Sunday, August 15, 2010

Cerita bulan puasa :)

Salam..

Sebenarnya tiada cerita yang special pun :) ... Kehidupan normal macam biasa macam orang lain juga.. Yang bestnya sekarang bulan Ramdhan!!.. suasana waktu ni lain kan.. susah mau digambarkan.. waktu malamnya lain.. tenang jak..

Awal bulan ni aku berulang alik dari hometown aku ke tempat mencari rezekiku.. mau 6 jam juga perjalanan.. pengalaman naik bas ekspress memang banyak.. macam2.

Macam baru2 ni.. aku rasa di bulan Ramadhan ni Allah mahu 'direct' menunjukkan dengan kita 'kadang-kadang apa yang kita suka itu sebenarnya tidak baik/ bukannya bagus atau indah seperti mana yang kita fikir...

Aku bagi contoh cerita di waktu pagi sebelum bas aku bertolak ke Ibukota.. selepas beliau menghantar aku ke terminal.. sessi salam menyalam cium tangan dan pesanan sudah habis, aku pun macam biasa duduk menyelesakan diri di dalam bas.. macam biasa duduk tepi tingkap. Teba-teba ( tiba-tiba) aku ternampak di pondok bas ni, seorang tourist punyalah ennceemmm tahap gaban, ( orang putih stylo bukan tourist jenis ndak mandi pakai seluar pendek rambut ndak bersyampu ) dia sedang membeli tiket bas. Aku harap2lah dia naik satu bas dengan aku boleh aku tengok puas2.. Punyalah gete aku ni bulan puasa pun boleh terfikir begitu!..

Sedang aku melihat keajaiban tuhan itu, limpas pula dua orang makcik yang bising dan muka macam membencikan. Dorang ni macam tau2 jak aku tengah menengok mamat orang putih ni, melihat aku dari bawah bas sambil mata tajam melihat aku. "Aik apa masalah dorang ni?"..tapi macam familiar lak muka dorang ni huhu...

Beberapa minit lepas tu, macam doaku dikabulkan tuhan.. mamat cute orang putih ni duduk betul2 di depan aku hehehe... tapi rupanya dia ada girlfriend pulakk..hampehh..tapi biarlah asalkan boleh ditengok2... gahaha..

Itulaahh.. aku punya niat ndak bagus..beberapa minit couple ni duduk di depan aku bercerita2, last2 dorang buat scene pulak! Dorang beromen! bercium-ciuman tiada malu..bising lagi tu!..malunya aku yang duduk betul2 di belakang dorang ni! wwuuuuu... aku pusing belakang aku tengok makcik2 dan pakcik2 yang duduk di belakang tersenyum2 sudah..

Dalam hatiku, inilah yang tadi aku puji2 dalam hati?..apa yang aku harapkan rupanya buruk yang datang... Tuhan memang kasi ingat aku direct time tu juga. Apa yang kita fikir bagus itu tidak semestinya sama seperti yang kita lihat atau mahu. huhu...Insaf aku...!

Dalam hatiku..mau 6 jam perjalanan ke Ibukota ni..takkan dalam 6 jam mau jadi saksi kegete'an dua orang putih ni.. takkan aku menyalat di belakang dorang dan cakap " Excuse me.. no kissing2 here sir! "...gagagga..

Last2 ada dua orang makcik yang tadi benci aku tengok. Ndak tau aku ni ndak kenal orang..kalau ndak ngam dengan aku, aku boleh benci dengan tiada sebab..sebabnya aku tengok muka dan gaya yang lain2 sikit ..mudahlah aku menyampah tuu.. ndak bagus kan gayaku ni..huh!..

Dua orang makcik ni berdiri di sebelah ku mencari2 tempat duduk.. sempat juga dalam hatiku yang kotor ni mengumpat.. " bergaya jak lebih, tapi cari nombor kerusi pun ndak tau ka?"..

Astaghfirulah..penjahat pula berfikir gitu.. last2 aku dapat idea..manatau kerusi yang dorang cari ni.. sebenarnya kerusi yang tenghah diduduk oleh dua orang putih gatal yang di depanku ni?..aku pun buat2 muka peramahlah kunun..tanya apa masalah dua orang makcik ni.."kami cari nombor kerusi..tiada ni?".. hasil berkat naik bas ekspress selama bertahun-tahun.. bolehlah kunun aku menghafal nombor kerusi walau nombor kerusi tu sudah tertanggal... hehe.Ngam2 nombor kerusi dua orang makcik ni yang tengah diduduki oleh orang putih yang gete ni..hehehe.. aku pun terus tunjuk dua tempat duduk dorang yang sepatutnya.. tapi dua orang makcik ni ndak mau bercakap sama orang putih ni...dorang berdiri jak..ngam2 ada penjual ubat yang time tu tengah 'mengacarakan rancangannya sendiri' di depan sekali menyampuk kami.. dialah yang pi tegur dua orang putih ni.. " Hey you two bitch!"..hehehe.. ndak bah.. mana ada dia cakap gitu.. dia pun tanyalah nombor bas tourist ni... rupanya nombor kerusi dorang di belakang..tempat pencacai tukang angkat najis hehehe.. ( aku ni melebih2 pulak ! ).. Pendek cerita, dua orang makcik nilah yang duduk depan aku...

Naa.. kan..nampak tu?.. orang yang aku meluat mulanya.rupanya lagi bagus orangnya.. dorang yang duduk depan aku, tapi dorang lagi menyelesakan untuk aku. Lepas tu rupanya dua orang makcik ni lagi friendly.. senyum2 dan jadi kawan pula.

Itulah pengajaran untuk aku.. huhu. Sorry geng ndak pandai aku bercerita..aku bercerita kampung-kampung jak ni..:) Peace no War! Selamat berpuasa dan jangan ponteng puasa ;)





Percubaan mengupload video.. teka di mana ni?.. :) Sorry pengambilan video ndak memuaskan sebab dalam bas tengah bergoyang2 inul..

3 comments:

EPAL...NORFAEZAH MOHD NUR said...

hahhah...tu la bersangka bruk hheheee.... truknya.lelaki urg puteh tu...huhuuh....haha..mcm kamu tepikat sama dia hahahahahh

EPAL...NORFAEZAH MOHD NUR said...

haha lupa pula...kita semua punya mind set tntg macik2 mulut murai kan sejak azali lagi...hahhaha mcik2 d berek pulis yg suka mngumpat hohohohahahaha

UnaChenta said...

Salam Epal..
Hehehe ko paling ingat macik2 yang kuat mengumpat di barek tu aa.. :).. Rindu ke? ;)

Sunday, August 15, 2010

Cerita bulan puasa :)

Salam..

Sebenarnya tiada cerita yang special pun :) ... Kehidupan normal macam biasa macam orang lain juga.. Yang bestnya sekarang bulan Ramdhan!!.. suasana waktu ni lain kan.. susah mau digambarkan.. waktu malamnya lain.. tenang jak..

Awal bulan ni aku berulang alik dari hometown aku ke tempat mencari rezekiku.. mau 6 jam juga perjalanan.. pengalaman naik bas ekspress memang banyak.. macam2.

Macam baru2 ni.. aku rasa di bulan Ramadhan ni Allah mahu 'direct' menunjukkan dengan kita 'kadang-kadang apa yang kita suka itu sebenarnya tidak baik/ bukannya bagus atau indah seperti mana yang kita fikir...

Aku bagi contoh cerita di waktu pagi sebelum bas aku bertolak ke Ibukota.. selepas beliau menghantar aku ke terminal.. sessi salam menyalam cium tangan dan pesanan sudah habis, aku pun macam biasa duduk menyelesakan diri di dalam bas.. macam biasa duduk tepi tingkap. Teba-teba ( tiba-tiba) aku ternampak di pondok bas ni, seorang tourist punyalah ennceemmm tahap gaban, ( orang putih stylo bukan tourist jenis ndak mandi pakai seluar pendek rambut ndak bersyampu ) dia sedang membeli tiket bas. Aku harap2lah dia naik satu bas dengan aku boleh aku tengok puas2.. Punyalah gete aku ni bulan puasa pun boleh terfikir begitu!..

Sedang aku melihat keajaiban tuhan itu, limpas pula dua orang makcik yang bising dan muka macam membencikan. Dorang ni macam tau2 jak aku tengah menengok mamat orang putih ni, melihat aku dari bawah bas sambil mata tajam melihat aku. "Aik apa masalah dorang ni?"..tapi macam familiar lak muka dorang ni huhu...

Beberapa minit lepas tu, macam doaku dikabulkan tuhan.. mamat cute orang putih ni duduk betul2 di depan aku hehehe... tapi rupanya dia ada girlfriend pulakk..hampehh..tapi biarlah asalkan boleh ditengok2... gahaha..

Itulaahh.. aku punya niat ndak bagus..beberapa minit couple ni duduk di depan aku bercerita2, last2 dorang buat scene pulak! Dorang beromen! bercium-ciuman tiada malu..bising lagi tu!..malunya aku yang duduk betul2 di belakang dorang ni! wwuuuuu... aku pusing belakang aku tengok makcik2 dan pakcik2 yang duduk di belakang tersenyum2 sudah..

Dalam hatiku, inilah yang tadi aku puji2 dalam hati?..apa yang aku harapkan rupanya buruk yang datang... Tuhan memang kasi ingat aku direct time tu juga. Apa yang kita fikir bagus itu tidak semestinya sama seperti yang kita lihat atau mahu. huhu...Insaf aku...!

Dalam hatiku..mau 6 jam perjalanan ke Ibukota ni..takkan dalam 6 jam mau jadi saksi kegete'an dua orang putih ni.. takkan aku menyalat di belakang dorang dan cakap " Excuse me.. no kissing2 here sir! "...gagagga..

Last2 ada dua orang makcik yang tadi benci aku tengok. Ndak tau aku ni ndak kenal orang..kalau ndak ngam dengan aku, aku boleh benci dengan tiada sebab..sebabnya aku tengok muka dan gaya yang lain2 sikit ..mudahlah aku menyampah tuu.. ndak bagus kan gayaku ni..huh!..

Dua orang makcik ni berdiri di sebelah ku mencari2 tempat duduk.. sempat juga dalam hatiku yang kotor ni mengumpat.. " bergaya jak lebih, tapi cari nombor kerusi pun ndak tau ka?"..

Astaghfirulah..penjahat pula berfikir gitu.. last2 aku dapat idea..manatau kerusi yang dorang cari ni.. sebenarnya kerusi yang tenghah diduduk oleh dua orang putih gatal yang di depanku ni?..aku pun buat2 muka peramahlah kunun..tanya apa masalah dua orang makcik ni.."kami cari nombor kerusi..tiada ni?".. hasil berkat naik bas ekspress selama bertahun-tahun.. bolehlah kunun aku menghafal nombor kerusi walau nombor kerusi tu sudah tertanggal... hehe.Ngam2 nombor kerusi dua orang makcik ni yang tengah diduduki oleh orang putih yang gete ni..hehehe.. aku pun terus tunjuk dua tempat duduk dorang yang sepatutnya.. tapi dua orang makcik ni ndak mau bercakap sama orang putih ni...dorang berdiri jak..ngam2 ada penjual ubat yang time tu tengah 'mengacarakan rancangannya sendiri' di depan sekali menyampuk kami.. dialah yang pi tegur dua orang putih ni.. " Hey you two bitch!"..hehehe.. ndak bah.. mana ada dia cakap gitu.. dia pun tanyalah nombor bas tourist ni... rupanya nombor kerusi dorang di belakang..tempat pencacai tukang angkat najis hehehe.. ( aku ni melebih2 pulak ! ).. Pendek cerita, dua orang makcik nilah yang duduk depan aku...

Naa.. kan..nampak tu?.. orang yang aku meluat mulanya.rupanya lagi bagus orangnya.. dorang yang duduk depan aku, tapi dorang lagi menyelesakan untuk aku. Lepas tu rupanya dua orang makcik ni lagi friendly.. senyum2 dan jadi kawan pula.

Itulah pengajaran untuk aku.. huhu. Sorry geng ndak pandai aku bercerita..aku bercerita kampung-kampung jak ni..:) Peace no War! Selamat berpuasa dan jangan ponteng puasa ;)





Percubaan mengupload video.. teka di mana ni?.. :) Sorry pengambilan video ndak memuaskan sebab dalam bas tengah bergoyang2 inul..

3 comments:

EPAL...NORFAEZAH MOHD NUR said...

hahhah...tu la bersangka bruk hheheee.... truknya.lelaki urg puteh tu...huhuuh....haha..mcm kamu tepikat sama dia hahahahahh

EPAL...NORFAEZAH MOHD NUR said...

haha lupa pula...kita semua punya mind set tntg macik2 mulut murai kan sejak azali lagi...hahhaha mcik2 d berek pulis yg suka mngumpat hohohohahahaha

UnaChenta said...

Salam Epal..
Hehehe ko paling ingat macik2 yang kuat mengumpat di barek tu aa.. :).. Rindu ke? ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails