Tuesday, April 21, 2009

Dulu dan sekarang..

Salam kakek2, ibu2, bapak2 dan semua yang ada di siniiii....


Tadi buka2 aplikasi dalam fesbuk, terjumpa group ' Baby's of 80 '..

Siapa budak 80 an di sini??.. sila angkat tangan!!! ( siapa yang betul2 angkat memang duwpang muahaha..

Jadi aku ni kunun terbacalah perbandingan budak2 dulu dan sekarang ni.. jadi di bawah ni aku senaraikanlah dari sudut kaca mata aku sendiri..

Surat Cinta Dulu & Sekarang.

Dulu..

Pernah tengok cerita filem Azizah?.. Dorang berkirim2 surat pakai tempurung kelapa. Si lelaki ni pagi2 sebelum si Azizah menjemur kain, akan simpan surat di bawah tempurung kelapa yang di parking di atas bucu jemuran kain.. huhu..romantik gila..

Jadi si Azizah yang hipokrit menjemur kain ni.. eksyenlah kunun menjemur2 kain.. bila sampai di bucu jemuran, kelam kabut angkat tempurung kelapa, ambil surat dan simpan di dalam 'Lurah dendam'.. ( dalam bilik baru tergolek2 baca itu surat )

Time aku kecik2, ada budak gemuk cumil minat aku. Tapi sekarang mengkali hensem sudah dia huhu.. Cara dia hantar surat;

- Kertas dari buku latihan,yang dikoyak dari halaman tengah.
- Yang ada ditabur bedak cap sakura.
- Ada lukisan lep lep ( Love )
- "aku suka kau marilah kita bercewek".. Kata2 simple dan ringkas..
- Medium penghantaran menggunakan kakak aku yang mulut laser. Setelah menpsiko aku.. "OOhhh ko kecik2 sudah pandai bersuka2?" jadi aku pun traumalah!..budak kecik kan vulnerable..

Sekarang..

Siapa budak lelaki yang masih pakai surat untuk berkenalan mesti dibilang ampul ( ketinggalan zaman ). Cara budak sekarang;

- Senang seja..dalam beberapa saat kata2 manis bersalut madu itu akan sampai dengan SMS..
- Tapi perlukan ongkos jugak.. balik2 minta kredit dari orang yang lebih tua.. anak2 buah akulah tu.. tiba2 seja berkata;

" Makcikku yang tua gayut!..tolonglah anak buahmu ini...Ini perkara antara hidup dan mati" anak buah kurang ajar berkata.

"What!!.. apa masaelahmu? Kenapa ko?.. ada Aids?..Barah payudara?..kenapa? Cepatlah bagitau?!!" makcik tua gayut yang prihatin menyoal.

"Tolonglah makcik..jika sudi kiranya melaburkan duit barang sepuluh atau paling cikai lima ringgit!..aku mau topup kredit bah!... Boyaprenku merajuk sudah ndak dibalas mesejnya.. Cepatlah!!" Anak buah yang malu diakun saudara berkata.

Jadi aku makcik yang penyibuk ni akan mencheck mesg inbox dorang time mandi, atau tidur.
Sampai hang bah itu handphone! sebab terlampau banyak mesg dalam inbox.. yang disimpan2. Macam biasa.. Bicara manis menghiris kalbu .. aku terpikirlah, budak2 sekarang simpan 'Surat Cinta' dalam inbox mesg saja. Kalau budak 80an dulu, dalam kotak biskut dairy english ( yang bulat2 warna biru tua tu ), atau kotak kasut..


Permainan dulu dan sekarang

Dulu..

- Permainan budak dulu2 adalah aktiviti sihat.. melibatkan pergerakan badan, peluh bercucuran, alam menghijau menjadi latar..aisehmen..
- Main engkeh-engkeh..( yang kena lukis petak2 besar, lompat2,etc) Kalau di semenanjung aku lupa apa nama dia ni..nanti komen di bawah ya siapa tau..
- Main rumah2, kanak2 setaman akan mencari port..bukan untuk bersyabu..tapi untuk berperasaan..itu kunuk rumah kampung dorang..
- kalau dulu aku dan adik kembar dan kawan2 satu taman, dengan riaknya mengcoup'd etat bangsal orang cina.. Kami suka suki buat bangsal tu macam kami punya... Setiap sessi, peranan masing2 akan berubah, siapa yang jadi bapa,Mama, kakak, abang, anak luar nikah, dan skandal..
- kalau nama mau stay dalam rumah.. macam cacing kepanasan!..mana ada yang best di rumah kalau untuk bermain!... mesti di luar rumah.. Balik pun time maghrib2, tapi aku dulu jajal.. bukan terus mandi!..tunggu cerita cina jam 6 petang di Tv2. Dulu minat gila dengan Ah Long
( Leon Lai ) . Waktu nak mandi, bila siaran berita sudah start.. jam 7.30 malam kalau tidak silap.. Dulu waktu budak2 Siaran Berita aku paling alergik!.. Mana ada budak2 minat tengok berita!... ( Tengok aku mencarut.. lari topik )


Sekarang..

- Sekarang budak2nya.. masih lagi main rumah-rumah. Tapi dorang main, hanya tangan dan belakang saja yang akan sakit.. sebab dorang main rumah2.. dalam 'The Sims'.. ( Siapa yang main game ini?...akan tangan!!!)
- The Sims.. game pc, atau PS2. Ragnarok online.. Counter strikeee..
-Dalam Fesbuk pun banyak game..main rumah2 macam dalam Yoville, Pet Society...
- Tapi budaya main game dalam Pc dan Ps, online ni..Cara berinteraksi sosialnya lain banding dulu dan sekarang. kalau dulu interaksi sosialnya betul2 ada di depan mata.. bonding tu lebih kuat.. Sekarang interaksinya, lain.. banyak di alam maya.. memang kau boleh berkawan dengan ramai orang.. tapi hanya di alam maya... ada perbezaankan? ( samalah juga dalam dunia Blog ).. tidak payah aku huraikan..semua pembaca yang sedang membaca ni genius2.. sebab dia baca sampai di line yang terakhir ini..hehehe.. terima kasih ya baca sampai habis!! Sekian Terima Kasih!!

Yang Benar,

Unachenta :)




Jason Mraz - Lucky Lyrics

jason mraz lyric

Do you hear me,
I'm talking to you
Across the water across the deep blue ocean
Under the open sky, oh my, baby I'm trying
Boy I hear you in my dreams
I feel your whisper across the sea
I keep you with me in my heart
You make it easier when life gets hard

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh

They don't know how long it takes
Waiting for a love like this
Every time we say goodbye
I wish we had one more kiss
I'll wait for you I promise you, I will

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Lucky we're in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

And so I'm sailing through the sea
To an island where we'll meet
You'll hear the music fill the air
I'll put a flower in your hair
Though the breezes through trees
Move so pretty you're all I see
As the world keeps spinning round
You hold me right here right now

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
I'm lucky we're in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh
Ooooh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh

[ thanks to yaya_abrahman[at]yahoo.com for submit this lyric ]

powered by lirik lagu indonesia

10 comments:

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

memg byak perbezaan una antara bdk zamn kt dulu ngn sekarg..yag mcm una ckp tu memg salah satunya..dan kalo sekarag ni..bdk2 dh x takut cikgu..dl kemain lagi takut..kt suka main game the sim..ingat waktu dok asrama dl..huhuhu

UnaChenta said...

Ayong,

Pasal The sim,una punya assigment lambat siap kat asrama dulu.. huahua..

Yup, perangai budak2 sekolah pun beza sgt banding dulu, ayong cikgu mesti lagi terasa tu kan..sabar byk2 cikgu ayong ! :)

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

tq..una..telekug dh sampi..nak tengok x..cntik2 tau..

UnaChenta said...

Ayong, ok aku ke sana sekrg jgak! thanx ayong!

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

dulu: anta surat pakai posmen

sekarang: anata surat pakai hp jer

tue nama nya zaman dah canggih...
hehehe.... ;)

UnaChenta said...

Mahirah,

hehe, yup, ntah apa akan jadi di masa hadapan.. lebih canggih hantar surat dari Hp..

Miss Dreamer said...

Salam... mana dah? Menghilang lagi ke?

UnaChenta said...

Salam Miss D,

hehe ada sini... cuma belum ada mood menulis.. ;D

fazadilla said...

cik una:)

engkeh engkeh di semenanjung kitorang panggil 'teng teng'..hehe..tp xtahula klu kat tempat lain :D

*nice blog!!

UnaChenta said...

Cik Fazadilla,

Heh..ya betul lah tu Teng teng..hihi

Thanks!

Rajinlah singgah ya! .. :)

Tuesday, April 21, 2009

Dulu dan sekarang..

Salam kakek2, ibu2, bapak2 dan semua yang ada di siniiii....


Tadi buka2 aplikasi dalam fesbuk, terjumpa group ' Baby's of 80 '..

Siapa budak 80 an di sini??.. sila angkat tangan!!! ( siapa yang betul2 angkat memang duwpang muahaha..

Jadi aku ni kunun terbacalah perbandingan budak2 dulu dan sekarang ni.. jadi di bawah ni aku senaraikanlah dari sudut kaca mata aku sendiri..

Surat Cinta Dulu & Sekarang.

Dulu..

Pernah tengok cerita filem Azizah?.. Dorang berkirim2 surat pakai tempurung kelapa. Si lelaki ni pagi2 sebelum si Azizah menjemur kain, akan simpan surat di bawah tempurung kelapa yang di parking di atas bucu jemuran kain.. huhu..romantik gila..

Jadi si Azizah yang hipokrit menjemur kain ni.. eksyenlah kunun menjemur2 kain.. bila sampai di bucu jemuran, kelam kabut angkat tempurung kelapa, ambil surat dan simpan di dalam 'Lurah dendam'.. ( dalam bilik baru tergolek2 baca itu surat )

Time aku kecik2, ada budak gemuk cumil minat aku. Tapi sekarang mengkali hensem sudah dia huhu.. Cara dia hantar surat;

- Kertas dari buku latihan,yang dikoyak dari halaman tengah.
- Yang ada ditabur bedak cap sakura.
- Ada lukisan lep lep ( Love )
- "aku suka kau marilah kita bercewek".. Kata2 simple dan ringkas..
- Medium penghantaran menggunakan kakak aku yang mulut laser. Setelah menpsiko aku.. "OOhhh ko kecik2 sudah pandai bersuka2?" jadi aku pun traumalah!..budak kecik kan vulnerable..

Sekarang..

Siapa budak lelaki yang masih pakai surat untuk berkenalan mesti dibilang ampul ( ketinggalan zaman ). Cara budak sekarang;

- Senang seja..dalam beberapa saat kata2 manis bersalut madu itu akan sampai dengan SMS..
- Tapi perlukan ongkos jugak.. balik2 minta kredit dari orang yang lebih tua.. anak2 buah akulah tu.. tiba2 seja berkata;

" Makcikku yang tua gayut!..tolonglah anak buahmu ini...Ini perkara antara hidup dan mati" anak buah kurang ajar berkata.

"What!!.. apa masaelahmu? Kenapa ko?.. ada Aids?..Barah payudara?..kenapa? Cepatlah bagitau?!!" makcik tua gayut yang prihatin menyoal.

"Tolonglah makcik..jika sudi kiranya melaburkan duit barang sepuluh atau paling cikai lima ringgit!..aku mau topup kredit bah!... Boyaprenku merajuk sudah ndak dibalas mesejnya.. Cepatlah!!" Anak buah yang malu diakun saudara berkata.

Jadi aku makcik yang penyibuk ni akan mencheck mesg inbox dorang time mandi, atau tidur.
Sampai hang bah itu handphone! sebab terlampau banyak mesg dalam inbox.. yang disimpan2. Macam biasa.. Bicara manis menghiris kalbu .. aku terpikirlah, budak2 sekarang simpan 'Surat Cinta' dalam inbox mesg saja. Kalau budak 80an dulu, dalam kotak biskut dairy english ( yang bulat2 warna biru tua tu ), atau kotak kasut..


Permainan dulu dan sekarang

Dulu..

- Permainan budak dulu2 adalah aktiviti sihat.. melibatkan pergerakan badan, peluh bercucuran, alam menghijau menjadi latar..aisehmen..
- Main engkeh-engkeh..( yang kena lukis petak2 besar, lompat2,etc) Kalau di semenanjung aku lupa apa nama dia ni..nanti komen di bawah ya siapa tau..
- Main rumah2, kanak2 setaman akan mencari port..bukan untuk bersyabu..tapi untuk berperasaan..itu kunuk rumah kampung dorang..
- kalau dulu aku dan adik kembar dan kawan2 satu taman, dengan riaknya mengcoup'd etat bangsal orang cina.. Kami suka suki buat bangsal tu macam kami punya... Setiap sessi, peranan masing2 akan berubah, siapa yang jadi bapa,Mama, kakak, abang, anak luar nikah, dan skandal..
- kalau nama mau stay dalam rumah.. macam cacing kepanasan!..mana ada yang best di rumah kalau untuk bermain!... mesti di luar rumah.. Balik pun time maghrib2, tapi aku dulu jajal.. bukan terus mandi!..tunggu cerita cina jam 6 petang di Tv2. Dulu minat gila dengan Ah Long
( Leon Lai ) . Waktu nak mandi, bila siaran berita sudah start.. jam 7.30 malam kalau tidak silap.. Dulu waktu budak2 Siaran Berita aku paling alergik!.. Mana ada budak2 minat tengok berita!... ( Tengok aku mencarut.. lari topik )


Sekarang..

- Sekarang budak2nya.. masih lagi main rumah-rumah. Tapi dorang main, hanya tangan dan belakang saja yang akan sakit.. sebab dorang main rumah2.. dalam 'The Sims'.. ( Siapa yang main game ini?...akan tangan!!!)
- The Sims.. game pc, atau PS2. Ragnarok online.. Counter strikeee..
-Dalam Fesbuk pun banyak game..main rumah2 macam dalam Yoville, Pet Society...
- Tapi budaya main game dalam Pc dan Ps, online ni..Cara berinteraksi sosialnya lain banding dulu dan sekarang. kalau dulu interaksi sosialnya betul2 ada di depan mata.. bonding tu lebih kuat.. Sekarang interaksinya, lain.. banyak di alam maya.. memang kau boleh berkawan dengan ramai orang.. tapi hanya di alam maya... ada perbezaankan? ( samalah juga dalam dunia Blog ).. tidak payah aku huraikan..semua pembaca yang sedang membaca ni genius2.. sebab dia baca sampai di line yang terakhir ini..hehehe.. terima kasih ya baca sampai habis!! Sekian Terima Kasih!!

Yang Benar,

Unachenta :)




Jason Mraz - Lucky Lyrics

jason mraz lyric

Do you hear me,
I'm talking to you
Across the water across the deep blue ocean
Under the open sky, oh my, baby I'm trying
Boy I hear you in my dreams
I feel your whisper across the sea
I keep you with me in my heart
You make it easier when life gets hard

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh

They don't know how long it takes
Waiting for a love like this
Every time we say goodbye
I wish we had one more kiss
I'll wait for you I promise you, I will

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
Lucky we're in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

And so I'm sailing through the sea
To an island where we'll meet
You'll hear the music fill the air
I'll put a flower in your hair
Though the breezes through trees
Move so pretty you're all I see
As the world keeps spinning round
You hold me right here right now

I'm lucky I'm in love with my best friend
Lucky to have been where I have been
Lucky to be coming home again
I'm lucky we're in love every way
Lucky to have stayed where we have stayed
Lucky to be coming home someday

Ooohh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh
Ooooh ooooh oooh oooh ooh ooh ooh ooh

[ thanks to yaya_abrahman[at]yahoo.com for submit this lyric ]

powered by lirik lagu indonesia

10 comments:

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

memg byak perbezaan una antara bdk zamn kt dulu ngn sekarg..yag mcm una ckp tu memg salah satunya..dan kalo sekarag ni..bdk2 dh x takut cikgu..dl kemain lagi takut..kt suka main game the sim..ingat waktu dok asrama dl..huhuhu

UnaChenta said...

Ayong,

Pasal The sim,una punya assigment lambat siap kat asrama dulu.. huahua..

Yup, perangai budak2 sekolah pun beza sgt banding dulu, ayong cikgu mesti lagi terasa tu kan..sabar byk2 cikgu ayong ! :)

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

tq..una..telekug dh sampi..nak tengok x..cntik2 tau..

UnaChenta said...

Ayong, ok aku ke sana sekrg jgak! thanx ayong!

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

dulu: anta surat pakai posmen

sekarang: anata surat pakai hp jer

tue nama nya zaman dah canggih...
hehehe.... ;)

UnaChenta said...

Mahirah,

hehe, yup, ntah apa akan jadi di masa hadapan.. lebih canggih hantar surat dari Hp..

Miss Dreamer said...

Salam... mana dah? Menghilang lagi ke?

UnaChenta said...

Salam Miss D,

hehe ada sini... cuma belum ada mood menulis.. ;D

fazadilla said...

cik una:)

engkeh engkeh di semenanjung kitorang panggil 'teng teng'..hehe..tp xtahula klu kat tempat lain :D

*nice blog!!

UnaChenta said...

Cik Fazadilla,

Heh..ya betul lah tu Teng teng..hihi

Thanks!

Rajinlah singgah ya! .. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails