Sunday, November 2, 2008

10 sikap manusia yang aku temui sepanjang hidupku setakat ini..




Aku sebenarnya masih baru dalam mengenali dunia blogging ni. Biasalah orang miskin. Menengok orang memakai laptop pun dulu aku jakun. Sekarang nilah baru aku diberikan peluang olehNya untuk merasai memakai laptop sendiri. ( Ini pun aku mau cerita kah?.. )

Jadi aku baru ada kesempatan juga untuk membaca blog2 orang lain. Dimana syok pula baca fikiran2 mereka. Selalu nampak orang2 ni diTagged…aku sendiri pun ndak pasti apa tu Tagged, tapi yang aku nampaklah biasanya mesti ada senarai2 fakta dari diri blogger. Tapi bila aku buka ini, baru aku tau Tagged ni macam Friendster, Myspace etc..ada profile diri sendiri..

Aku pula ada idea sendiri dari Tagged mentagged ni. Ndak semestinya ko tunggu kena tagged, tetapi boleh senaraikan sendiri fakta, dan tajuk ko punya suka hati mama bapak sendirilah mau taruk apa kann?...Jahat pula ayatku ni…

Jadi aku telah mencipta senarai faktaku sendiri… * Lihat tajuk Post ini*

1. Jenis temberang mau mampus.

Aku ndak banyak jumpa orang begini, tetapi baru2 ni dalam tahun lepas…punyalah orang ni sebenarnya wujud gila di atas muka bumi ni. Sampai aku yang kesian dengan dia bah!...Macam biasalah cakapnya yang tidak serupa bikin. Dia sendiri ada history dan cerita yang ndak bagus pasal dirinya, tetapi kalau mau mengata orang bukan main lagi..macam dialah wali tuhan, tetapi terang2an ….lu pikirlah sendiri..

Temberang yang aku maksudkan untuk istilah pemahaman aku sendiri ialah, temberang yang suka membanggakan diri ni bah.. Suka membesar2kan apa yang ada dalam diri, walaupun benda tu ndaklah hebat juga. Tapi memang ramai yang bersifat begini. Aku sendiri pun akui kadang2 terlepas dan ndak sedar…sometimes terlepas juga bad habit mau membangga diri…manusia tiada yang sempurna…

2. Mama Rajin Anak Malas, dan Mama Malas Anak Rajin.

Ini teori aku sendirilah…tapi belum ada orang buat kajian dan sahkannya.mungkin ada yang dah buat kajian tapi aku yang ndak tau. Tapi ini adalah teori rambang aku,I jadi jangan percaya 100% ya..hehe..

Kenapa aku cakap kalau Mamanya rajian, anaknya akan malas?..sebab mama yang rajin ni akan buat semua kerja2 rumah sampai anaknya akan jadi senang lenang dan terbiasa ndak buat kerja rumah. Lepas tu kalau anak yang senang lenang ni start buat kerja2 rumah, mama yang rajin ni akan ndak puas hati dgn kerja anaknya. Mamanya buat balik kerja tu. Contohnya mama yang rajin ni biasa menyapu rumah. Mama rajin, jadi dia akan sapu betul2. Anak yang biasa manja ni, bila start menyapu, akan ada sepasang mata tajam yang memerhati kerjanya.




"Yang di siring pintu tu belum kau sapu!"




"Adui na...menyapu yang dinampak seja!"




Bla..bla..bla..




Yang mama malas anak rajin ni pula...aku ngaku 'sample kajian' untuk teori ni tidak luas ruang lingkupnya..hanya sebuah keluarga saja..hehe..


Mamanya malas...anaknya mungkin 'sick n tired' dengan suasana rumahnya...anaknya yang bongsu ni pula yang ambil alih tugas2 mamanya...


Tapi seperti yang aku cakap awal tadi..ini teori berdasarkan pemerhatianku saja..


The next list will be continued...

3 comments:

UnaChenta said...

ngehehehe...

sarjan ochs said...

bila kau mahu sambung bah..

sia rasa banyak tepatnya pemerhatian ini.
sebab,
contohnya jelas sekali di depan mata.
yg pertama itu sia setuju.
tapi yg paling pathetic bila menemberangnya untuk menarik simpati orang.di cerita segala malang nasib diri-yg kadang2 tak logik di akal.
kasihan sama orang begini.
apa mahu buat ya dgn orang gini.

no 2.
hehe.diri aku sendiri bah.
lihat di rumah.
ibuku agak malas mengemas-
tp sia sgt rajin bah.
sia sangat malas basuh bj-
tp ibu sangat rajin..

huhuhu.

UnaChenta said...

hehe.. nanti aku sambung sarjan!dilayan bah kalau kau...

no 2 tu kebetulan sama kan... sebab sebenarnya mama ku tersangatlah rajinnya... sampai kerja2 yang aku mau buat pun, dia yang volunter habiskan...bila sudah selalu gitu, naik lemak lah pla....

terasa susahnya bila sudah besar.... kalau ada kenduri2 ka, atau apa2lah yg berkaitan dgn kerja2 rumah...nampak sgt aku kekok... bak kata kazen aku..." Tanganmu tu berat sudah.. ndak boleh buat kerja!"

Sunday, November 2, 2008

10 sikap manusia yang aku temui sepanjang hidupku setakat ini..




Aku sebenarnya masih baru dalam mengenali dunia blogging ni. Biasalah orang miskin. Menengok orang memakai laptop pun dulu aku jakun. Sekarang nilah baru aku diberikan peluang olehNya untuk merasai memakai laptop sendiri. ( Ini pun aku mau cerita kah?.. )

Jadi aku baru ada kesempatan juga untuk membaca blog2 orang lain. Dimana syok pula baca fikiran2 mereka. Selalu nampak orang2 ni diTagged…aku sendiri pun ndak pasti apa tu Tagged, tapi yang aku nampaklah biasanya mesti ada senarai2 fakta dari diri blogger. Tapi bila aku buka ini, baru aku tau Tagged ni macam Friendster, Myspace etc..ada profile diri sendiri..

Aku pula ada idea sendiri dari Tagged mentagged ni. Ndak semestinya ko tunggu kena tagged, tetapi boleh senaraikan sendiri fakta, dan tajuk ko punya suka hati mama bapak sendirilah mau taruk apa kann?...Jahat pula ayatku ni…

Jadi aku telah mencipta senarai faktaku sendiri… * Lihat tajuk Post ini*

1. Jenis temberang mau mampus.

Aku ndak banyak jumpa orang begini, tetapi baru2 ni dalam tahun lepas…punyalah orang ni sebenarnya wujud gila di atas muka bumi ni. Sampai aku yang kesian dengan dia bah!...Macam biasalah cakapnya yang tidak serupa bikin. Dia sendiri ada history dan cerita yang ndak bagus pasal dirinya, tetapi kalau mau mengata orang bukan main lagi..macam dialah wali tuhan, tetapi terang2an ….lu pikirlah sendiri..

Temberang yang aku maksudkan untuk istilah pemahaman aku sendiri ialah, temberang yang suka membanggakan diri ni bah.. Suka membesar2kan apa yang ada dalam diri, walaupun benda tu ndaklah hebat juga. Tapi memang ramai yang bersifat begini. Aku sendiri pun akui kadang2 terlepas dan ndak sedar…sometimes terlepas juga bad habit mau membangga diri…manusia tiada yang sempurna…

2. Mama Rajin Anak Malas, dan Mama Malas Anak Rajin.

Ini teori aku sendirilah…tapi belum ada orang buat kajian dan sahkannya.mungkin ada yang dah buat kajian tapi aku yang ndak tau. Tapi ini adalah teori rambang aku,I jadi jangan percaya 100% ya..hehe..

Kenapa aku cakap kalau Mamanya rajian, anaknya akan malas?..sebab mama yang rajin ni akan buat semua kerja2 rumah sampai anaknya akan jadi senang lenang dan terbiasa ndak buat kerja rumah. Lepas tu kalau anak yang senang lenang ni start buat kerja2 rumah, mama yang rajin ni akan ndak puas hati dgn kerja anaknya. Mamanya buat balik kerja tu. Contohnya mama yang rajin ni biasa menyapu rumah. Mama rajin, jadi dia akan sapu betul2. Anak yang biasa manja ni, bila start menyapu, akan ada sepasang mata tajam yang memerhati kerjanya.




"Yang di siring pintu tu belum kau sapu!"




"Adui na...menyapu yang dinampak seja!"




Bla..bla..bla..




Yang mama malas anak rajin ni pula...aku ngaku 'sample kajian' untuk teori ni tidak luas ruang lingkupnya..hanya sebuah keluarga saja..hehe..


Mamanya malas...anaknya mungkin 'sick n tired' dengan suasana rumahnya...anaknya yang bongsu ni pula yang ambil alih tugas2 mamanya...


Tapi seperti yang aku cakap awal tadi..ini teori berdasarkan pemerhatianku saja..


The next list will be continued...

3 comments:

UnaChenta said...

ngehehehe...

sarjan ochs said...

bila kau mahu sambung bah..

sia rasa banyak tepatnya pemerhatian ini.
sebab,
contohnya jelas sekali di depan mata.
yg pertama itu sia setuju.
tapi yg paling pathetic bila menemberangnya untuk menarik simpati orang.di cerita segala malang nasib diri-yg kadang2 tak logik di akal.
kasihan sama orang begini.
apa mahu buat ya dgn orang gini.

no 2.
hehe.diri aku sendiri bah.
lihat di rumah.
ibuku agak malas mengemas-
tp sia sgt rajin bah.
sia sangat malas basuh bj-
tp ibu sangat rajin..

huhuhu.

UnaChenta said...

hehe.. nanti aku sambung sarjan!dilayan bah kalau kau...

no 2 tu kebetulan sama kan... sebab sebenarnya mama ku tersangatlah rajinnya... sampai kerja2 yang aku mau buat pun, dia yang volunter habiskan...bila sudah selalu gitu, naik lemak lah pla....

terasa susahnya bila sudah besar.... kalau ada kenduri2 ka, atau apa2lah yg berkaitan dgn kerja2 rumah...nampak sgt aku kekok... bak kata kazen aku..." Tanganmu tu berat sudah.. ndak boleh buat kerja!"

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails