Tuesday, August 31, 2010

Anak dikasih manja!

Bapa telah memaksa aku untuk mengambil gambar ini... aisehman ( Ikan ehem ehem masak teow choo ) * ehem ehem maksudnya aku ndak tau apa nama ikan neh -_-'

Bapa suka juga main masak - masak, tapi dia sudah biasa masak yang portionnya sikit. ( Sudah juga tadi namanya main masak-masak -_-' ). Tapi sedap banget sihh.. sehingga menjilat itu piring!... Jadi ini kejadian di waktu petang ( sebelum bulan ramadhan ya aha ), aku ndak sedar bila bapa sudah balik dari berpoya-poya di hari liburnya ngehehe ( jangan marah pak aku main2 jak hehe ) tiba-tiba bapa mengetuk pintu bilikku. J***n, mana sudah kamirah ( kamera ) mu tu?.. ko ambik kunun gambar ikan bapa tu. Sambil mulutnya yang tebal kalah muncung Anita sarawak menunjuk ke arah dapur..

Aisehman bapa ni minta puji lak.. haha.. tapi aku pun ikut jak kemahuan bapa.. ambik kamera, terus pigi keluar.. rupanya sudah siap dihias dengan tomato segala, aik sebelum ni mana ada bapa berhias2, asalkan sudah siap, kalau boleh dikasih terjun terus ke nasi dari kuali.

Lepas tu yang aku heran, aku sorang jak yang makan lauk ni. Yang lain jual mahal.. Memang betullah bapa ni main masak-masak jak, ataupun bapa tengah main permainan yang aku dengan si Eg selalu main duluu- duluu tu. Main restoran-restoran. Kununnya aku order makanan atau minuman, si Eg jadi pengusaha restoranlah kunun.. aku ingat lagi aku order milo ais. Si Eg ni pun bersemangatlah mengambil order.. " Sekejap ya cik!".. bila dah siap. penuh bersopan dia hantar milo ais.. aku pun eksyenlah jadi customer. "Terima Kasih".. kunun2lah berlakon. Tapi lepas tu boleh pula si EG cakap "Emm nanti kasih tinggal aku aa.. " hahaha.. aku terus jawab " Aik.. mana ada orang jual air, dia suruh kasi tinggal2.. eeii restoran apa ni?!" aku masih dalam mood berlakon. Si EG muka bengang.. sambil buat muka isyarat Nanti-kau-bila-giliran-kau-kau-lagi-yang-kena!

P/s : memang berterabur bah kan kalau aku sudah bercerita?.. huhuu..
P/s2: Sebenarnya mau upload masakan mama pulak.. tapi punyalahh laamaa mo mengupload satu bijik gambar... next entrylah baru cerita mama punya masakan yaaa....


Tuesday, August 24, 2010

Gambar Gila-gila ?..





Bayangkan.... malam-malam sanggup memandu sebab nak balik kampung, meredah sunyi dan dinginnya kepekatan malam di jalanraya misterii... Tiba-tiba kamurang nampak dari jauh ada benda yang tidak boleh diagak apakah bendanya..??


??




Jauh lagi ada 1 meter









Semakin dekat.. apa barang ni?







dan semakin dekat...






-_-'









Memang binatang! Biar betik ?..dorang ni buat lawak sarkis ka?.. gahahaha..



P/s : Gambar dicilok dari pusat sumber yang buli kana percaya..

Sunday, August 15, 2010

Cerita bulan puasa :)

Salam..

Sebenarnya tiada cerita yang special pun :) ... Kehidupan normal macam biasa macam orang lain juga.. Yang bestnya sekarang bulan Ramdhan!!.. suasana waktu ni lain kan.. susah mau digambarkan.. waktu malamnya lain.. tenang jak..

Awal bulan ni aku berulang alik dari hometown aku ke tempat mencari rezekiku.. mau 6 jam juga perjalanan.. pengalaman naik bas ekspress memang banyak.. macam2.

Macam baru2 ni.. aku rasa di bulan Ramadhan ni Allah mahu 'direct' menunjukkan dengan kita 'kadang-kadang apa yang kita suka itu sebenarnya tidak baik/ bukannya bagus atau indah seperti mana yang kita fikir...

Aku bagi contoh cerita di waktu pagi sebelum bas aku bertolak ke Ibukota.. selepas beliau menghantar aku ke terminal.. sessi salam menyalam cium tangan dan pesanan sudah habis, aku pun macam biasa duduk menyelesakan diri di dalam bas.. macam biasa duduk tepi tingkap. Teba-teba ( tiba-tiba) aku ternampak di pondok bas ni, seorang tourist punyalah ennceemmm tahap gaban, ( orang putih stylo bukan tourist jenis ndak mandi pakai seluar pendek rambut ndak bersyampu ) dia sedang membeli tiket bas. Aku harap2lah dia naik satu bas dengan aku boleh aku tengok puas2.. Punyalah gete aku ni bulan puasa pun boleh terfikir begitu!..

Sedang aku melihat keajaiban tuhan itu, limpas pula dua orang makcik yang bising dan muka macam membencikan. Dorang ni macam tau2 jak aku tengah menengok mamat orang putih ni, melihat aku dari bawah bas sambil mata tajam melihat aku. "Aik apa masalah dorang ni?"..tapi macam familiar lak muka dorang ni huhu...

Beberapa minit lepas tu, macam doaku dikabulkan tuhan.. mamat cute orang putih ni duduk betul2 di depan aku hehehe... tapi rupanya dia ada girlfriend pulakk..hampehh..tapi biarlah asalkan boleh ditengok2... gahaha..

Itulaahh.. aku punya niat ndak bagus..beberapa minit couple ni duduk di depan aku bercerita2, last2 dorang buat scene pulak! Dorang beromen! bercium-ciuman tiada malu..bising lagi tu!..malunya aku yang duduk betul2 di belakang dorang ni! wwuuuuu... aku pusing belakang aku tengok makcik2 dan pakcik2 yang duduk di belakang tersenyum2 sudah..

Dalam hatiku, inilah yang tadi aku puji2 dalam hati?..apa yang aku harapkan rupanya buruk yang datang... Tuhan memang kasi ingat aku direct time tu juga. Apa yang kita fikir bagus itu tidak semestinya sama seperti yang kita lihat atau mahu. huhu...Insaf aku...!

Dalam hatiku..mau 6 jam perjalanan ke Ibukota ni..takkan dalam 6 jam mau jadi saksi kegete'an dua orang putih ni.. takkan aku menyalat di belakang dorang dan cakap " Excuse me.. no kissing2 here sir! "...gagagga..

Last2 ada dua orang makcik yang tadi benci aku tengok. Ndak tau aku ni ndak kenal orang..kalau ndak ngam dengan aku, aku boleh benci dengan tiada sebab..sebabnya aku tengok muka dan gaya yang lain2 sikit ..mudahlah aku menyampah tuu.. ndak bagus kan gayaku ni..huh!..

Dua orang makcik ni berdiri di sebelah ku mencari2 tempat duduk.. sempat juga dalam hatiku yang kotor ni mengumpat.. " bergaya jak lebih, tapi cari nombor kerusi pun ndak tau ka?"..

Astaghfirulah..penjahat pula berfikir gitu.. last2 aku dapat idea..manatau kerusi yang dorang cari ni.. sebenarnya kerusi yang tenghah diduduk oleh dua orang putih gatal yang di depanku ni?..aku pun buat2 muka peramahlah kunun..tanya apa masalah dua orang makcik ni.."kami cari nombor kerusi..tiada ni?".. hasil berkat naik bas ekspress selama bertahun-tahun.. bolehlah kunun aku menghafal nombor kerusi walau nombor kerusi tu sudah tertanggal... hehe.Ngam2 nombor kerusi dua orang makcik ni yang tengah diduduki oleh orang putih yang gete ni..hehehe.. aku pun terus tunjuk dua tempat duduk dorang yang sepatutnya.. tapi dua orang makcik ni ndak mau bercakap sama orang putih ni...dorang berdiri jak..ngam2 ada penjual ubat yang time tu tengah 'mengacarakan rancangannya sendiri' di depan sekali menyampuk kami.. dialah yang pi tegur dua orang putih ni.. " Hey you two bitch!"..hehehe.. ndak bah.. mana ada dia cakap gitu.. dia pun tanyalah nombor bas tourist ni... rupanya nombor kerusi dorang di belakang..tempat pencacai tukang angkat najis hehehe.. ( aku ni melebih2 pulak ! ).. Pendek cerita, dua orang makcik nilah yang duduk depan aku...

Naa.. kan..nampak tu?.. orang yang aku meluat mulanya.rupanya lagi bagus orangnya.. dorang yang duduk depan aku, tapi dorang lagi menyelesakan untuk aku. Lepas tu rupanya dua orang makcik ni lagi friendly.. senyum2 dan jadi kawan pula.

Itulah pengajaran untuk aku.. huhu. Sorry geng ndak pandai aku bercerita..aku bercerita kampung-kampung jak ni..:) Peace no War! Selamat berpuasa dan jangan ponteng puasa ;)





Percubaan mengupload video.. teka di mana ni?.. :) Sorry pengambilan video ndak memuaskan sebab dalam bas tengah bergoyang2 inul..

video

Tuesday, August 31, 2010

Anak dikasih manja!

Bapa telah memaksa aku untuk mengambil gambar ini... aisehman ( Ikan ehem ehem masak teow choo ) * ehem ehem maksudnya aku ndak tau apa nama ikan neh -_-'

Bapa suka juga main masak - masak, tapi dia sudah biasa masak yang portionnya sikit. ( Sudah juga tadi namanya main masak-masak -_-' ). Tapi sedap banget sihh.. sehingga menjilat itu piring!... Jadi ini kejadian di waktu petang ( sebelum bulan ramadhan ya aha ), aku ndak sedar bila bapa sudah balik dari berpoya-poya di hari liburnya ngehehe ( jangan marah pak aku main2 jak hehe ) tiba-tiba bapa mengetuk pintu bilikku. J***n, mana sudah kamirah ( kamera ) mu tu?.. ko ambik kunun gambar ikan bapa tu. Sambil mulutnya yang tebal kalah muncung Anita sarawak menunjuk ke arah dapur..

Aisehman bapa ni minta puji lak.. haha.. tapi aku pun ikut jak kemahuan bapa.. ambik kamera, terus pigi keluar.. rupanya sudah siap dihias dengan tomato segala, aik sebelum ni mana ada bapa berhias2, asalkan sudah siap, kalau boleh dikasih terjun terus ke nasi dari kuali.

Lepas tu yang aku heran, aku sorang jak yang makan lauk ni. Yang lain jual mahal.. Memang betullah bapa ni main masak-masak jak, ataupun bapa tengah main permainan yang aku dengan si Eg selalu main duluu- duluu tu. Main restoran-restoran. Kununnya aku order makanan atau minuman, si Eg jadi pengusaha restoranlah kunun.. aku ingat lagi aku order milo ais. Si Eg ni pun bersemangatlah mengambil order.. " Sekejap ya cik!".. bila dah siap. penuh bersopan dia hantar milo ais.. aku pun eksyenlah jadi customer. "Terima Kasih".. kunun2lah berlakon. Tapi lepas tu boleh pula si EG cakap "Emm nanti kasih tinggal aku aa.. " hahaha.. aku terus jawab " Aik.. mana ada orang jual air, dia suruh kasi tinggal2.. eeii restoran apa ni?!" aku masih dalam mood berlakon. Si EG muka bengang.. sambil buat muka isyarat Nanti-kau-bila-giliran-kau-kau-lagi-yang-kena!

P/s : memang berterabur bah kan kalau aku sudah bercerita?.. huhuu..
P/s2: Sebenarnya mau upload masakan mama pulak.. tapi punyalahh laamaa mo mengupload satu bijik gambar... next entrylah baru cerita mama punya masakan yaaa....


Tuesday, August 24, 2010

Gambar Gila-gila ?..





Bayangkan.... malam-malam sanggup memandu sebab nak balik kampung, meredah sunyi dan dinginnya kepekatan malam di jalanraya misterii... Tiba-tiba kamurang nampak dari jauh ada benda yang tidak boleh diagak apakah bendanya..??


??




Jauh lagi ada 1 meter









Semakin dekat.. apa barang ni?







dan semakin dekat...






-_-'









Memang binatang! Biar betik ?..dorang ni buat lawak sarkis ka?.. gahahaha..



P/s : Gambar dicilok dari pusat sumber yang buli kana percaya..

Sunday, August 15, 2010

Cerita bulan puasa :)

Salam..

Sebenarnya tiada cerita yang special pun :) ... Kehidupan normal macam biasa macam orang lain juga.. Yang bestnya sekarang bulan Ramdhan!!.. suasana waktu ni lain kan.. susah mau digambarkan.. waktu malamnya lain.. tenang jak..

Awal bulan ni aku berulang alik dari hometown aku ke tempat mencari rezekiku.. mau 6 jam juga perjalanan.. pengalaman naik bas ekspress memang banyak.. macam2.

Macam baru2 ni.. aku rasa di bulan Ramadhan ni Allah mahu 'direct' menunjukkan dengan kita 'kadang-kadang apa yang kita suka itu sebenarnya tidak baik/ bukannya bagus atau indah seperti mana yang kita fikir...

Aku bagi contoh cerita di waktu pagi sebelum bas aku bertolak ke Ibukota.. selepas beliau menghantar aku ke terminal.. sessi salam menyalam cium tangan dan pesanan sudah habis, aku pun macam biasa duduk menyelesakan diri di dalam bas.. macam biasa duduk tepi tingkap. Teba-teba ( tiba-tiba) aku ternampak di pondok bas ni, seorang tourist punyalah ennceemmm tahap gaban, ( orang putih stylo bukan tourist jenis ndak mandi pakai seluar pendek rambut ndak bersyampu ) dia sedang membeli tiket bas. Aku harap2lah dia naik satu bas dengan aku boleh aku tengok puas2.. Punyalah gete aku ni bulan puasa pun boleh terfikir begitu!..

Sedang aku melihat keajaiban tuhan itu, limpas pula dua orang makcik yang bising dan muka macam membencikan. Dorang ni macam tau2 jak aku tengah menengok mamat orang putih ni, melihat aku dari bawah bas sambil mata tajam melihat aku. "Aik apa masalah dorang ni?"..tapi macam familiar lak muka dorang ni huhu...

Beberapa minit lepas tu, macam doaku dikabulkan tuhan.. mamat cute orang putih ni duduk betul2 di depan aku hehehe... tapi rupanya dia ada girlfriend pulakk..hampehh..tapi biarlah asalkan boleh ditengok2... gahaha..

Itulaahh.. aku punya niat ndak bagus..beberapa minit couple ni duduk di depan aku bercerita2, last2 dorang buat scene pulak! Dorang beromen! bercium-ciuman tiada malu..bising lagi tu!..malunya aku yang duduk betul2 di belakang dorang ni! wwuuuuu... aku pusing belakang aku tengok makcik2 dan pakcik2 yang duduk di belakang tersenyum2 sudah..

Dalam hatiku, inilah yang tadi aku puji2 dalam hati?..apa yang aku harapkan rupanya buruk yang datang... Tuhan memang kasi ingat aku direct time tu juga. Apa yang kita fikir bagus itu tidak semestinya sama seperti yang kita lihat atau mahu. huhu...Insaf aku...!

Dalam hatiku..mau 6 jam perjalanan ke Ibukota ni..takkan dalam 6 jam mau jadi saksi kegete'an dua orang putih ni.. takkan aku menyalat di belakang dorang dan cakap " Excuse me.. no kissing2 here sir! "...gagagga..

Last2 ada dua orang makcik yang tadi benci aku tengok. Ndak tau aku ni ndak kenal orang..kalau ndak ngam dengan aku, aku boleh benci dengan tiada sebab..sebabnya aku tengok muka dan gaya yang lain2 sikit ..mudahlah aku menyampah tuu.. ndak bagus kan gayaku ni..huh!..

Dua orang makcik ni berdiri di sebelah ku mencari2 tempat duduk.. sempat juga dalam hatiku yang kotor ni mengumpat.. " bergaya jak lebih, tapi cari nombor kerusi pun ndak tau ka?"..

Astaghfirulah..penjahat pula berfikir gitu.. last2 aku dapat idea..manatau kerusi yang dorang cari ni.. sebenarnya kerusi yang tenghah diduduk oleh dua orang putih gatal yang di depanku ni?..aku pun buat2 muka peramahlah kunun..tanya apa masalah dua orang makcik ni.."kami cari nombor kerusi..tiada ni?".. hasil berkat naik bas ekspress selama bertahun-tahun.. bolehlah kunun aku menghafal nombor kerusi walau nombor kerusi tu sudah tertanggal... hehe.Ngam2 nombor kerusi dua orang makcik ni yang tengah diduduki oleh orang putih yang gete ni..hehehe.. aku pun terus tunjuk dua tempat duduk dorang yang sepatutnya.. tapi dua orang makcik ni ndak mau bercakap sama orang putih ni...dorang berdiri jak..ngam2 ada penjual ubat yang time tu tengah 'mengacarakan rancangannya sendiri' di depan sekali menyampuk kami.. dialah yang pi tegur dua orang putih ni.. " Hey you two bitch!"..hehehe.. ndak bah.. mana ada dia cakap gitu.. dia pun tanyalah nombor bas tourist ni... rupanya nombor kerusi dorang di belakang..tempat pencacai tukang angkat najis hehehe.. ( aku ni melebih2 pulak ! ).. Pendek cerita, dua orang makcik nilah yang duduk depan aku...

Naa.. kan..nampak tu?.. orang yang aku meluat mulanya.rupanya lagi bagus orangnya.. dorang yang duduk depan aku, tapi dorang lagi menyelesakan untuk aku. Lepas tu rupanya dua orang makcik ni lagi friendly.. senyum2 dan jadi kawan pula.

Itulah pengajaran untuk aku.. huhu. Sorry geng ndak pandai aku bercerita..aku bercerita kampung-kampung jak ni..:) Peace no War! Selamat berpuasa dan jangan ponteng puasa ;)





Percubaan mengupload video.. teka di mana ni?.. :) Sorry pengambilan video ndak memuaskan sebab dalam bas tengah bergoyang2 inul..

video

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails