Sunday, October 1, 2017

Cara mengundang rezeki Allah SWT

CARA MENGUNDANG REZEKI ALLAH

+ Ada yang mengetuk pintu langit dengan cara setiap pagi memberi 40 nasi bungkus untuk orang miskin. Rutin dia lakukan.

+ Ada yang mengundang rezeki dengan cara mencium tangan ibunya lalu minta didoakan.

+ Ada yang mengundang rezeki, setiap minggu dia mendatangi anak-anak yatim, mengusap kepala mereka, membelikan sesuatu untuk keperluan mereka sebagaimana diajarkan Nabi SAW.

+ Ada yang mengundang rezeki, setiap pagi keluar ke tempat kerja dia rutin bersedekah kepada siapa saja.

+ Ada yang mengundang rezeki, tiap malam jumaat dia membahagi makanan kepada orang² yang tidur di jalanan. Doanya tembus ke langit!

+ Ada yang mengundang rezeki, setiap kali setelah solat subuh dia tidak tidur. Dia beristighfar 100 kali dan bertadarrus Al-quran hingga terbit fajar, lalu menatap langit langsung dan mengangkat tangan. Doanya tembus langsung kepada Tuhannya.

+ Ada yang mengundang rezeki, setiap Jumaat profit hasil jualannya 100% disedekahkan.

+ Ada yang mengundang rezeki, tiap bulan 20% dari total pendapatannya disedekahkan. Dia yakin Tuhan-nya MAHA KAYA.

+ Ada yang mengundang rezeki, seminggu sekali tengah malam didatangi rumah orang miskin. Dia angkat/pikul sendiri makanan untuk mereka.

+ Ada yang mengundang rezeki, tiap Jumaat dia tidak mahu dibayar upah untuk khidmatnya yang diberikan ke orang lain. Tiap titik keringatnya penuh pahala.

+ Ada yang mengundang rezeki dengan memperbaiki jadual solat 5 waktunya berjamaah di masjid dan Allah pun memudahkan segala urusannya.

+ Ada yang mengundang rezeki, tiap pagi dia solat dhuha & berdoa, ketika orang lain sudah sibuk dia memilih menghadap langsung ke Penciptanya.

+ Ada yang mengundang rezeki tiap 1/4 malam bangun solat tahajud berbisik pada bumi dan terdengar di langit. Allah redha, hidupnya pun berkat.

+ Ada yg mengundang rezeki dengan cara menanam pkok agar semua makhluk bumi boleh menikmati oksigen.

*REZEKI MELALUI USAHA TAQWA, SELAMAT DAN RAHMAT.

Jemputlah rezeki datang dengan cara-cara yang Allah redhai.

Sila SHARE dan SEBARKAN. Moga ada kebaikan dan manfaat buat semua .

#SharingIsCaring
|Copy paste from my mentor Fazidah Eda|
 Bersama2 kita berbagi rezeki. ❤️

Friday, September 15, 2017

Apa itu Hyperemesis Gravidarum #7cabaranmenulis 

Kate Middleton penghidap Hyperemesis Gravidarum.. HG .http://huffp.st/I7tJwDV Aku  dua kali 'melewati' pengalaman HG.. bolehkah dipanggil HG survivor..? πŸ˜…

Kemuncak sakit HG ni, macam di satu peringkat ko lagi rela mati dari meneruskan hidup...  Sebab dia macam ' see yourself dying slowly'.. severe dehydration , kebuluran.. tapi waktu itu makanan dan minuman macam satu benda yang betul2 menakutkan.. fobia mau makan..  Sebab setiap benda yang masuk ke mulut akan secara 'violently' nya keluar... Kalau bukan sebab Si Kate Middleton ni yang menghidapi sakit ni.. mungkin tiada orang mau buat HG awareness.. πŸ˜… Sebab komen2 netizen di UK sana ada bilang " Kenapa mau besar2kan pasal si Kate morning sickness?.. No pipol πŸ™…πŸ»( people) .. HG is big different from Morning Sickness.. *Boleh baca artikel bahasa inggeris ini nanti..  Orang yang bukan berada di tempat si pesakit HG ni mungkin dengan senangnya akan cop Si pesakit, 'mengada2'... tidak pandai jaga pemakanan.. etc..  Kalau Iya sebab sembarang x jaga pemakanan , Kenapa Kate Middleton yang punya ramai penasihat di raja.. tidak boleh jaga pemakanan dia? 3 kali dia preggy , 3 kali juga dia kena HG. Kalau baca artikel ini, penyakit HG masih dikaji, mungkin ia penyakit yang mengikut ibu yang boleh berjangkit diwarisi anak2..( lagi sekali boleh rujuk artikel ) Kak noora balik2 up pasal benda ni, sebab mau kalau boleh lagi ramai orang tau.. jika ada ahli keluarga atau pasangan kamu yang ada tanda2 sakit HG ni, Jangan sekali kali buat statement " Kenapa si anu okey?.. Kenapa orang lain mengandung ndak juga begini?" "Orang lain pun mengandung bah!.. morning sickness bah ndak juga begini?" Jangan sekali kali buat perbandingan beginiπŸ™…πŸ»πŸ€°πŸ» Cuba kamu fikir, adakah orang yang hobinya suka sakit, muntah lebih 20 kali sehari? Yang ndak mau makan itu makan ini? Yang langsung ndak boleh minum dan makan?  Yang nikmat makannya ditarik? Adakah orang yang suka nikmat makannya ditarik? Best bah tu makan!.. Giloss ko sana berpurak2 ndak mau makan?!🀦🏻‍♀️ Lepas tu adakah orang yang suka duduk di hospital berbulan2 lamanya? Hari2 tangan dan lengan nya di cucuk jarum supaya uv ( ka iv? ) saya lupa sudah namanya πŸ˜…..yang penting yang cucuk air tu bah.. supaya ada bekalan air masuk ke dalam badan.. pergi mandi ada jarum di tangan.. sudahlah ko lemah, di situ juga ko macam magician macamana mau memahirkan diri membuka baju dengan ada jarum iv yang tali bergantung di sebelah mu.. Terlebih pula KakNoora membebel.. mula2 mau share tips haha.. Tapi tershare nukilan luahan rasa pula.. Bagi can lah hehe.. Mau praktis menulis bah ni 😜 Salam subuh, Makcikmu Noora  #Hyperemesisgravidarumawarenes #darisudutbekaspesakit #siapahabisbacakaknoorasayang❤️

Tuesday, September 5, 2017

Cabaran menulis #7 : Drama Pinggan X retak nasi x dingin.

Betul lah orang bilang.. benda yang bikin sakit hati, itulah yang ko tertengok2 kan huhuhu..

Ndak tau Kenapa naik darah tinggi ku menengok drama ni huhayy...

Pelakon perempuan nya yang adik beradik senrose tu macam annoying pulak aku tengok.. kalau bercakap macam trip2 pandai genius tapi annoying.. adoi matilah aku kena kutuk dalam ni kalau ada peminat yang die hard fan haha...

Sebenarnya banyak lagi komenku pasal drama ni..

Mungkin sebab mau pms kali itulah terus tulisan pun macam meroyan dan melepas geram hahahah...

Siapa yang ada perangai macam kak noora?

Melepas geram depan TV..

Cerita dan orang2 dalam tv tu jadi mangsa melepas geram hhh..

Lepas tu angan2 ada superpower boleh menampar watak dalam TV tu laju2... adoi lah aku ni kan..

Saturday, August 19, 2017

Cabaran menulis # 6 : Testimoni set pkp ( Mineral coffee dan Garlic Hai O )

Siapa2 ibu2 yang pernah mengandung dan selalu review di kkia, mesti ndak miss kena buat ujian gula tu kan?

Eiiii kalau terbayang balik minum air gula manisssnyaa bukan kepalang lepas tu besar gedabak lagi bekasnya... kembang tekak ingat balik weii..

Kambang2 hidung kita mau kasi habis satu gelasπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Customer ni kena suspect ada mogtt.. kira macam kana suspek diabetes ketika preggy ( betulkan saya kalau salah ya hehe... ikut pemahaman dan pengalaman sendiri)

Alhamdulillah customer ini hanya amalkan Set pkp Minkaffe dan Garlic tablet dan result kadar gula nya menurun. 

Tapi yang penting ibu preggy kena jaga juga pemakanan ya.. 

Mau tau lebih lanjut mengenai set pkp ini? 

Pm WhatsApp saya Noora 014-2034814


IMG_2486.JPG

Tuesday, August 15, 2017

Cabaran menulis # 5 : Rindu yang paling sakit.

Assalamualaikum blog jurnal diary,

Tadi kununnya mau simpan apa2 gambar dari google library profile ..

Ternampak gambar arwah mama.... sama Kakak Ning...

Aku ndak boleh terus...

Aku klik sudah tu gambar mau share balik...

Tapi aku ndak boleh teruskan.....

Sedih..

Susah mau gambarkan perasaan ku..

Terus mulutku 'tu bi' tercemik mau menangis....

Bila lihat gambar tu.. rasa betul macam arwah mama masih ada.. dan suasana keadaan di dalam gambar tu...

Terus rasa rindu yang sakittt.....

Sakit rasa di dada sekaraang...

Sesiapa pembaca Unachenta yang terbaca ni.. hargailah betul2 mama kamu.. Ibu bapa kamu... bila tiada kamu akan terasa sangat2 kehilangan yang sampai satu tahap macam kamu ndak percaya yang dorang sudah tiada.. macam denial begitu....

Sudah rasa terbiasa yang ibu kita ada di setiap episode hidup kita...

Bila tiada.....

😭😭😭😭

Al fatihah untuk arwah mamaku tercinta
Narsiah Alawangsa❤️

Sunday, August 13, 2017

Cabaran menulis # 4 : Ramblings thought

✨Salam blog diary...

Hello everyone..

I'm stressed hahaha..

Stress pasal masih ndak dapat simpan gambar dalam post blog ini, sudah try copy link pun ndak buli..

Mau menaip di laptop juga ni kan... laptop acer yang pink tu pun rosak sekarang ni huhu..

Ndak pa.. buat sementara ni kita membebel sajalah ya hewhew...

Bukan apa, aku suka bah kalau setiap post ada gambar.. baru aku rasa best dan puas tu..

Walaupun kadang2 gambar dengan entri post ndak kena mengena hahah..

Memang perangai dari dulu suka menaip apa2 segala.. suka menaip..

Suka membebel dalam tulisan hehe..

Sebenarnya sekarang ni aku tengah buat kerja partime #projekstg

Untuk fokus benda bisnes yang aku suka buat ni, aku sampai buat satu blog baru...

Tapi bila log in blogger memang blog unachenta ni juga terkeluar hahaha..

Sebab blog yang lain tu aku lupa email dan password nya ..

Apalah aku ni.. Jangan di ikut hehe..

Apa yang best aku berniaga di bawah bimbingan #projekstg?

Dorang punya support group kuat!

Jalinan ukhuwah yang tercipta insyallah akan kekal baik sampai bila2..

Tiba2 aku yang ndak ramai kawan ni, jadi terasa ramai kawan..

Alhamdulillah ada circle positive kawan2.. tengok tu menaip pun terbalik2 hahaha..

Oops.. aku set ya masa aku menaip ni.. dalam 10 minit seja.. sebab aku ada daily routine banyak mo kena buat.. dan aku ada dua anak yang constantly mau kena layan hehe..

Nanti bila ada masa lagi terluang untuk sessi memblog.. aku sambung ya..

Friday, August 11, 2017

Cabaran menulis day #3

Salam blog tersayang...

Sebelah tangan sambil bf anak..

Sebelah tangan menaip di handphone ya..

Untuk cabar diri sendiri tu kan haha..

Macam tahun 2014 lalu..

Kan ada aku buat secara detailnya.. setiap post pun yang panjang2 lagi hehe.. cabaran 100 hari unachenta ka ndak silap...

Memang bagus dan konsisten lah.. tabik spring dengan diri sendiri huahua..

Sekali tengok hari ke puluh2 ka... terstop sudah.. Sebab si Abdul Hamid junior sedang menjadi di dalam perut hehe... Alhamdulillah... syukur dengan rahmat Allah swt..

Memang mula2 ndak expect si kecik nombor dua ni..

Bila sudah lambat period.. lepas rasa badan lain macam ., nahh terus si madchek ini mambali upt.. urine pregnancy test...

Sekali check 2 stripes 😱..

Aku ingat lagi si mr suami bilang.. " Congratulations! U a mother.. again.. "

Ahh macam begitulah bunyi2 nya yang aku ingat haha..

Terus aku punya cabaran seratus hari tu ndak tersambung...

Sebab aku trimester yang pertama memang teruk dia punya alahan..

Doktor sebut sakitku ni Hyperemesis Gravidarum.. sakit morning sickness yang severe..

Aku google2 sedikit peratus mama2 di dunia ni yang ada sakit begini...

Orang yang ndak faham dan ndak tahu, akan fikir kami yang ada sakit ni mengada2..

Tapi doktor dan dalam kitab perubatan dorang ada ya sakit ni..

Dulu2 time belum ditau ada penyakit ni.. sampai ada mama2 yang meninggal di Sebab kan sakit ni..


Cabaran menulis day #2

Salam blog...

Memang nampak sangat aku ni ndak lah organise orangnya kan hehe..

Gambar yang aku upload ni dari picture yang available dalam google profile li..

Heran ataupun aku ni yang ndak pandai kali setting macamana mau sambung atau ambik gambar dari handphone..

Gambar di atas ni.. aku lama merenung..

Confused aku ..

Si umar ka ni atau abdul Hamid?

Bila tengok betul2 si Abdul Hamid hehe...

Macam kembar lain tahun dorang dua ni.. hehe...


Wednesday, August 9, 2017

Cabaran menulis-terus-live Unachenta Day #1

Salam para pemirsa...😊

Panjang kan tajuk dan nama cabaran di atas tu.. hehe

Tau apa makna yang aku maksudkan dengan cabaran-menulis-terus-live-unachenta?

Maksudnya.. aku secara live and unplugged terus direct menaip dari handphone ku ni, di waktu ini dan sat tika ini, membebel tanpa ada draft2 save2 simpan2 dulu muahahahh..

Jadi para Pembaca Unachenta bersedialah dengan ramblings si madchek unachenta Inew...

Taaapiiii...

Yang ndak bestnya...

Aku ndak dapat simpan gambar.. kalau ada pun gambar yang memang ada dalam account unchenta Gmail yang bersambung dengan handphone lama ku yang dipakai sudah oleh si yana dan si bapa hehe..

Tuesday, August 8, 2017

Salam pembaca blog..

Masih adakah Pembaca Unachenta ni? Hehe

Kalau ada komen post ni ya 😊

Kami sekarang masih di Tawau..

Urusan bisnes si mr suami huhu..


Saturday, June 17, 2017

Blog baru lagi😁? 

Post di bawah ini aku kupipis dari another blog from another mader πŸ˜…πŸ‘‡πŸ» Kaknoora.blogspot.my Salam Dunia ! Hello 🌎 world ❤️ Terpaksa buka blog baru lagi bawah unchenta sebab aku ndak boleh edit sudah blog tu... Atau aku ni yang sukaaaaa betul buat blog baru haha.. Tajuk blog ni pop out saja terus di kepalaku.. So I google.. Mompreneur memang ada sudah term nya ya hehe.. So yeah I'm a proud mompreneur to 2 Little boys.. and proud stgian( online & offline business) Mompreneur is a neologism defined as a female business owner who is actively balancing the role of mom and the role of entrepreneur. The term has a dedicated section on Entrepreneur magazine's website. There is also a Canadian magazine devoted to the topic, The MOMpreneur Magazine.

Friday, May 26, 2017

Testing2 para pemirsa 😍😍😜

Salam readers..

Ada readers atau ndada aku taip jaklah hehe..

Besok 27 Mei insyallah bermulanya Ramadhan yang mulia..

Semoga dipermudahkan segalanya..

Aminn..

Thursday, January 26, 2017

Bio Ever Plus ~ Krim ajaib!



Krim ajaib Bio Ever Plus. Awet Muda! 1001 kegunaan.

Disulam  tenun dgn krim nano yang sangat halus.

 Bio-Ever™ menggunakan sistem bio-teknologi  menghantar kebaikan rumusan aktif bersaiz nano secara terus ke dalam peredaran darah melalui penggunaan luaran pada kulit.

  Kebaikan krim nano

 • serap ke dalam kulit sangat cepat.

 • kulit akan jadi kemerah-merahan

 • buang toksik

 • pulihkan Sel

  • akhirnya hormone akan jadi seimbang (sesuai kpd mereka yg memakai implanon dan pil perancang)

 -Penegangan di muka boleh dilihat dgn segera:

😊V-Shape
😊Kulit terasa tegang & anjal
😊Meninggikan tulang pipi

Lain2 kegunaan Bio Ever Plus:

πŸ˜„Menangani masaalah jerawat dan jeragat(xpayah p spa lagi)
πŸ˜„Merawat luka dengan cepat(Insyallah dlm 5 hari dah sembuh)
πŸ˜„Menangani Sakit kepala(xpayah panadol)
πŸ˜„Merawat sakit sendi dan saraf

Dan macam-macam lagi.

Berminat? Whatsapp 0142034814 Noora
 Agent sah Sahajidah Hai O Marketing


Monday, January 23, 2017

Hola! Tahun 2017 !

Assalamualaikum wbkt dear blog..😍😍 Lamanya ndak update blog.. baru hari ini terbuka balik ni blog.. Jadi untuk revive dia balik, aku post lah apa2 dalam ni haha.. Aku buat macam diarylah ni blog ya.. tiada tajuk, tiada isi.. hanya sembang yang terlintas di fikiran sekarang... Sebab tadi baru terbuka blog ni.. macam best pula baca coretan2 lama dalam blog ni.. Gambar di atas tu piihan random seja dulu wakakak... ndak dapat pula aku crop dari blogger on the go ni... Aku sekarang menaip dari phone seja.. Mau buka laptop, laptop yang si Umar pegang tu, rosak2 pula sudah sekarang.. Boleh buka, tapi mau sambung bateri... dan lepas format balik haritu, susah pula dia mau buka internet dan sambung wifi segala.. Aku menaip ni post sebenarnya mau makan sampai 2 3 hari wakakak.. taip sekejap.. sebab ada banyak benda mau buat.. macam multitasking lah baini.. hehe.. Lots of love, Kak Noora

Sunday, October 1, 2017

Cara mengundang rezeki Allah SWT

CARA MENGUNDANG REZEKI ALLAH

+ Ada yang mengetuk pintu langit dengan cara setiap pagi memberi 40 nasi bungkus untuk orang miskin. Rutin dia lakukan.

+ Ada yang mengundang rezeki dengan cara mencium tangan ibunya lalu minta didoakan.

+ Ada yang mengundang rezeki, setiap minggu dia mendatangi anak-anak yatim, mengusap kepala mereka, membelikan sesuatu untuk keperluan mereka sebagaimana diajarkan Nabi SAW.

+ Ada yang mengundang rezeki, setiap pagi keluar ke tempat kerja dia rutin bersedekah kepada siapa saja.

+ Ada yang mengundang rezeki, tiap malam jumaat dia membahagi makanan kepada orang² yang tidur di jalanan. Doanya tembus ke langit!

+ Ada yang mengundang rezeki, setiap kali setelah solat subuh dia tidak tidur. Dia beristighfar 100 kali dan bertadarrus Al-quran hingga terbit fajar, lalu menatap langit langsung dan mengangkat tangan. Doanya tembus langsung kepada Tuhannya.

+ Ada yang mengundang rezeki, setiap Jumaat profit hasil jualannya 100% disedekahkan.

+ Ada yang mengundang rezeki, tiap bulan 20% dari total pendapatannya disedekahkan. Dia yakin Tuhan-nya MAHA KAYA.

+ Ada yang mengundang rezeki, seminggu sekali tengah malam didatangi rumah orang miskin. Dia angkat/pikul sendiri makanan untuk mereka.

+ Ada yang mengundang rezeki, tiap Jumaat dia tidak mahu dibayar upah untuk khidmatnya yang diberikan ke orang lain. Tiap titik keringatnya penuh pahala.

+ Ada yang mengundang rezeki dengan memperbaiki jadual solat 5 waktunya berjamaah di masjid dan Allah pun memudahkan segala urusannya.

+ Ada yang mengundang rezeki, tiap pagi dia solat dhuha & berdoa, ketika orang lain sudah sibuk dia memilih menghadap langsung ke Penciptanya.

+ Ada yang mengundang rezeki tiap 1/4 malam bangun solat tahajud berbisik pada bumi dan terdengar di langit. Allah redha, hidupnya pun berkat.

+ Ada yg mengundang rezeki dengan cara menanam pkok agar semua makhluk bumi boleh menikmati oksigen.

*REZEKI MELALUI USAHA TAQWA, SELAMAT DAN RAHMAT.

Jemputlah rezeki datang dengan cara-cara yang Allah redhai.

Sila SHARE dan SEBARKAN. Moga ada kebaikan dan manfaat buat semua .

#SharingIsCaring
|Copy paste from my mentor Fazidah Eda|
 Bersama2 kita berbagi rezeki. ❤️

Friday, September 15, 2017

Apa itu Hyperemesis Gravidarum #7cabaranmenulis 

Kate Middleton penghidap Hyperemesis Gravidarum.. HG .http://huffp.st/I7tJwDV Aku  dua kali 'melewati' pengalaman HG.. bolehkah dipanggil HG survivor..? πŸ˜…

Kemuncak sakit HG ni, macam di satu peringkat ko lagi rela mati dari meneruskan hidup...  Sebab dia macam ' see yourself dying slowly'.. severe dehydration , kebuluran.. tapi waktu itu makanan dan minuman macam satu benda yang betul2 menakutkan.. fobia mau makan..  Sebab setiap benda yang masuk ke mulut akan secara 'violently' nya keluar... Kalau bukan sebab Si Kate Middleton ni yang menghidapi sakit ni.. mungkin tiada orang mau buat HG awareness.. πŸ˜… Sebab komen2 netizen di UK sana ada bilang " Kenapa mau besar2kan pasal si Kate morning sickness?.. No pipol πŸ™…πŸ»( people) .. HG is big different from Morning Sickness.. *Boleh baca artikel bahasa inggeris ini nanti..  Orang yang bukan berada di tempat si pesakit HG ni mungkin dengan senangnya akan cop Si pesakit, 'mengada2'... tidak pandai jaga pemakanan.. etc..  Kalau Iya sebab sembarang x jaga pemakanan , Kenapa Kate Middleton yang punya ramai penasihat di raja.. tidak boleh jaga pemakanan dia? 3 kali dia preggy , 3 kali juga dia kena HG. Kalau baca artikel ini, penyakit HG masih dikaji, mungkin ia penyakit yang mengikut ibu yang boleh berjangkit diwarisi anak2..( lagi sekali boleh rujuk artikel ) Kak noora balik2 up pasal benda ni, sebab mau kalau boleh lagi ramai orang tau.. jika ada ahli keluarga atau pasangan kamu yang ada tanda2 sakit HG ni, Jangan sekali kali buat statement " Kenapa si anu okey?.. Kenapa orang lain mengandung ndak juga begini?" "Orang lain pun mengandung bah!.. morning sickness bah ndak juga begini?" Jangan sekali kali buat perbandingan beginiπŸ™…πŸ»πŸ€°πŸ» Cuba kamu fikir, adakah orang yang hobinya suka sakit, muntah lebih 20 kali sehari? Yang ndak mau makan itu makan ini? Yang langsung ndak boleh minum dan makan?  Yang nikmat makannya ditarik? Adakah orang yang suka nikmat makannya ditarik? Best bah tu makan!.. Giloss ko sana berpurak2 ndak mau makan?!🀦🏻‍♀️ Lepas tu adakah orang yang suka duduk di hospital berbulan2 lamanya? Hari2 tangan dan lengan nya di cucuk jarum supaya uv ( ka iv? ) saya lupa sudah namanya πŸ˜…..yang penting yang cucuk air tu bah.. supaya ada bekalan air masuk ke dalam badan.. pergi mandi ada jarum di tangan.. sudahlah ko lemah, di situ juga ko macam magician macamana mau memahirkan diri membuka baju dengan ada jarum iv yang tali bergantung di sebelah mu.. Terlebih pula KakNoora membebel.. mula2 mau share tips haha.. Tapi tershare nukilan luahan rasa pula.. Bagi can lah hehe.. Mau praktis menulis bah ni 😜 Salam subuh, Makcikmu Noora  #Hyperemesisgravidarumawarenes #darisudutbekaspesakit #siapahabisbacakaknoorasayang❤️

Tuesday, September 5, 2017

Cabaran menulis #7 : Drama Pinggan X retak nasi x dingin.

Betul lah orang bilang.. benda yang bikin sakit hati, itulah yang ko tertengok2 kan huhuhu..

Ndak tau Kenapa naik darah tinggi ku menengok drama ni huhayy...

Pelakon perempuan nya yang adik beradik senrose tu macam annoying pulak aku tengok.. kalau bercakap macam trip2 pandai genius tapi annoying.. adoi matilah aku kena kutuk dalam ni kalau ada peminat yang die hard fan haha...

Sebenarnya banyak lagi komenku pasal drama ni..

Mungkin sebab mau pms kali itulah terus tulisan pun macam meroyan dan melepas geram hahahah...

Siapa yang ada perangai macam kak noora?

Melepas geram depan TV..

Cerita dan orang2 dalam tv tu jadi mangsa melepas geram hhh..

Lepas tu angan2 ada superpower boleh menampar watak dalam TV tu laju2... adoi lah aku ni kan..

Saturday, August 19, 2017

Cabaran menulis # 6 : Testimoni set pkp ( Mineral coffee dan Garlic Hai O )

Siapa2 ibu2 yang pernah mengandung dan selalu review di kkia, mesti ndak miss kena buat ujian gula tu kan?

Eiiii kalau terbayang balik minum air gula manisssnyaa bukan kepalang lepas tu besar gedabak lagi bekasnya... kembang tekak ingat balik weii..

Kambang2 hidung kita mau kasi habis satu gelasπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Customer ni kena suspect ada mogtt.. kira macam kana suspek diabetes ketika preggy ( betulkan saya kalau salah ya hehe... ikut pemahaman dan pengalaman sendiri)

Alhamdulillah customer ini hanya amalkan Set pkp Minkaffe dan Garlic tablet dan result kadar gula nya menurun. 

Tapi yang penting ibu preggy kena jaga juga pemakanan ya.. 

Mau tau lebih lanjut mengenai set pkp ini? 

Pm WhatsApp saya Noora 014-2034814


IMG_2486.JPG

Tuesday, August 15, 2017

Cabaran menulis # 5 : Rindu yang paling sakit.

Assalamualaikum blog jurnal diary,

Tadi kununnya mau simpan apa2 gambar dari google library profile ..

Ternampak gambar arwah mama.... sama Kakak Ning...

Aku ndak boleh terus...

Aku klik sudah tu gambar mau share balik...

Tapi aku ndak boleh teruskan.....

Sedih..

Susah mau gambarkan perasaan ku..

Terus mulutku 'tu bi' tercemik mau menangis....

Bila lihat gambar tu.. rasa betul macam arwah mama masih ada.. dan suasana keadaan di dalam gambar tu...

Terus rasa rindu yang sakittt.....

Sakit rasa di dada sekaraang...

Sesiapa pembaca Unachenta yang terbaca ni.. hargailah betul2 mama kamu.. Ibu bapa kamu... bila tiada kamu akan terasa sangat2 kehilangan yang sampai satu tahap macam kamu ndak percaya yang dorang sudah tiada.. macam denial begitu....

Sudah rasa terbiasa yang ibu kita ada di setiap episode hidup kita...

Bila tiada.....

😭😭😭😭

Al fatihah untuk arwah mamaku tercinta
Narsiah Alawangsa❤️

Sunday, August 13, 2017

Cabaran menulis # 4 : Ramblings thought

✨Salam blog diary...

Hello everyone..

I'm stressed hahaha..

Stress pasal masih ndak dapat simpan gambar dalam post blog ini, sudah try copy link pun ndak buli..

Mau menaip di laptop juga ni kan... laptop acer yang pink tu pun rosak sekarang ni huhu..

Ndak pa.. buat sementara ni kita membebel sajalah ya hewhew...

Bukan apa, aku suka bah kalau setiap post ada gambar.. baru aku rasa best dan puas tu..

Walaupun kadang2 gambar dengan entri post ndak kena mengena hahah..

Memang perangai dari dulu suka menaip apa2 segala.. suka menaip..

Suka membebel dalam tulisan hehe..

Sebenarnya sekarang ni aku tengah buat kerja partime #projekstg

Untuk fokus benda bisnes yang aku suka buat ni, aku sampai buat satu blog baru...

Tapi bila log in blogger memang blog unachenta ni juga terkeluar hahaha..

Sebab blog yang lain tu aku lupa email dan password nya ..

Apalah aku ni.. Jangan di ikut hehe..

Apa yang best aku berniaga di bawah bimbingan #projekstg?

Dorang punya support group kuat!

Jalinan ukhuwah yang tercipta insyallah akan kekal baik sampai bila2..

Tiba2 aku yang ndak ramai kawan ni, jadi terasa ramai kawan..

Alhamdulillah ada circle positive kawan2.. tengok tu menaip pun terbalik2 hahaha..

Oops.. aku set ya masa aku menaip ni.. dalam 10 minit seja.. sebab aku ada daily routine banyak mo kena buat.. dan aku ada dua anak yang constantly mau kena layan hehe..

Nanti bila ada masa lagi terluang untuk sessi memblog.. aku sambung ya..

Friday, August 11, 2017

Cabaran menulis day #3

Salam blog tersayang...

Sebelah tangan sambil bf anak..

Sebelah tangan menaip di handphone ya..

Untuk cabar diri sendiri tu kan haha..

Macam tahun 2014 lalu..

Kan ada aku buat secara detailnya.. setiap post pun yang panjang2 lagi hehe.. cabaran 100 hari unachenta ka ndak silap...

Memang bagus dan konsisten lah.. tabik spring dengan diri sendiri huahua..

Sekali tengok hari ke puluh2 ka... terstop sudah.. Sebab si Abdul Hamid junior sedang menjadi di dalam perut hehe... Alhamdulillah... syukur dengan rahmat Allah swt..

Memang mula2 ndak expect si kecik nombor dua ni..

Bila sudah lambat period.. lepas rasa badan lain macam ., nahh terus si madchek ini mambali upt.. urine pregnancy test...

Sekali check 2 stripes 😱..

Aku ingat lagi si mr suami bilang.. " Congratulations! U a mother.. again.. "

Ahh macam begitulah bunyi2 nya yang aku ingat haha..

Terus aku punya cabaran seratus hari tu ndak tersambung...

Sebab aku trimester yang pertama memang teruk dia punya alahan..

Doktor sebut sakitku ni Hyperemesis Gravidarum.. sakit morning sickness yang severe..

Aku google2 sedikit peratus mama2 di dunia ni yang ada sakit begini...

Orang yang ndak faham dan ndak tahu, akan fikir kami yang ada sakit ni mengada2..

Tapi doktor dan dalam kitab perubatan dorang ada ya sakit ni..

Dulu2 time belum ditau ada penyakit ni.. sampai ada mama2 yang meninggal di Sebab kan sakit ni..


Cabaran menulis day #2

Salam blog...

Memang nampak sangat aku ni ndak lah organise orangnya kan hehe..

Gambar yang aku upload ni dari picture yang available dalam google profile li..

Heran ataupun aku ni yang ndak pandai kali setting macamana mau sambung atau ambik gambar dari handphone..

Gambar di atas ni.. aku lama merenung..

Confused aku ..

Si umar ka ni atau abdul Hamid?

Bila tengok betul2 si Abdul Hamid hehe...

Macam kembar lain tahun dorang dua ni.. hehe...


Wednesday, August 9, 2017

Cabaran menulis-terus-live Unachenta Day #1

Salam para pemirsa...😊

Panjang kan tajuk dan nama cabaran di atas tu.. hehe

Tau apa makna yang aku maksudkan dengan cabaran-menulis-terus-live-unachenta?

Maksudnya.. aku secara live and unplugged terus direct menaip dari handphone ku ni, di waktu ini dan sat tika ini, membebel tanpa ada draft2 save2 simpan2 dulu muahahahh..

Jadi para Pembaca Unachenta bersedialah dengan ramblings si madchek unachenta Inew...

Taaapiiii...

Yang ndak bestnya...

Aku ndak dapat simpan gambar.. kalau ada pun gambar yang memang ada dalam account unchenta Gmail yang bersambung dengan handphone lama ku yang dipakai sudah oleh si yana dan si bapa hehe..

Tuesday, August 8, 2017

Salam pembaca blog..

Masih adakah Pembaca Unachenta ni? Hehe

Kalau ada komen post ni ya 😊

Kami sekarang masih di Tawau..

Urusan bisnes si mr suami huhu..


Saturday, June 17, 2017

Blog baru lagi😁? 

Post di bawah ini aku kupipis dari another blog from another mader πŸ˜…πŸ‘‡πŸ» Kaknoora.blogspot.my Salam Dunia ! Hello 🌎 world ❤️ Terpaksa buka blog baru lagi bawah unchenta sebab aku ndak boleh edit sudah blog tu... Atau aku ni yang sukaaaaa betul buat blog baru haha.. Tajuk blog ni pop out saja terus di kepalaku.. So I google.. Mompreneur memang ada sudah term nya ya hehe.. So yeah I'm a proud mompreneur to 2 Little boys.. and proud stgian( online & offline business) Mompreneur is a neologism defined as a female business owner who is actively balancing the role of mom and the role of entrepreneur. The term has a dedicated section on Entrepreneur magazine's website. There is also a Canadian magazine devoted to the topic, The MOMpreneur Magazine.

Friday, May 26, 2017

Testing2 para pemirsa 😍😍😜

Salam readers..

Ada readers atau ndada aku taip jaklah hehe..

Besok 27 Mei insyallah bermulanya Ramadhan yang mulia..

Semoga dipermudahkan segalanya..

Aminn..

Thursday, January 26, 2017

Bio Ever Plus ~ Krim ajaib!



Krim ajaib Bio Ever Plus. Awet Muda! 1001 kegunaan.

Disulam  tenun dgn krim nano yang sangat halus.

 Bio-Ever™ menggunakan sistem bio-teknologi  menghantar kebaikan rumusan aktif bersaiz nano secara terus ke dalam peredaran darah melalui penggunaan luaran pada kulit.

  Kebaikan krim nano

 • serap ke dalam kulit sangat cepat.

 • kulit akan jadi kemerah-merahan

 • buang toksik

 • pulihkan Sel

  • akhirnya hormone akan jadi seimbang (sesuai kpd mereka yg memakai implanon dan pil perancang)

 -Penegangan di muka boleh dilihat dgn segera:

😊V-Shape
😊Kulit terasa tegang & anjal
😊Meninggikan tulang pipi

Lain2 kegunaan Bio Ever Plus:

πŸ˜„Menangani masaalah jerawat dan jeragat(xpayah p spa lagi)
πŸ˜„Merawat luka dengan cepat(Insyallah dlm 5 hari dah sembuh)
πŸ˜„Menangani Sakit kepala(xpayah panadol)
πŸ˜„Merawat sakit sendi dan saraf

Dan macam-macam lagi.

Berminat? Whatsapp 0142034814 Noora
 Agent sah Sahajidah Hai O Marketing


Monday, January 23, 2017

Hola! Tahun 2017 !

Assalamualaikum wbkt dear blog..😍😍 Lamanya ndak update blog.. baru hari ini terbuka balik ni blog.. Jadi untuk revive dia balik, aku post lah apa2 dalam ni haha.. Aku buat macam diarylah ni blog ya.. tiada tajuk, tiada isi.. hanya sembang yang terlintas di fikiran sekarang... Sebab tadi baru terbuka blog ni.. macam best pula baca coretan2 lama dalam blog ni.. Gambar di atas tu piihan random seja dulu wakakak... ndak dapat pula aku crop dari blogger on the go ni... Aku sekarang menaip dari phone seja.. Mau buka laptop, laptop yang si Umar pegang tu, rosak2 pula sudah sekarang.. Boleh buka, tapi mau sambung bateri... dan lepas format balik haritu, susah pula dia mau buka internet dan sambung wifi segala.. Aku menaip ni post sebenarnya mau makan sampai 2 3 hari wakakak.. taip sekejap.. sebab ada banyak benda mau buat.. macam multitasking lah baini.. hehe.. Lots of love, Kak Noora

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails