama tinggi dengan pintu depan rumah.
    MySpace




    Tempat tunggu bas.. Bas pun retro bah !.. ini zaman awal punya gambar ni. Kami belum lahir lagi.


    MySpace St.Mary's Convent yang kami chentaa.. Jasamu tiada bandingannya .. Time perhimpunan nyanyi lagu sekolah yang paling best.Semua bersemangat!




    Lama gila gambar ni kan..bangunan ni pun tiada juga sudah rasanya.. Tiap-tiap hari sabtu ada kelas tambahan, di sinilah kami dikumpulkan waaaa.. tengok gambar-gambar lama ni, teringat betul waktu zaman budak2 bestnya.. ;)




    Sebenarnya ada banyak lagi gambar mau upload ni, tapi blogger ni ada masalah pula tiba-tiba. Ndak pa kesian ko kan blogger penat mau layan permintaan orang balik-balik mau mengupload jak kerjanya..

    So macam biasa ada part two lah ni.. sebelum tu..



    Huhuhu..terharu dapat award dari Miss Ross. Beautiful Blogger Award ..thanks dear.. Selalu nampak award ni di blog-blog orang.Lama dah blog ni berlegar-legar aku nampak huahua.. tapi baru sekarang dapat.Nasib baik ada insan hati mulia sudi mengawardkan aku :).. Thanks Ross.. Jadi aku turunkan award ni kepada Semua Follower aku di sebelah side bar aku ni... Mereka semua layak menerimanya.. dan kepada semua blogger yang baru yang lama memberi komen dalam blog Unachenta ni..anda yang terasa tu , sudi2kanlah ambil award ni dan paste di blog kamu ya. Sayang kamu semua ! Muaahh!!
    MySpace

    Tuesday, October 19, 2010

    Down memory Lane

    Image uploads will be disabled for two hours due to maintenance at 5:00PM PDT Wednesday, Oct. 20th


    Gambar tak boleh diupload..jadi bolehlah aku merepek tanpa gambar di sini. Mau excuse hanya tulis caption tidak buli.. sebab picture nada!


    Tadi online, tiba-tiba boring semangat mau google tempat-tempat aku membesar.. tempat-tempat yang banyak memori, dan membangkitkan bau-bauan zaman kanak-kanak :)...


    Aku dah save beberapa gambar yang membuatkan hatiku berkata...
     " Anduii... macam mau balik ke zaman ni ..."


    Entri seterusnya, InsyaAllah aku akan upload semua gambar yang aku save tu, dan cuba merepek dan bercerita di sini lagi.


    Teringat perbualan dulu-dulu dengan kembar aku;


    Kembar 1 : Bodoh!
    Kembar 2: Kaulah Bodoh!!
    Kembar 1 : Kalau aku bodoh , kau pun bodoh jugakk!!
    Kembar 2 : Aii??..kenapa pulak?!
    Kembar 1 : Sebab kita kembar, kita diberanakkan sama-sama satu perut!
    Kembar 2: Kalau begitu aku kembar pandai, kau kembar bodoh!
    Kembar 1 : Ndak buli begitu.. sebab time mama mengandungkan kita, sambungan otak kita sama! bersambung!! Jadi otak kita sama lah !
    Kembar 2 : Kalau begitu, sebenarnya kau anak angkat!!
    Kembar 1: Kalau aku anak angkat, kenapa muka kita sama??
    Kembar 2: Kebetulan lah bah tu!
    Kembar 1 : Kebetulan pula dorang mama boleh ambil anak angkat muka yang sama!
    Kembar 2: Mestilah mama senang cari, sebab muka ku muka kebanyakkan!..


    Huhuu.. sebenarnya ada panjang lagi..tapi tiba-tiba ada urgent plak ni hehe..


    p/s: Eg, ko masi ingat dialog ala-ala di atas tu?  si jan anak buah kita yang kasi ingat, sebab bilangnya bila kita bergaduh lucu bilangnya..padahal dia ndak tau kita tengah kepayahan mau menegakkan keegoan masing wahahah..sori Eg, sebab selalu bergaduh dengan ko dulu muahahah...mesra adik beradik bah tu kan ;).



    Saturday, October 16, 2010

    Mau ikut2 jadi food blogger ka ni?

    Straight to the point, kali ni pun entri bergambar, pemalas aku ni mau tulis ayat-ayat pembuka entri. Baca caption jak kamu aahh.. Mengkali entri akan datang pun, semuanya taipan caption jak berkumandang di blog ini... Aku dan Tuan Cholo menerai mengorder set untuk dua orang. 1 lauk dan 1 sayur, 1 kelas, 1 sekolah 1 Malaysia... ( ndaak kau, menunya panjang buduh gilaakk hahaha ) Jadi, sayur gambar atas tu, Siu Pak Choy. Sayur bagus untuk kulit ya kawan-kawan.



    Lauknya Kari Ayam.. mula2 sampai dalam hati berkata-kata ( gantunglah ni, lauknya sikit.. bukan untuk dua orang ni, cukup untuk aku yang lagak satu orang jak ni! ) Rasanya serupa dengan masakan mamaku.Rindu dengan mama lak.. Sekali dah makan, rupa-rupanya cukup lak.Kenyang jugalah alhamdulillah... burrrpp . Satu set semua ni RM18+ sekali dengan air, pilihlah white coffe atau milk tea..


    Kami makan di Ipoh White Coffe Kopitiam, @ karamunsing Capital. Di sini best, ndak ramai orang dan pekerja2nya semuanya friendly.. tenang jak. Itulah aku pun ndak malu2 mau ambil gambar makanan. Kalau tempat ramai orang, terus jadi introvert gila lah tu. pemalu habis. Aku rasa aku ni ada penyakit atau Social Phobia kot?..aku rasalah..kadang2lah..apalah aku taip ni..

    Bukan macam di Restoran Kak Nong cawangan baru.. memang sedap makanannya, portion makanan yang dorang taruh pun memang banyakss, harga pun sederhana.. itulah sentiasa ramai orang. Tapi sebijik gambar makanan pun harem aku buli ambil... Sebab time mau ambil gambar, aku rasa badanku berpeluh-peluh, tanganku menggeletar, kakiku... aahh sudahlah ko mo cerita lebih-lebih di situ jian!..

    Pendek kata..aku ni pemalu kalau tempat ramai orang .. aku kagumlah dengan food blogger yang buli ambil makanan2 cantik time dorang makan di luar.. Lainlah kalau aku di rumah, sampai terbalik meja tu aku memanjat ambil gambar pun ndak pa2.

    Okeylah.. itu seja dulu. sekarang sudah pukul 5 pagi.. Terima Kasih sebab baca sampai part ini .Hehehe.. adioss muaahhh!

    p/s: Food blogger ka?.. Blogger food? -_-'
    Posted by Picasa

    Monday, October 11, 2010

    Geramnya tengok gambar ni!

    Aisehmann.. malu pula aku mau mulakan entri bergambar ni ..miaarr.miiar maluu huu..


    Okey.. apa-apa pun strechkan badanku yang montok ni dulu.. pwaaahhh


    Sebelum itu, opening performance dari geng kumpulan elitemiaw.. " Aahhh Ohhh Caramu dan Caraku..Yoo..Kamilah femicaat!! Yoo! Yo!..Rap sai ni!..miarrr! ( Kucing #3 " Dorang ni sudah buang tebiatka?..limpas sudah zaman elite feminin? )

    Seterusnya.. grand performance dariku.. berpose ala-ala Tuan Puteri Miaww berjalan sambil mengeget rumput.. ini signature poseku bak kata Tyra Banks! Auww! ( "Kucing! jangan lupa tunjukkan lehermu! miringkan kepala!..Ekk tiada leher?" Tyra banks in the bekgeraun )

    Ahh .. penat lak photoshoot ni! Sudahla panas.. buat-buat senyum jaklah. smilee pwesss!!

    Bluueekkkk.. sudahlah! aku malas mo layan ko lagi.. aku panat sudah berphotoshoot ni!

    *Picture source from Internet.:)

    Tuesday, October 5, 2010

    Cerita bulan sepuluh ( ten ten ten Ben Ten )

    Assalamualaikum semua! Apa khabar?..harap-harap baiklah ya.. Untuk menyumbat blog ini dengan entri cukup syarat, aku mengupload gambar-gambar basi dari suasana di hari raya.. Tahun ni kami tidaklah grand mau masak-masak macam biasanya. Rendang dan kurma hanya bertahan selama 2 hari saja.. Hari Raya pertama dan kedua. Hari-hari seterusnya tetamu hanya dihidangkan kuih-kuih raya dan air oren featuring cola.


    Memandangkan Hari raya kali ni, hanya aku yang balik beraya, dorang Miss Eg, miss Epal dan adik beradik yang lain tidak dapat balik. Jadi macam kurang meriah sikitlah..huhuhu. Daan, tangan aku macam mau meletup sebab akulah pencuci piring dan penyedia makanan yang tunggal di rumah itewww.. ( 24 jam sehari tangan balik2 mencuci piring, si Miss Epal wairuun menolong wuaaa )


    Ndak pa.. its ok bah. Huhu.. tapi tahun ni, my bestfriend pun ada balik beraya di Sandakan. Jadi dialah pengunjung yang kerap datang beraya di rumah huahuahua.. memandangkan faktor rumah kami yang dekat, jadi bolehlah selalu keluar berfoya2.


    Berperasaan kejap kunun aku yang buat fotografi ni, padahal dari TV! ( Bapa jugak yang saspen, "Jian! gambar siapa ko ambik ni?" waktu dia view gambar-gambar dalam kamera )



    Tips awet muda dari Cik Puan Pajilah --> Siram muka anda dengan air oren di hadapan khalayak orang.


    Kuih muih yang 90% dibeli di kedai servay dan One Stop ini hanya tinggal kenangan.. sekarang bekas kuih jak yang tinggal.Hatta serdak pun sudah divacum oleh mulutku yang lagak inewww... ( gambar ni si Yana yang ambil, dia lagi yang rajin mau taruh caption dalam gambar ni. Minta maaf ya para tetamu, softlan tidak sengaja disimpan seiring dengan kuih muih huhuhuuu )



    Bah, itu sajalah cerita buat kali ni. Lain kali kita sambung lagi.. byeeeee :)
    Posted by Picasa

    Tuesday, September 21, 2010

    Ahli 'anggauta' baru !

    Assalamualaikum semua :),

    Entri yang ringkas saja, khas untuk menyambut kewujudan seorang insan Allah yang baru lahir ke dunia.

    Memperkenalkan !

    Muhammad Azam Rushazrin Rustam :)


    ( Azam.. kalau ko dah besar dan masih dapat baca Belog nenek muda mu ni.. ko belanja nenek muda yang cantik jelita ni ya! Awaas kau! muehehe .. )


     Huh?..whaaat??...


    Muka kencang mau be'ol .. Uuuuhh Ohhh Baby Babyy mau beooollllll


    " Ekk?.. apa benda yang panjang2 ni ? "



    " Yo watzuup !.. my makcik Epal bila lu nak datang bagi I angpow basyaall ni?..
    And you my nenek muda Eg, lu janji ya Hari Raya Haji nanti datang jumpa I
    taww..auuww!"
    Posted by Picasa

    LinkWithin

    Related Posts with Thumbnails