Sunday, November 30, 2008

Kau buat jahat dengan orang lain, Tuhan maha adil semuanya akan kembali dengan kau.

Arnab kuning ni belum merasa balasan lagi niii...



Kalau orang putihnya mungkin sama dengan frasa ‘What goes around comes around’. [ Kalau frasa ni salah tlg betulkan :) ].


Mungkin ada satu hari dalam hidupmu… kau sedar kau sudah dan sedang melakukan kesalahan terhadap orang lain. Kau tau tu semua, tapi kau teruskan saja, sebab tau orang yang jadi mangsamu tu tidak akan tau apa2.


Tapi Tuhan itu Maha mengetahui….


Lambat laun ‘benda jahat’ yang kau lakukan tu, sekonyong2nya datang balik bulat2 dengan kau.Tapi kau masih tidak sedar. Memaki hamun, dan menyalahkan orang sekeliling atas musibah yang berlaku…


Kononnya kaulah mangsa atas segala masalah, atau penganiayaan yang berlaku dalam hidupmu.


Tapi bila Tuhan mendetikkan di hatimu, mem’flash back’ perlakuan jahat yang kau buat dulu2 sama dengan apa yang orang buat kau sekarang.. baru kau tersedar…


“Ohh.. begini rupanya rasa bila aku di****, dan di****.”


Sakit kan?


Waktu dulu2 kau buat orang begitu, tidak pulak kau cuba selami apa yang dia rasa..


Kau anggap dia akan faham situasi ni..and he/she will recover or heal in anytime soon…


Memanglah senang cakap.. orang yang rasa bukannya kau…


Kita manusia hambaNya yang lemah… Jangan sombong dan yakin riak dengan apa yang kita cakap… Hati2.. Allah tidak suka hambaNya yang hidup di atas muka bumi ni berperasaan riak, sombong…


Sebenarnya Monolog dalaman ni nasihat dan peringatan untuk aku juga…


Bukan aku mau tunjuk aku bagus… tidak..


Aku banyak kekhilafannya…


Maafkan aku..aku cuba berubah dari yang tidak bagus kepada yang baik..


Secara pelan2, tidak mau secara drastik bak kata Siti Nurhaliza..huhuuu



5 comments:

Tujuh Kaki Dalam said...

ada pernah terdengar dr mulut seorang alim (atau terbaca tulisan seorang alim)

jgn sesekali kita pernah merasa diri kita lebih baik dr siapa2.

walaupun dr seorg kafir.

walaupun dr seorg penjenayah.

walaupun dr siapa-siapa pun.

kerana sebab merasa diri lebih baik lah iblis telah di lakhnat oleh Allah Ta'ala.

UnaChenta said...

Tujuh Kaki Dalam..

emmm...

menyedarkan aku..

terima kasih ilmunya dan peringatan yang berharga ini..

Miss Confius said...

bagus.. satu info yg bagus.. tu sebab kita kena selalu bersederhana..

Tujuh Kaki Dalam said...

;))

kasihan teddy bearkat bawah nun.

telinganya di sepit.

muram saja mukanya.

:D

UnaChenta said...

TDK,

ya, baru lak aku perasan tedy bear tu..

Besok2lah aku turunkan dia dari ampaian..huhu

jgn kasitau sepa2 aku mendera tedy bear ya..:)

Sunday, November 30, 2008

Kau buat jahat dengan orang lain, Tuhan maha adil semuanya akan kembali dengan kau.

Arnab kuning ni belum merasa balasan lagi niii...



Kalau orang putihnya mungkin sama dengan frasa ‘What goes around comes around’. [ Kalau frasa ni salah tlg betulkan :) ].


Mungkin ada satu hari dalam hidupmu… kau sedar kau sudah dan sedang melakukan kesalahan terhadap orang lain. Kau tau tu semua, tapi kau teruskan saja, sebab tau orang yang jadi mangsamu tu tidak akan tau apa2.


Tapi Tuhan itu Maha mengetahui….


Lambat laun ‘benda jahat’ yang kau lakukan tu, sekonyong2nya datang balik bulat2 dengan kau.Tapi kau masih tidak sedar. Memaki hamun, dan menyalahkan orang sekeliling atas musibah yang berlaku…


Kononnya kaulah mangsa atas segala masalah, atau penganiayaan yang berlaku dalam hidupmu.


Tapi bila Tuhan mendetikkan di hatimu, mem’flash back’ perlakuan jahat yang kau buat dulu2 sama dengan apa yang orang buat kau sekarang.. baru kau tersedar…


“Ohh.. begini rupanya rasa bila aku di****, dan di****.”


Sakit kan?


Waktu dulu2 kau buat orang begitu, tidak pulak kau cuba selami apa yang dia rasa..


Kau anggap dia akan faham situasi ni..and he/she will recover or heal in anytime soon…


Memanglah senang cakap.. orang yang rasa bukannya kau…


Kita manusia hambaNya yang lemah… Jangan sombong dan yakin riak dengan apa yang kita cakap… Hati2.. Allah tidak suka hambaNya yang hidup di atas muka bumi ni berperasaan riak, sombong…


Sebenarnya Monolog dalaman ni nasihat dan peringatan untuk aku juga…


Bukan aku mau tunjuk aku bagus… tidak..


Aku banyak kekhilafannya…


Maafkan aku..aku cuba berubah dari yang tidak bagus kepada yang baik..


Secara pelan2, tidak mau secara drastik bak kata Siti Nurhaliza..huhuuu



5 comments:

Tujuh Kaki Dalam said...

ada pernah terdengar dr mulut seorang alim (atau terbaca tulisan seorang alim)

jgn sesekali kita pernah merasa diri kita lebih baik dr siapa2.

walaupun dr seorg kafir.

walaupun dr seorg penjenayah.

walaupun dr siapa-siapa pun.

kerana sebab merasa diri lebih baik lah iblis telah di lakhnat oleh Allah Ta'ala.

UnaChenta said...

Tujuh Kaki Dalam..

emmm...

menyedarkan aku..

terima kasih ilmunya dan peringatan yang berharga ini..

Miss Confius said...

bagus.. satu info yg bagus.. tu sebab kita kena selalu bersederhana..

Tujuh Kaki Dalam said...

;))

kasihan teddy bearkat bawah nun.

telinganya di sepit.

muram saja mukanya.

:D

UnaChenta said...

TDK,

ya, baru lak aku perasan tedy bear tu..

Besok2lah aku turunkan dia dari ampaian..huhu

jgn kasitau sepa2 aku mendera tedy bear ya..:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails