Sunday, November 16, 2008

( Sambungan ) 10 sikap Manusia Yang Aku Temui...

Waaarrgghh..Marah ni !! Marahh!!.. Wai pa makanan untuk aku!!!





aku sambung buat tajuk entry ni..atas sokongan sarjan Mejar Ochs.. thanks for support my humble blog..



3. Panas Baran



Ikut suka hati mamak bapak dia jak kalau dia mau marah... Apa dia ingat dia seja yang boleh marah dan ada perasaan marah?.. Orang lain pun ada bah... Tapi bergantung pada jiwa atau sikap seseorang tu macamana dia mau mengawalnya..


Aku ada terbaca artikel tentang marah ni. Orang yang mudah marah ni, sebenarnya BODOH.



Minta Maaf kepada durang2 yang suka marah .. bukan aku yang cakap..tapi artikel yang aku baca yang cakap ni..




Bila aku fikir2.. iyalah, orang yang suka Marah2, mengamuk ni, Tahap EQ ( Emotional Quotient ) dorang rendah atau tiada kali.. EQ ni seperti yang aku baca dalam buku motivasi Dr. HM Tuah adalah keupayaan manusia mengawal emosi dorang. Bercerita pasal emosi, mesti dikaitkan dengan wanita.. tetapi kebanyakkan pengalaman hidupku, orang2 yang beremosi ni adalah kalangan lelaki. lelaki yang sangat beremosi?..Pondankah dorang ni?.. ndak jugak..



aku pulak yang beremosi ketika menaip entry ni..teda tau kenapa.. Aku bodoh juga kot?..muejehehe.




Berbalik kepada marah ni. Aku sebenarnya kurang setuju juga kalau orang marah ni terus dicop BODOH.



Ada sesetengah kes.. orang marah atas tujuan yang bagus..atau marah bertempat..

Dia marah berhematlah ni kunun2nya..dalam marah pun boleh mengawal emosi mau memarang orang ( berparang sai tu..mainan orang suluk )



Dia marah mungkin sebab untuk membetulkan sesuatu yang tidak kena di pandangan matanya..

Atau untuk mempertahankan dirinya..



Tapi sebaik2nya kalau time marah memuncak tu..bacalah ayat kursi.. baca 8 kali.. lepas tu ludah seblah kiri dan kanan..Tapi ndak payahlah ludah sampai ber *haakk tuaii*.. ludah asal niat jak.. simbolik meludah kiri dan kanan tu, adalah meludah setan di kiri dan kanan yang giat memarakkan amarah kita dengan hasutan..


Aku selalu praktis ni dan ia amat berkesan sama sekali dgn aku. Terus hatiku yang panas membara tu hilang ataupun tenang seketika.. lepas tu pandailah aku tu bercakap..


" Aii?..aku marah pasal apa tadi ?"




Ini bukan minta puji tapi kenyataan.. Aku memang bukan alim ulama orangnya, tetapi aku baca tips ni dari buku Agama lah juga.. Tidak percaya?..cuba try test kalau marah tu rasa2nya ndak dapat dikawal lagi...




Kadang2 aku perasan .. cara aku menulis pun macam adikku jugak.. Mau cerita satu Topik, tapi meleret2 cerita lain.. banyak bunganya.. hehe.. ( Eg, jangan marah ahhh kita sama bahh.. ) Sebab tadi aku mau cerita gaya atau sikap manusia yang aku jumpa .. tapi jadi cerita pasal Marah, EQ, dan tips hilangkan marah...hehehe.. Whatever.. tiada juga pensyarah atau cikgu mau potong markahku bila baca entry ni... Licensa poetica bebeh..Licensa Poetica!*


Nota Lutut:


* Licensa Poetica - bahasa itali maksudnya..lesen untuk pemuisi atau penulis etc.. Lesen untuk melanggar apa2 saja skema penulisan.. untuk kebebasannya berkarya..


4 comments:

princess ochs said...

aku paling tak suka sama manusia yang marah2 dan bebal.kamu tahu maksud bebal?dia mcm merempan2,hempas2 pintu kuat2,mulut maki2.
org lain pun reti marah jugak.tapi,kita mesti tahu kawal diri.
anger management.

UnaChenta said...

yup setuju!

semua org ada perasaan marah..bergantung dgn dirimu sendiri mcmana mo mengawalnya..

Tujuh Kaki Dalam said...

saya dalam kategori PANAS BARAN.

try me.

and you know me.

he he.

saya panas baran kat org-org "bebal"

UnaChenta said...

TDK

mcmana mau try kasih marah en TDK ni ya?

Sunday, November 16, 2008

( Sambungan ) 10 sikap Manusia Yang Aku Temui...

Waaarrgghh..Marah ni !! Marahh!!.. Wai pa makanan untuk aku!!!





aku sambung buat tajuk entry ni..atas sokongan sarjan Mejar Ochs.. thanks for support my humble blog..



3. Panas Baran



Ikut suka hati mamak bapak dia jak kalau dia mau marah... Apa dia ingat dia seja yang boleh marah dan ada perasaan marah?.. Orang lain pun ada bah... Tapi bergantung pada jiwa atau sikap seseorang tu macamana dia mau mengawalnya..


Aku ada terbaca artikel tentang marah ni. Orang yang mudah marah ni, sebenarnya BODOH.



Minta Maaf kepada durang2 yang suka marah .. bukan aku yang cakap..tapi artikel yang aku baca yang cakap ni..




Bila aku fikir2.. iyalah, orang yang suka Marah2, mengamuk ni, Tahap EQ ( Emotional Quotient ) dorang rendah atau tiada kali.. EQ ni seperti yang aku baca dalam buku motivasi Dr. HM Tuah adalah keupayaan manusia mengawal emosi dorang. Bercerita pasal emosi, mesti dikaitkan dengan wanita.. tetapi kebanyakkan pengalaman hidupku, orang2 yang beremosi ni adalah kalangan lelaki. lelaki yang sangat beremosi?..Pondankah dorang ni?.. ndak jugak..



aku pulak yang beremosi ketika menaip entry ni..teda tau kenapa.. Aku bodoh juga kot?..muejehehe.




Berbalik kepada marah ni. Aku sebenarnya kurang setuju juga kalau orang marah ni terus dicop BODOH.



Ada sesetengah kes.. orang marah atas tujuan yang bagus..atau marah bertempat..

Dia marah berhematlah ni kunun2nya..dalam marah pun boleh mengawal emosi mau memarang orang ( berparang sai tu..mainan orang suluk )



Dia marah mungkin sebab untuk membetulkan sesuatu yang tidak kena di pandangan matanya..

Atau untuk mempertahankan dirinya..



Tapi sebaik2nya kalau time marah memuncak tu..bacalah ayat kursi.. baca 8 kali.. lepas tu ludah seblah kiri dan kanan..Tapi ndak payahlah ludah sampai ber *haakk tuaii*.. ludah asal niat jak.. simbolik meludah kiri dan kanan tu, adalah meludah setan di kiri dan kanan yang giat memarakkan amarah kita dengan hasutan..


Aku selalu praktis ni dan ia amat berkesan sama sekali dgn aku. Terus hatiku yang panas membara tu hilang ataupun tenang seketika.. lepas tu pandailah aku tu bercakap..


" Aii?..aku marah pasal apa tadi ?"




Ini bukan minta puji tapi kenyataan.. Aku memang bukan alim ulama orangnya, tetapi aku baca tips ni dari buku Agama lah juga.. Tidak percaya?..cuba try test kalau marah tu rasa2nya ndak dapat dikawal lagi...




Kadang2 aku perasan .. cara aku menulis pun macam adikku jugak.. Mau cerita satu Topik, tapi meleret2 cerita lain.. banyak bunganya.. hehe.. ( Eg, jangan marah ahhh kita sama bahh.. ) Sebab tadi aku mau cerita gaya atau sikap manusia yang aku jumpa .. tapi jadi cerita pasal Marah, EQ, dan tips hilangkan marah...hehehe.. Whatever.. tiada juga pensyarah atau cikgu mau potong markahku bila baca entry ni... Licensa poetica bebeh..Licensa Poetica!*


Nota Lutut:


* Licensa Poetica - bahasa itali maksudnya..lesen untuk pemuisi atau penulis etc.. Lesen untuk melanggar apa2 saja skema penulisan.. untuk kebebasannya berkarya..


4 comments:

princess ochs said...

aku paling tak suka sama manusia yang marah2 dan bebal.kamu tahu maksud bebal?dia mcm merempan2,hempas2 pintu kuat2,mulut maki2.
org lain pun reti marah jugak.tapi,kita mesti tahu kawal diri.
anger management.

UnaChenta said...

yup setuju!

semua org ada perasaan marah..bergantung dgn dirimu sendiri mcmana mo mengawalnya..

Tujuh Kaki Dalam said...

saya dalam kategori PANAS BARAN.

try me.

and you know me.

he he.

saya panas baran kat org-org "bebal"

UnaChenta said...

TDK

mcmana mau try kasih marah en TDK ni ya?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails