Monday, December 8, 2008

Godzilla VS Siti Nurhaliza!


Statuz# Sedih mau jadi cengeng jap..

Assalamualaikum..

Aku Sekarang tengah mellow selowww..

Sedih … Tuhan saja yang tau apa yang bergolak dalam hati dan fikiranku..

Sambil lipat2 kain.. dalam bilik sekitar jam 10.30 malam..

Perut pula kekenyangan makan juadah Hari raya Korban..

Meng’connect’2 hape (Hphone) anakbuah ke speaker biar sound dia Dum Dam Dum..

Wahai jiran-jiran, aku mintak mahap.. malam ni bagi aku chance melayan jiwang..

( Alah, sekejap jak pun..)

Lagu `I Don’t Love u’ MCR tengah menggegarkan taik telinga…

Tiba-tiba aku teringat kawan baik aku.

Dia antara manusia yang rajin mendengar keluh resah aku..

Aku suka berkawan dengan dia sebab dia honest, terus terang, dan x eksyen.

Waktu menjadi pendengar setia, dia tidak 100% sokong atau iyakan saja apa yang aku rasa, luahkan.. dia sokong juga, tapi sokongan moral gitu..

Kalau dia rasa apa yang aku cakap tidak serenang dengan arus pemikirannya, dia akan tegur tetapi tegur penuh hati2 ( Sebab dia tau aku sensitif)

Lepas tu kami boleh berbincang apa saja dengan tolak ansur, memang kami secara luaran bertentangan sekali.Orang boleh tengok, kenapa dua perempuan ni boleh berjalan ketawa bersama..?

Dia seksi dan ranggi, aku kampungan dan muka kebanyakkan.. muahahaha.. ( Tapi aku sangat2 bersyukur tuhan pinjamkan aku tubuh badan yg tiada masalah.. alhamdulillahh!)

Aku dengan kawan baikku yang sorang ni.. ( sebenarnya aku ada beberapa lagi orang kawan baik.. rasa bersalah ni, nampak mcm pilih kasih pula.. ur turn will coming up soon bebeh heheh..) adalah antara yang terlama berkawan dengan aku.

Aku gelar dia di sini, ‘Godzilla’. Sebab nama sebenarnya hampir sama dengan benda alah tu. Tapi saiz badannya bertentangan sekali dengan saiz ala2 godzilla..

Ntah kenapalah waktu ni aku ingat betul dan maunyaa bercakap dengan dia.. asalkan ada dia di sini dan keluar dengan lawak syok sendirinya tu pun blehlah..

( sorry ah, kami bukan bercinta! Puhhhleasee..)

Disebabkan kerapatan kami time skulah menengah di sekolah all girl, kami dicop pasangan Lesbian! Adakah?!..Duuwpang!

Budus jugak mulut2 yang menyebarkan fitnah ni!

Seb bek time tu aku cool rileks jak.. rasa lucu pun ada gak, rasa gelii pun ada..

Mungkin mulut2 hampagas ni berbibiran macam tu sekali, sebab dorang tengok dari luaran..

Semua ni bermula dengan insiden aku-ke-kedai-gunting-rambut-murah-ah sau-tua-salah-potong. ( Ndak menjadinya ayat ni!!)

Rambutku digunting jadi maha pendeknya!! terus jadi macam rambut lelaki.Note: Lelaki! bukan tomboy! Kalau tomboy tu mungkin adalah sikit nampak juga keperempuanannya. Ini lelaki! aku tengok dalam cermin pun aku malu!! WUuuuu...
Sebenarnya aku mau potong rambut pendek ala2 tomboy yang macam dalam video clip Rihanna Taik Kerbau (Take a Bow ).. memanglah time tu Rihanna pun belum ada lagi, tapi aku bagi contoh jak.. ( Matilah sepalah paham ayatku ni?)

Aku pun keluar dari kedai-gunting-rambut-murah-ah sau-tua-salah-potong dengan amarah yang ditahan2, dan adik aku pula memberi kata semangat "Tumbuh juga nanti rambut kau tu.. kau ikat jak rambut tu siang malam, cepat tumbuh tu!"

Time aku remaja2 manada pakai tudung, jadi berjalanlah aku dengan rambut baru haru biru. Aku, adikku berjalan balik ke stesyen bas. Tiba2 aku ternampak bekas kawan satu sekolah rendah, yang dulu boleh kira kamceng, geng karaslah jugak. Excitedlah aku, terus berteriak panggil namanya.

"Siti Nurhaliza!" ( Bukan Nama Sebenar )

Kawan aku yg kena pangil ni terus menoleh memandang aku.Tapi reaksinya tidak seperti biasa. Iaitu akan gedikzz berlari2 anak menerkam diriku yang amat disayangi ramai nih..Huhuu..
( Sempat lagi mintak puji!) Malahan dia buat muka lagi, menjeling2 x suka, macam muka yang kena tampar malaikat!

Dia ni PMS ka?.. Aku ada hutang sama dia ka?..

"Siti Nurhaliza ! " ( Bukan Nama Biasa )

Kali ni giliran adik aku pulak yang memanggil. Adikku ni masih suci bersih rambutnya dari dinodai oleh Ah Sau tua tadi. Jadi tiadalah unsur Tomboy atau pengkid !

Kawan aku ni terus pandang adik aku. Dia mengecilkan mata, entahlah sebab rabun jauh, atau sebab silau matahari, atau saja buat gaya macam cute..hampeh!!

Terus dia datang senyum2 ke arah kami. Dia datang terus menerpa ke arah adik aku. Yang aku ni tercongok jaklah ndak dilayan. Padahal dulu time skulah rendah, aku yang jadi geng karasnya?..adik aku ada geng karas yang lain?..

Di dalam saat2 itu, aku ingat lagi, sempat aku bermuhasabah diri ( Chewah!)

Apa salah aku dengan dia?.. aku ada hutang ka dengan dia ni yang aku buat2 lupa?.. hutang nasi lemak dulu kan mama aku sudah bayarkan?.. Aku rampas boyapren dia ke?.. Boypren dia pun aku ndak pernah nampak batang hidung?.. atau hari tu aku datang rumah dia tumpang tandas aku lupa Flush?!.. Tidak juga?..

Tapi yang aku heran, kenapa cara dia bercakap pun jadi lain?.. Biasanya dia ni main lepas jak. Ceria aka gedikzz tahap yg boleh dimaafkan lagi. Yang ini macam sekutip (Eksekutif) bagi ceramah pasal tangga gaji lak.. Sopan yang amat! Gayanya bercerita lembut dari biasa. Tangan kanannya memegang bahai ( plastik ) ada Sanggar ( Pisang Goreng ) di dalamnya. Tangan kiri asyik membetulkan rambut pony di depan dahi, dan diselitkan secara lemah gemalai di telinga gabaknya..

Aik Control Cute?!.. Ting! Terus dapat petunjuk! aku pun terus pegang rambut baru aku. kelam kabut mau mencari cermin, tapi tiada pula cermin masa tu. Rambut pendek aku ni rupanya punya pasal. Time tu malu untuk pihak kawan aku pun ada. Rasa sedih sebab disalah tafsir jantina pun ada. Lepas ni x moh keluar rumah lagi lah! Proteslah tu kunun!..

Bila sudah mneyedari hal tu, aku pun diam jak perhati gaya kawan aku ni. Senyum2. Begini rupanya kalau perempuan control cute depan lelaki. Eiihh geli geleman aku tiba2, aku disangkanya lelaki?.. Cuba kamu wahai saudariku yg terbaca ceritaku ni, berada di tempatku?, Kau bagus2 dijadikan perempuan, berperasaan perempuan, tiba2 di depanmu, kawan lama layan kau macam kau ni lelaki hensem! miahaha.. Gelii, mcm ngilu aku rasa di hati.

adik aku lak, x tau plan aku. Mungkin dia rasa lain kenapa aku ndk excited jumpa kawan lama.

"Oii.. munache! ( bukan nama sebenar ) kenapa kau diam jak?!.. Ini bah si Siti Nurhaliza ( bukan nama dia ni)

Kawan lama aku ni pun tengok aku betul2, aku senyum2, bersuara ..ahhhhhhh.. mau kasi dengar vokal yang keluar dari leher aku ni perempuan bukannya jantan!

" Mesti kau fikir aku ni lelaki kan tadi?!" terus aku membebel pasal Ah Sau tua yang salah gunting rambut aku..bla bla yada yada..

Dia pula malu2 terus datang menerkam aku untuk mengkabe (cover) malunya.

"Kau kah ni Munache?!.. sial ko aku ingat budak lelaki mana tadi?!"

Wahai saudara saudariku... aku tadi mau cerita pasal kawan baik aku si Godzilla kan?...

Yang aku pi membebel cerita benda lain ni?.. itulah menaip ikut emosi... menyimpang cerita jadi tomboy, potong rambut, kawan baik sek rendah, etc..

Haaaiiiihhh.. aku tengah sedih ni.. Godzilaa uiii!!!

Mana ko ni susah jugak mau dikol!!

10 comments:

Tujuh Kaki Dalam said...

"hensem"jugak kau ya?

he he.

sanggar?

bahai?

inda payah translate bah.

biar urangyg inda paham pening baca.

he he.

podogon sabah vagu!

UnaChenta said...

Tujuh Kaki Dalam,

Aikk..faham jgak ko ya??..hihi

Kadang2 Bahai dgn sanggar ni org Sabah sendiri pun inda faham..hehee
Sebab ada byk panggilan ikut daerah masing2

Plastik- Bahai, kompek, Kantung rame

Sanggar- Pisang goreng, kuih pisang.

ek.. TKD! apa maksud podogon sabah vagu??..hehehehe

Tujuh Kaki Dalam said...

kantung rame?

wah!

itu baru ku dengar.

limpas.

siring.

hahaha.

adaka jugak blogger yangpaham nanti tu ayat-ayat?

podogon sabah vagu maksudnya.

erm.

majulah sabah baru kalau tak silap.

bahasa kadazan baitu.

UnaChenta said...

TDK,
hehe.. Kantung rame tu bahasa Cocos,

Ia dipanggil Kantung Rame, sebab time kenduri, org ramai sibuk dengan plastik masing2 utk menapau makanan..

Kantung- plastik
rame- ramai..

TDK,
Pandai ko berbahasa Sabah, memang org Sabah? atau org semenanjung yg dah lama kerja di Sabah?..

Miss Confius said...

sapa yg perasan ko jadi lelaki... aku lupa sudah... janganlah kau jadi mcmc aku... cerita berbunga2 konpiusss aku..

UnaChenta said...

Miss konpius, kawan sek rendah kita, anak pacik Rustam.Ko mkali dah lupa, aku ingat lagi tu.:)

Ummu Solehah Muhammad said...

uh una, una nyer blog chanteq la. simple. tp kalau una nak change templet tu kan, una try la cari mana2 site yg ade buat free templet, biasanya aku cari kat google. contohnya cuba cari kat sini btempalets.com. pastu una pilih la mana yg uma suka, pastu donlod templet tu pastu copy paste kat edit html. cuba la try.

Tujuh Kaki Dalam said...

oh.

cocos ka?

tawau tuh.

saya memang pure sabah.

kerja di tanah semenanjung.

tapi acap kali di salah anggap sebagai seorang cina.

ha ha!

Ummu Solehah Muhammad said...

chenta mati la ngan layout baru una! chanteqqqqqqqq..!

UnaChenta said...

Solehah,
Ini semua tunjuk ajar Leha hihi..

Thanks banyak2 Leha!! x kedekut ilmu..leb u!!!hehe..:)

Rupanya wnzip template nak kena extract dulu kan sebelum upload, naseb ada org bantu gak kat dlm umah ni.n opkos atas bantuan solehah.
Thanks banyak2!!

Monday, December 8, 2008

Godzilla VS Siti Nurhaliza!


Statuz# Sedih mau jadi cengeng jap..

Assalamualaikum..

Aku Sekarang tengah mellow selowww..

Sedih … Tuhan saja yang tau apa yang bergolak dalam hati dan fikiranku..

Sambil lipat2 kain.. dalam bilik sekitar jam 10.30 malam..

Perut pula kekenyangan makan juadah Hari raya Korban..

Meng’connect’2 hape (Hphone) anakbuah ke speaker biar sound dia Dum Dam Dum..

Wahai jiran-jiran, aku mintak mahap.. malam ni bagi aku chance melayan jiwang..

( Alah, sekejap jak pun..)

Lagu `I Don’t Love u’ MCR tengah menggegarkan taik telinga…

Tiba-tiba aku teringat kawan baik aku.

Dia antara manusia yang rajin mendengar keluh resah aku..

Aku suka berkawan dengan dia sebab dia honest, terus terang, dan x eksyen.

Waktu menjadi pendengar setia, dia tidak 100% sokong atau iyakan saja apa yang aku rasa, luahkan.. dia sokong juga, tapi sokongan moral gitu..

Kalau dia rasa apa yang aku cakap tidak serenang dengan arus pemikirannya, dia akan tegur tetapi tegur penuh hati2 ( Sebab dia tau aku sensitif)

Lepas tu kami boleh berbincang apa saja dengan tolak ansur, memang kami secara luaran bertentangan sekali.Orang boleh tengok, kenapa dua perempuan ni boleh berjalan ketawa bersama..?

Dia seksi dan ranggi, aku kampungan dan muka kebanyakkan.. muahahaha.. ( Tapi aku sangat2 bersyukur tuhan pinjamkan aku tubuh badan yg tiada masalah.. alhamdulillahh!)

Aku dengan kawan baikku yang sorang ni.. ( sebenarnya aku ada beberapa lagi orang kawan baik.. rasa bersalah ni, nampak mcm pilih kasih pula.. ur turn will coming up soon bebeh heheh..) adalah antara yang terlama berkawan dengan aku.

Aku gelar dia di sini, ‘Godzilla’. Sebab nama sebenarnya hampir sama dengan benda alah tu. Tapi saiz badannya bertentangan sekali dengan saiz ala2 godzilla..

Ntah kenapalah waktu ni aku ingat betul dan maunyaa bercakap dengan dia.. asalkan ada dia di sini dan keluar dengan lawak syok sendirinya tu pun blehlah..

( sorry ah, kami bukan bercinta! Puhhhleasee..)

Disebabkan kerapatan kami time skulah menengah di sekolah all girl, kami dicop pasangan Lesbian! Adakah?!..Duuwpang!

Budus jugak mulut2 yang menyebarkan fitnah ni!

Seb bek time tu aku cool rileks jak.. rasa lucu pun ada gak, rasa gelii pun ada..

Mungkin mulut2 hampagas ni berbibiran macam tu sekali, sebab dorang tengok dari luaran..

Semua ni bermula dengan insiden aku-ke-kedai-gunting-rambut-murah-ah sau-tua-salah-potong. ( Ndak menjadinya ayat ni!!)

Rambutku digunting jadi maha pendeknya!! terus jadi macam rambut lelaki.Note: Lelaki! bukan tomboy! Kalau tomboy tu mungkin adalah sikit nampak juga keperempuanannya. Ini lelaki! aku tengok dalam cermin pun aku malu!! WUuuuu...
Sebenarnya aku mau potong rambut pendek ala2 tomboy yang macam dalam video clip Rihanna Taik Kerbau (Take a Bow ).. memanglah time tu Rihanna pun belum ada lagi, tapi aku bagi contoh jak.. ( Matilah sepalah paham ayatku ni?)

Aku pun keluar dari kedai-gunting-rambut-murah-ah sau-tua-salah-potong dengan amarah yang ditahan2, dan adik aku pula memberi kata semangat "Tumbuh juga nanti rambut kau tu.. kau ikat jak rambut tu siang malam, cepat tumbuh tu!"

Time aku remaja2 manada pakai tudung, jadi berjalanlah aku dengan rambut baru haru biru. Aku, adikku berjalan balik ke stesyen bas. Tiba2 aku ternampak bekas kawan satu sekolah rendah, yang dulu boleh kira kamceng, geng karaslah jugak. Excitedlah aku, terus berteriak panggil namanya.

"Siti Nurhaliza!" ( Bukan Nama Sebenar )

Kawan aku yg kena pangil ni terus menoleh memandang aku.Tapi reaksinya tidak seperti biasa. Iaitu akan gedikzz berlari2 anak menerkam diriku yang amat disayangi ramai nih..Huhuu..
( Sempat lagi mintak puji!) Malahan dia buat muka lagi, menjeling2 x suka, macam muka yang kena tampar malaikat!

Dia ni PMS ka?.. Aku ada hutang sama dia ka?..

"Siti Nurhaliza ! " ( Bukan Nama Biasa )

Kali ni giliran adik aku pulak yang memanggil. Adikku ni masih suci bersih rambutnya dari dinodai oleh Ah Sau tua tadi. Jadi tiadalah unsur Tomboy atau pengkid !

Kawan aku ni terus pandang adik aku. Dia mengecilkan mata, entahlah sebab rabun jauh, atau sebab silau matahari, atau saja buat gaya macam cute..hampeh!!

Terus dia datang senyum2 ke arah kami. Dia datang terus menerpa ke arah adik aku. Yang aku ni tercongok jaklah ndak dilayan. Padahal dulu time skulah rendah, aku yang jadi geng karasnya?..adik aku ada geng karas yang lain?..

Di dalam saat2 itu, aku ingat lagi, sempat aku bermuhasabah diri ( Chewah!)

Apa salah aku dengan dia?.. aku ada hutang ka dengan dia ni yang aku buat2 lupa?.. hutang nasi lemak dulu kan mama aku sudah bayarkan?.. Aku rampas boyapren dia ke?.. Boypren dia pun aku ndak pernah nampak batang hidung?.. atau hari tu aku datang rumah dia tumpang tandas aku lupa Flush?!.. Tidak juga?..

Tapi yang aku heran, kenapa cara dia bercakap pun jadi lain?.. Biasanya dia ni main lepas jak. Ceria aka gedikzz tahap yg boleh dimaafkan lagi. Yang ini macam sekutip (Eksekutif) bagi ceramah pasal tangga gaji lak.. Sopan yang amat! Gayanya bercerita lembut dari biasa. Tangan kanannya memegang bahai ( plastik ) ada Sanggar ( Pisang Goreng ) di dalamnya. Tangan kiri asyik membetulkan rambut pony di depan dahi, dan diselitkan secara lemah gemalai di telinga gabaknya..

Aik Control Cute?!.. Ting! Terus dapat petunjuk! aku pun terus pegang rambut baru aku. kelam kabut mau mencari cermin, tapi tiada pula cermin masa tu. Rambut pendek aku ni rupanya punya pasal. Time tu malu untuk pihak kawan aku pun ada. Rasa sedih sebab disalah tafsir jantina pun ada. Lepas ni x moh keluar rumah lagi lah! Proteslah tu kunun!..

Bila sudah mneyedari hal tu, aku pun diam jak perhati gaya kawan aku ni. Senyum2. Begini rupanya kalau perempuan control cute depan lelaki. Eiihh geli geleman aku tiba2, aku disangkanya lelaki?.. Cuba kamu wahai saudariku yg terbaca ceritaku ni, berada di tempatku?, Kau bagus2 dijadikan perempuan, berperasaan perempuan, tiba2 di depanmu, kawan lama layan kau macam kau ni lelaki hensem! miahaha.. Gelii, mcm ngilu aku rasa di hati.

adik aku lak, x tau plan aku. Mungkin dia rasa lain kenapa aku ndk excited jumpa kawan lama.

"Oii.. munache! ( bukan nama sebenar ) kenapa kau diam jak?!.. Ini bah si Siti Nurhaliza ( bukan nama dia ni)

Kawan lama aku ni pun tengok aku betul2, aku senyum2, bersuara ..ahhhhhhh.. mau kasi dengar vokal yang keluar dari leher aku ni perempuan bukannya jantan!

" Mesti kau fikir aku ni lelaki kan tadi?!" terus aku membebel pasal Ah Sau tua yang salah gunting rambut aku..bla bla yada yada..

Dia pula malu2 terus datang menerkam aku untuk mengkabe (cover) malunya.

"Kau kah ni Munache?!.. sial ko aku ingat budak lelaki mana tadi?!"

Wahai saudara saudariku... aku tadi mau cerita pasal kawan baik aku si Godzilla kan?...

Yang aku pi membebel cerita benda lain ni?.. itulah menaip ikut emosi... menyimpang cerita jadi tomboy, potong rambut, kawan baik sek rendah, etc..

Haaaiiiihhh.. aku tengah sedih ni.. Godzilaa uiii!!!

Mana ko ni susah jugak mau dikol!!

10 comments:

Tujuh Kaki Dalam said...

"hensem"jugak kau ya?

he he.

sanggar?

bahai?

inda payah translate bah.

biar urangyg inda paham pening baca.

he he.

podogon sabah vagu!

UnaChenta said...

Tujuh Kaki Dalam,

Aikk..faham jgak ko ya??..hihi

Kadang2 Bahai dgn sanggar ni org Sabah sendiri pun inda faham..hehee
Sebab ada byk panggilan ikut daerah masing2

Plastik- Bahai, kompek, Kantung rame

Sanggar- Pisang goreng, kuih pisang.

ek.. TKD! apa maksud podogon sabah vagu??..hehehehe

Tujuh Kaki Dalam said...

kantung rame?

wah!

itu baru ku dengar.

limpas.

siring.

hahaha.

adaka jugak blogger yangpaham nanti tu ayat-ayat?

podogon sabah vagu maksudnya.

erm.

majulah sabah baru kalau tak silap.

bahasa kadazan baitu.

UnaChenta said...

TDK,
hehe.. Kantung rame tu bahasa Cocos,

Ia dipanggil Kantung Rame, sebab time kenduri, org ramai sibuk dengan plastik masing2 utk menapau makanan..

Kantung- plastik
rame- ramai..

TDK,
Pandai ko berbahasa Sabah, memang org Sabah? atau org semenanjung yg dah lama kerja di Sabah?..

Miss Confius said...

sapa yg perasan ko jadi lelaki... aku lupa sudah... janganlah kau jadi mcmc aku... cerita berbunga2 konpiusss aku..

UnaChenta said...

Miss konpius, kawan sek rendah kita, anak pacik Rustam.Ko mkali dah lupa, aku ingat lagi tu.:)

Ummu Solehah Muhammad said...

uh una, una nyer blog chanteq la. simple. tp kalau una nak change templet tu kan, una try la cari mana2 site yg ade buat free templet, biasanya aku cari kat google. contohnya cuba cari kat sini btempalets.com. pastu una pilih la mana yg uma suka, pastu donlod templet tu pastu copy paste kat edit html. cuba la try.

Tujuh Kaki Dalam said...

oh.

cocos ka?

tawau tuh.

saya memang pure sabah.

kerja di tanah semenanjung.

tapi acap kali di salah anggap sebagai seorang cina.

ha ha!

Ummu Solehah Muhammad said...

chenta mati la ngan layout baru una! chanteqqqqqqqq..!

UnaChenta said...

Solehah,
Ini semua tunjuk ajar Leha hihi..

Thanks banyak2 Leha!! x kedekut ilmu..leb u!!!hehe..:)

Rupanya wnzip template nak kena extract dulu kan sebelum upload, naseb ada org bantu gak kat dlm umah ni.n opkos atas bantuan solehah.
Thanks banyak2!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails